In Tadzjikistan oefent de overheid zware druk uit op christenen. De wet op religie verbiedt het uitdragen van andere godsdiensten dan de islam. Wetten worden strikt gehandhaafd en christelijke bijeenkomsten worden regelmatig verstoord.

De situatie voor christenen

Christenen worden gezien als ondermijners van het huidige politieke systeem, daarom worden zij streng in de gaten gehouden. Religieuze activiteiten en christelijke materialen moeten worden goedgekeurd door de autoriteiten. De overheid doet regelmatig huiszoekingen bij christenen. Wie ‘illegaal’ christelijk materiaal bezit, kan worden ondervraagd, beboet of zelfs gevangengenomen. Leden van historische kerkgenootschappen, zoals de Russisch-Orthodoxe Kerk, worden minder gedwarsboomd.

De samenleving in Tadzjikistan is strengislamitisch. Moslims die christen worden, brengen schande over de familie. Met geweld proberen familieleden christenen terug te laten keren tot de islam. Zowel de overheid als de naaste omgeving zet christenen onder druk. Christenen worden mishandeld, bedreigd, gediscrimineerd en verstoten. Om deze redenen verbergen bekeerlingen hun geloof.

Ontmoet Bahrom

“Een tijd geleden liet de rechter beslag leggen op ons kerkgebouw. We komen nu samen in een container.”

Bahrom

Voorbeelden van vervolging

  • Open Doors-medewerker Saida* is nauw betrokken bij christenen in Centraal-Azië. “De coronacrisis heeft grote impact op de bevolking. Overheden ondersteunen inwoners met voedselpakketten, maar christenen worden aan hun lot overgelaten. Zo moesten dove christenen op het platteland noodgedwongen gras eten, omdat er niets te eten was. Omdat ze christen zijn, ontvangen ze geen hulp van de overheid en worden ze genegeerd door de moslimgemeenschap.”

Wat doet Open Doors?

In samenwerking met lokale partners versterkt Open Doors de vervolgde kerk in Centraal-Azië onder andere met:

  • hulp aan christenen die gevangenzitten of verstoten zijn door hun omgeving
  • verspreiding van christelijke materialen
  • trainingen over de Bijbel
  • hulp aan christenen die gevangenzitten of verstoten zijn door hun omgeving
  • verspreiding van christelijke materialen
  • trainingen over de Bijbel

* Schuilnaam

Bekijk het land op de 44ste plaats: Kameroen.

Ga verder naar het land op de 46ste plaats: Brunei.