Christen in Mozambique

In Mozambique is er op grote schaal criminaliteit en illegale handel in drugs, wapens en wilde dieren. En dat is niet zomaar. De islamitische groepering al-Sunnah wa Jama’ah is heeft er een verdienmodel van gemaakt.

De hoofdreligie in Mozambique is het christendom, maar het is er zeker niet veilig voor christenen. Kartels bedreigen en plegen geweld tegen kerken die betrokken zijn bij evangelisatie onder jongeren en criminele bendes. Troepen uit andere landen, vooral uit Rwanda, vechten aan de zijde van het Mozambikaanse leger om de jihadisten terug te dringen. Ongeveer de helft van de bevolking leeft onder de de armoedegrens en bijna de helft van de bevolking is jonger dan 15 jaar. 

Waarom worden christenen in Mozambique vervolgd?   

In 1992 eindigde de burgeroorlog tussen de enige partij Front voor de Bevrijding van Mozambique (Frelimo) en de rebellen van het Mozambikaanse Nationale Verzet (Renamo). Maar opnieuw braken er spanningen uit; in 2017 pleegden islamitische militanten herhaaldelijk aanslagen op christenen.  
 
Terroristen, drugskartels en de overheid plegen geweld tegen christenen. Radicale moslimgroepen willen de strikte interpretatie van de islamitische wet opleggen – hierdoor zijn christenen een kwetsbaar doelwit. Troepen uit andere landen, vooral uit Rwanda, vechten aan de zijde van het Mozambikaanse leger om de jihadisten terug te dringen. Christenen zijn niet alleen de dupe van extremistisch geweld, maar lijden ook onder de schade die wordt aangericht door militaire operaties. Ook criminele organisaties zien kerken als een bedreiging; ze zijn bang hun greep op lokale gemeenschappen te verliezen. Tegelijk perkt de overheid de godsdienstvrijheid in.

Hoe is het leven voor christenen in Mozambique? 

Christenen worden vooral vervolgd door de groeiende aanwezigheid van islamitische militanten. Die voeren een waar schrikbewind uit. Veel inwoners sloegen op de vlucht voor het geweld. Coalitietroepen wisten de jihadisten in het noorden terug te dringen, maar de invloed van de radicale groepen breidt zich nu uit naar het zuiden – waar ook veel christenen wonen. Zowel historische christelijke gemeenschappen als niet-traditionele gemeenschappen en bekeerlingen worden bedreigd en aangevallen. Veel christenen raken getraumatiseerd door het geweld.  

Christenen met een islamitische of traditionele religieuze achtergrond staan vaak onder druk van hun familie om hun geloof af te zweren. Vrouwen kunnen worden gedwongen tot scheiding, huwelijk of kunnen de voogdij over hun kinderen en de erfrechten verliezen. In sommige regio’s worden christenen vervolgd door drugskartels. Die bendes keren zich in het bijzonder tegen jeugdwerkers en voorgangers in de kerk. Wie is gedwongen tot een huwelijk of aansluiting bij de militie, gaat vaak gebukt onder schaamte of stigmatisering.  

De spanningen in het land worden verergerd door overheidsbeperkingen op de vrijheid van godsdienst, zoals een verbod op religieuze uitingen binnen openbare scholen en de omslachtige registratie-eisen voor godsdienstige groeperingen.  

Ontmoet Lorena*

“Ik vertrouw niemand, alleen God en de Here Jezus omdat Hij me niet heeft verlaten. Hij zorgt voor mijn gezin, dat is waarom ik nog leef.” 

Lorena

Lorena’s man werd vermoord door terroristen. In het echt heet ze anders.

Wat doet Open Doors?   

In samenwerking met lokale partners ondersteunt Open Doors de vervolgde kerk die lijdt onder het geweld, vooral in het noorden van Mozambique. Dit doen we bijvoorbeeld door: 

  • het geven van trainingen aan gelovigen. Hoe kunnen ze omgaan met vervolging? Wat staat er in de Bijbel?
  • noodhulp en economische ontwikkelingsprojecten
Kaart van Mozambique

Mate van vervolging

Zeer hoog
Geweld 90%
Persoonlijk leven 56%
Familieverband 51%
Gemeenschapsleven 83%
Publieke ruimte 50%
Kerkelijk leven 75%

Soorten vervolging

  • islamitische onderdrukking  
  • georganiseerde misdaad en criminaliteit 
  • overheidswantrouwen

Over Mozambique

Regio
Afrika

Hoofdreligie
Christendom

Christelijke bevolking
19.184.000 (56,4%)

Leider
President Filipe Jacinto Nyusi

Gebedsapp

Dagelijks worden herinnerd om te bidden voor vervolgde christenen?

Download de GebedsApp en ontvang elke een melding met een actueel gebedspunt uit de vervolgde kerk.

Bid voor Mozambique

Christenen in Mozambique maken gruwelijke gebeurtenissen mee. Het geweld verbijstert hen en maakt ze terneergeslagen. Bid je mee om hoop?  

Hemelse Vader, bescherm Uw kinderen in Mozambique. Spreid Uw vleugels uit over de duizenden ontheemden. Zorg alstublieft voor de kinderen die ontvoerd zijn door militante groepen. Laat hen Uw liefde voor hen zien en bevrijdt hen van het kwaad. We bidden U, verstoor de plannen van islamitische extremisten en werk in hun harten om hen af te keren van haat en geweld. Amen. 

Nieuws uit Mozambique

Plattelandsdorp in het noorden van Mozambique 22 februari 2024

Vluchtelingen in Mozambique eten slakken

De situatie in het noorden van Mozambique blijft zorgelijk vanwege jihadistische aanvallen op de bevolking, het leger en op kerken. In tegenstelling tot sussende geluiden over de onrust in de provincie Cabo Delgado, neemt het geweld toe. Dat melden de katholieke organisatie Kerk in Nood en lokale partners van Open Doors. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn bijna 670.000 Mozambikanen ontheemd door aanslagen van radicaalislamitische groepen. Militair optreden mocht tot op […]

Lees meer
Lorena uit Mozambique 3 januari 2022

Lorena overleeft drama in Mozambique

Lorena’s man werd met grof geweld om het leven gebracht toen terroristen in 2021 haar dorp in het noorden van Mozambique binnen vielen. Veel andere dorpsgenoten trof eenzelfde lot, om hoeveel doden het precies gaat is niet bekend. Lorena vluchtte om het vege lijf te redden naar een andere plek in het noorden van het land. Ze heeft letterlijk niets meer. “Omdat God me niet verlaten heeft, leef ik nog.” […]

Lees meer
Kerk in Mozambique 20 december 2021

Extremisten onthoofden voorganger in Mozambique

Opnieuw hebben islamitische extremisten toegeslagen in Mozambique. Een voorganger uit de noordelijke provincie Cabo Delgado, is op 15 december op gruwelijke wijze vermoord. Deze onthoofding is de laatste macabere aanval die extremisten in het noorden van Mozambique op hun conto kunnen schrijven sinds oktober 2017. In reactie op acties van de zogenaamde ‘Community Development Forces’ van Mozambique, Rwanda en Zuid-Afrika, hebben de opstandelingen zich nu verplaatst naar de provicie Niassa. […]

Lees meer

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven