Christenen worden vervolgd door de groeiende aanwezigheid van islamitische militanten, met name in de noordelijke regio van Cado Delgado. Daar oefenen opstandelingen – zoals de aan IS gelieerde islamitische groepering al-Sunnah wa Jama’ah en strijders verwant aan de Somalische groepering al-Shabaab – een waar schrikbewind uit.

De situatie voor christenen

Christenen worden dagelijks bedreigd met ontvoering of ze ontvluchten hun huizen en gemeenschappen om voor zichzelf te zorgen. Velen zijn getraumatiseerd door het geweld. Mensen die gedwongen worden tot een huwelijk of rekrutering bij de militie, worden vaak geplaagd door schaamte of stigma.
In andere delen van Mozambique staan christenen die zich bekeren vanuit een islamitische of Afrikaanse traditionele religieuze achtergrond vaak onder druk van hun familie om hun geloof af te zweren. Getrouwde vrouwen staan voor een scheiding als ze zich tot het christendom bekeren. In sommige gevallen verliezen ze de voogdij over hun kinderen en kan hun verschuldigde erfenis worden ontzegd.

In enkele gebieden vervolgen drugskartels christenen. Zij keren zich in het bijzonder tegen jeugdwerkers in de kerk. De spanningen in het land worden alleen maar verergerd door overheidsbeperkingen op de vrijheid van godsdienst, zoals een verbod op religieuze uitingen binnen openbare scholen en omslachtige registratie-eisen voor godsdienstige groeperingen.

Ontmoet Lorena*

“Die kwaadaardige mensen [al-Shabaab] kwamen en verwoestten ons leven. Ze brachten ons aan de bedelstaf en staken alles in brand. We hebben we niets meer, behalve dorst en armoede.”

Lorena

Voorbeelden van vervolging

  • Cabo Delgado is in de greep van islamitische opstandelingen. Zij hebben in deze noordelijke provincie tussen de 2.500 en 3.300 mensen vermoord. Circa 800.000 inwoners zijn huis en haard kwijt, nadat ze aan het geweld probeerden te ontsnappen.

Wat doet Open Doors?

In samenwerking met lokale partners ondersteunt Open Doors de vervolgde kerk in Mozambique met:

  • het geven van trainingen aan gelovigen
  • noodhulp
  • het oproepen tot gebed
  • het geven van trainingen aan gelovigen
  • noodhulp
  • het oproepen tot gebed

* Schuilnaam