Nieuwe beperkingen voor kerk in Kazachstan

Mannen in gesprek

Na een week van hevige protesten in Kazachstan is op 9 januari de nieuwe godsdienstwet officieel in werking getreden. De wet stelt beperkingen in voor het organiseren van religieuze bijeenkomsten in Kazachstan. Alleen de officiële staatskerk mag dat vanaf nu nog. Dit heeft grote consequenties voor de vele niet-geregistreerde christelijke groepen in het land. Die kunnen niet of nauwelijks meer samenkomen. President Tokayev heeft de nieuwe godsdienstwet op 29 december officieel ondertekend.

Doden

Wat een week geleden begon met straatprotesten tegen de verhoging van de brandstofprijzen, liep uit op een keiharde machtsstrijd binnen de politieke elite van Kazachstan. Inmiddels zijn 6000 zesduizend mensen opgepakt en vast gezet. Iedereen die loyaal is aan ex-president Nazerbayev lijkt het te moeten ontgelden.

President Tokayev maakte de demonstranten in zijn land uit voor ‘terroristen’ en ‘bandieten’. Hij gaf zijn ordetroepen de opdracht ‘zonder waarschuwing te schieten om te doden’ op iedereen die geweld gebruikt. De BBC bericht dat bij de protesten al zeker 164 mensen om het leven zijn gekomen. De autoriteiten laten naar eigen zeggen weten dat ze bezig zijn orde op zaken te stellen in het land.

Copyright foto: AmanCC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Protesten in Kazachstan 6 januari 2022

Bid voor Kazachstan

Er raast een politieke storm door de voormalige Sovjet-republiek Kazachstan. Plotseling is het land wereldnieuws. Wat op 4 januari begon met een kleine, ongeorganiseerde demonstratie van burgers tegen hoge energieprijzen, groeide in een paar uren tijd uit tot massale protesten op meerdere plekken in het land. De protesten leidden totaal onverwacht tot het aftreden van het kabinet. President Tokayev meldde dat er doden en gewonden zijn gevallen, zonder aantallen te […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven