Extremisten onthoofden voorganger in Mozambique

Kerk in Mozambique

Opnieuw hebben islamitische extremisten toegeslagen in Mozambique. Een voorganger uit de noordelijke provincie Cabo Delgado, is op 15 december op gruwelijke wijze vermoord.

Deze onthoofding is de laatste macabere aanval die extremisten in het noorden van Mozambique op hun conto kunnen schrijven sinds oktober 2017. In reactie op acties van de zogenaamde ‘Community Development Forces’ van Mozambique, Rwanda en Zuid-Afrika, hebben de opstandelingen zich nu verplaatst naar de provicie Niassa.

Volgens een rapport van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch hebben gewapende groepen verbonden aan Islamitische Staat sinds 2018 in Cabo Delgado ook meer dan zeshonderd vrouwen en meisjes ontvoerd en tot slaaf gemaakt. Sommigen zijn bevrijd door het leger maar velen zijn nog steeds zoek. Verhalen doen de ronde dat moeders de IS’ers gesmeekt zouden hebben om hen te nemen in plaats van hun dochters. Waarop extremisten geantwoord zouden hebben dat ze geen oude vrouwen met ziektes willen maar jonge meiden voor de seks.

Bid dat…

  • Gods troostrijke aanwezigheid deze domineesvrouw door deze nachtmerrie zal helpen.
  • Deze gruwelijke moord mensen niet zal afhouden van de kerk maar juist zal aansporen om Zijn aanwezigheid te zoeken in deze vreselijke tijd.
  • De overheid wijsheid en transparantie betracht, wanneer zij de orde en de rust probeert te herstellen.
  • Bid om vrijheid voor journalisten en rechtenorganisaties om de feiten eerlijk te rapporteren.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Plattelandsdorp in het noorden van Mozambique 22 februari 2024

Vluchtelingen in Mozambique eten slakken

De situatie in het noorden van Mozambique blijft zorgelijk vanwege jihadistische aanvallen op de bevolking, het leger en op kerken. In tegenstelling tot sussende geluiden over de onrust in de provincie Cabo Delgado, neemt het geweld toe. Dat melden de katholieke organisatie Kerk in Nood en lokale partners van Open Doors. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn bijna 670.000 Mozambikanen ontheemd door aanslagen van radicaalislamitische groepen. Militair optreden mocht tot op […]

Lees meer
Lorena uit Mozambique 3 januari 2022

Lorena overleeft drama in Mozambique

Lorena’s man werd met grof geweld om het leven gebracht toen terroristen in 2021 haar dorp in het noorden van Mozambique binnen vielen. Veel andere dorpsgenoten trof eenzelfde lot, om hoeveel doden het precies gaat is niet bekend. Lorena vluchtte om het vege lijf te redden naar een andere plek in het noorden van het land. Ze heeft letterlijk niets meer. “Omdat God me niet verlaten heeft, leef ik nog.” […]

Lees meer
Mozambique 9 december 2021

Dorpelingen in Mozambique opnieuw onder vuur

Bij een gewelddadige aanval van een groep terroristen in Mozambique zijn vijftien huizen afgebrand in een dorp in het noordelijke district Macomia. Bij de aanval op 3 december vielen geen slachtoffers, maar dorpelingen waren doodsbang. Ze vluchtten de bossen in. Dat berichtte het mediaplatform Club Mozambique. Eerder dit jaar vonden ook al aanvallen plaats van radicaalislamitische groepen, daarbij sloegen in totaal maar liefst 800.000 inwoners in het land op de […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven