Na een week van hevige protesten in Kazachstan is op 9 januari de nieuwe godsdienstwet officieel in werking getreden. De wet stelt beperkingen in voor het organiseren van religieuze bijeenkomsten in Kazachstan. Alleen de officiële staatskerk mag dat vanaf nu nog. Dit heeft grote consequenties voor de vele niet-geregistreerde christelijke groepen in het land. Die kunnen niet of nauwelijks meer samenkomen. President Tokayev heeft de nieuwe godsdienstwet op 29 december officieel ondertekend.

Doden

Wat een week geleden begon met straatprotesten tegen de verhoging van de brandstofprijzen, liep uit op een keiharde machtsstrijd binnen de politieke elite van Kazachstan. Inmiddels zijn 6000 zesduizend mensen opgepakt en vast gezet. Iedereen die loyaal is aan ex-president Nazerbayev lijkt het te moeten ontgelden.

President Tokayev maakte de demonstranten in zijn land uit voor ‘terroristen’ en ‘bandieten’. Hij gaf zijn ordetroepen de opdracht ‘zonder waarschuwing te schieten om te doden’ op iedereen die geweld gebruikt. De BBC bericht dat bij de protesten al zeker 164 mensen om het leven zijn gekomen. De autoriteiten laten naar eigen zeggen weten dat ze bezig zijn orde op zaken te stellen in het land.

Copyright foto: AmanCC BY 4.0, via Wikimedia Commons