In 2021 kwam Mozambique nieuw op de ranglijst en dit jaar is het land opnieuw een paar plekken gestegen. De brutale en zeer gewelddadige aanvallen van islamitische extremisten zijn toegenomen in het afgelopen jaar. Al veel christenen zijn bij aanvallen van deze groeperingen gedood. Daarnaast is de aanwezigheid van drugsbendes een gevaar voor – met name – jeugdleiders.

De situatie voor christenen

Islamitische onderdrukking is de meest voorkomende bron van christenvervolging in Mozambique. De vervolging van christenen is het zwaarst in de noordelijke provincie Cabo Delgado, buitensporig geweld is hier aan de orde van de dag. Een van de groeperingen is gelieerd aan IS en probeert een kalifaat te stichten in Mozambique. En om dat doel te bereiken zijn in de afgelopen jaren veel kerken en scholen aangevallen en vernield. En tienduizenden mensen, onder wie christenen, hebben hun woonplaats verlaten, op zoek naar een veiliger thuis.

Jonge vrouwen met een moslimachtergrond lopen het gevaar uitgehuwelijkt te worden. Wanneer een vrouw met een moslimman trouwt, kan ze niet meer meedoen met kerkelijke activiteiten. Als er een aanval plaatsvindt, verliezen christelijke mannen vaak hun land en bezit. Dit maakt het voor hen en hun gezinnen heel moeilijk om in hun eigen onderhoud te voorzien. Jongens lopen risico gerekruteerd te worden door extremisten.

Voorbeelden van vervolging

  • In december 2021 werd in het noorden van het land een voorganger onthoofd. Hij is het zoveelste slachtoffer van islamitische extremisten.
  • Furaia is een weduwe. Haar man werd door extremisten vermoord. Ze is verhuisd naar een veiliger plek, maar de zorgen en het verdriet zijn overweldigend.
  • Eind vorig jaar vielen extremisten opnieuw een dorp in het noorden aan. Vijftien huizen gingen in vlammen op. Gelukkig konden alle inwoners zich op tijd in veiligheid brengen.

Wat doet Open Doors?

Samen met lokale partners steunt Open Doors christenen in Mozambique door:

  • het geven van trainingen, zodat gelovigen groeien in geloof
  • noodhulp
  • gebedsondersteuning
  • het geven van trainingen, zodat gelovigen groeien in geloof
  • noodhulp
  • gebedsondersteuning

Bekijk het land op de 40ste plaats: Democratische Republiek Congo.

Ga verder naar het land op de 42ste plaats: Turkije.