Christen in Tadzjikistan

Tadzjikistan heeft het hoogste percentage moslims in Centraal-Azië. Toch zou het onjuist zijn om Tadzjikistan een moslimland te noemen. Dat komt doordat het land zeventig jaar tot het communistische Sovjet-Unie behoorde. Uit angst voor extremisme verbiedt de regering veel religieuze activiteiten. Ook protestanten worden gezien als extremistisch. 

Waarom worden christenen in Tadzjikistan vervolgd?

De regering verbiedt religieuze activiteiten buiten door de staat gerunde instellingen. Die verboden zijn ingegeven door angst voor extremisme. Het heeft geleid tot beperkingen voor alle religieuze groepen, inclusief christenen. De wetten worden strikt gehandhaafd. Christelijke bijeenkomsten worden regelmatig verstoord, ook protestanten worden namelijk gezien als extremisten. 

Doordat de samenleving in Tadzjikistan strengislamitisch is, worden bekeerlingen ook vervolgd door hun eigen gemeenschap. Moslims die christen worden, zouden schande over de familie brengen. Familieleden doen er dan ook alles aan om hen terug te laten keren tot de islam. Daarbij wordt geweld niet geschuwd. Bekeerlingen kunnen worden opgesloten of mishandeld. Genoeg reden voor bekeerlingen om hun nieuwe geloof geheim te houden voor hun omgeving. 

Hoe is het leven voor christenen in Tadzjikistan?

De commissie van godsdienstzaken in Tadzjikistan heeft besloten geen nieuwe kerken meer toe te laten. Zo’n vijftien tot twintig kerken houden illegale kerkdiensten. En dat is niet zonder risico. Kerkdiensten worden vaak verstoord. Christenen worden geïntimideerd en zelfs gearresteerd vanwege het organiseren van besloten gebedsbijeenkomsten of wegens het bezitten van ‘illegaal’ godsdienstig materiaal. Ook riskeren christenen een boete voor het uitoefenen van hun geloof. 

In 2011 verbood het land al de deelname van jongeren in kerken en gerelateerde christelijke evenementen. Zo mogen er geen religieuze jongerenkampen worden georganiseerd. Ondanks de beperkingen gaat de kerk in Tadzjikistan door met haar missie. 

Moslims die christen worden, hebben het meest te verduren. Vrouwelijke bekeerlingen lopen het gevaar te worden opgesloten, geslagen, afgewezen, seksueel misbruikt of worden gedwongen te trouwen met een moslim. Christelijke mannen met een islamitische achtergrond kunnen worden gepest, afgeranseld of onterfd door hun familie. 

Ontmoet een plaatselijke kerkleider

“Vandaag de dag zijn er veel jonge mensen betrokken bij evangelisatiewerk in Tadzjikistan. De blijde boodschap verspreidt zich. Wij blijven trouw aan onze Heer Jezus Christus en zetten Zijn werk voort. Bid je voor ons?”

Een plaatselijke kerkleider

Wat doet Open Doors?

Open Doors biedt ondersteuning aan gelovigen in Centraal-Azië die gevangen zitten, uitgesloten zijn van familie en gemeenschap, of uitgesloten worden van hulp om hun geloof in Jezus. Voorbeelden van de hulp zijn:

 • verspreiding van christelijke materialen.
 • het bezoeken van gelovigen om hen te bemoedigen en samen te bidden.
 • trainingen en cursussen voor kinderen, jongeren en vrouwen.
 • medische hulp.
 • sociaal-economische ontwikkelingsprojecten.
Kaart van Tadzjikistan

Mate van vervolging

Zeer hoog
Geweld 4%
Persoonlijk leven 83%
Familieverband 71%
Gemeenschapsleven 74%
Publieke ruimte 77%
Kerkelijk leven 80%

Soorten vervolging

 • overheidswantrouwen 
 • islamitische onderdrukking 
 • tribale vijandigheid 

Over Tadzjikistan

Regio
Azië

Hoofdreligie
Islam

Christelijke bevolking
63.100 (0,6%)

Leider
President Emomalii Rahmon 

Bid voor christenen in Tadzjikistan

Christenen in Tadzjikistan staan onder grote druk. Zij hebben jouw gebed hard nodig.

 • Bid om versoepeling van regels rondom godsdienstvrijheid in Tadzjikistan, zodat christenen meer vrijheid krijgen. 
 • Bid voor bekeerlingen van de islam die vaak onder druk worden gezet door hun familie en de gemeenschap. Vraag God om hen kracht te geven. 
 • Bid voor de lokale partners van Open Doors die met kwetsbare gelovigen werken. Vraag God of Hij de medewerkers de tijd wil geven om te rusten zodat zij hun bediening kunnen volhouden. 

Nieuws uit Tadzjikistan

Interieur van een kerk in Isfaran 6 juli 2022

Geen registratie van nieuwe kerken meer in Tadzjikistan 

De commissie van godsdienstzaken in Tadzjikistan heeft besloten geen nieuwe kerken meer toe te laten. In 2011 verbood het land al de deelname van jongeren in kerken en gerelateerde christelijke evenementen. Ondanks de beperkingen gaat de kerk in Tadzjikistan door met haar missie. Eind mei sommeerde de voorzitter van het Staatscomité voor religieuze zaken en regulering van tradities, ceremonies en rituelen (SCRA) Sulaymon Davlatzoda, de protestantse kerkleiders op zijn kantoor […]

Lees meer

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Mensen uit Centraal-Azië aan tafel met eten

‘Bijbel als fundament van ons leven’

Samen met gasten eten: dat is wat Murat* en zijn vrouw Mira* doen. De maaltijd delen hoort bij de cultuur in Centraal-Azië en biedt dit echtpaar de perfecte mogelijkheid om goede gesprekken aan te gaan. Jong en oud zijn welkom in hun huiskerk. Een plek om met elkaar te groeien in geloof. “Nadat we tot geloof waren gekomen, sloten we ons aan bij een grote gemeente in een van de […]

Lees het verhaal
Roeslan uit Centraal-Azië

Stilletjes thee drinken

‘Als we aanbidden, maken we geen geluid. Om geen aandacht te trekken, klappen we niet in onze handen. We zitten gewoon samen aan tafel. Alsof we thee drinken.’ Zo ziet het pastorale werk van Roeslan* eruit. Geloven in het geheim. Op het platteland van Centraal-Azië ligt het gevaar om als christen ontdekt te worden om de hoek. In deze gebieden leven veel moslims die traditioneel weinig op hebben met bekering […]

Lees het verhaal
Shockwave 2024 deelnemers

Shockwave

India Met “Shockwave” brengen we een golf van gebed op gang die een zegen wordt voor vervolgde christenen! We nodigen jou uit om samen als jeugdgroep of huiskring te bidden voor vervolgde christenen in India. Ook jij kunt deel uitmaken van Shockwave – samen maken we de gebedsgolf groot! Zo werkt het   |  Veelgestelde vragen Meedoen? Zo werkt het! Bespreek met je leiderschapsteam hoe je de gebedssamenkomst wilt uitvoeren. […]

Meer over Shockwave
Scroll naar boven