Geen registratie van nieuwe kerken meer in Tadzjikistan 

Interieur van een kerk in Isfaran

De commissie van godsdienstzaken in Tadzjikistan heeft besloten geen nieuwe kerken meer toe te laten. In 2011 verbood het land al de deelname van jongeren in kerken en gerelateerde christelijke evenementen. Ondanks de beperkingen gaat de kerk in Tadzjikistan door met haar missie.

Eind mei sommeerde de voorzitter van het Staatscomité voor religieuze zaken en regulering van tradities, ceremonies en rituelen (SCRA) Sulaymon Davlatzoda, de protestantse kerkleiders op zijn kantoor in Dushanbe. “We zullen niet langer nieuwe kerken registreren”, was zijn boodschap. “We zullen het aantal geregistreerde kerken vanaf nu niet meer wijzigen.” Verschillende kerken die het SCRA om registratie hadden gevraagd, kregen hetzelfde te horen, vertelde een protestantse aan de Noorse mensenrechtenorganisatie Forum 18.

Zonder registratie is elke uitoefening van religieuze overtuiging illegaal in Tadzjikistan. De huidige situatie leidt ertoe dat er zo’n vijftien tot twintig kerken hun diensten illegaal beleggen. In januari van dit jaar deelde de overheid nog boetes uit aan kerken in de noordelijke regio Sugd die zonder toestemming bijeenkomsten hadden georganiseerd. De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties sprak al herhaaldelijk zijn bezorgdheid over uit de beperking van de godsdienstvrijheid in het Aziatische land, en riep op tot aanpassing van de wetgeving.

Geen kinderen

Tijdens de ontmoeting met de protestantse kerkleiders waarschuwde Davlatzoda ook nog eens dat “kinderen niet mogen deelnemen aan kerkelijke activiteiten”. Er mogen ook geen religieuze jongerenkampen worden georganiseerd. De onderliggende wetgeving stamt uit 2011. Toen werd in de wet op de ouderlijke verantwoordelijkheid deelname van iedereen onder de 18 jaar aan religieuze evenementen verboden. De enige uitzondering in deze wet is voor begrafenissen.

Goede nieuws

Open Doors had contact met een plaatselijke kerkleider die zei: “Vandaag de dag zijn er veel jonge mensen betrokken bij evangelisatiewerk en de blijde boodschap verspreidt zich. Bid alstublieft voor ons. Of ze kerken zullen registreren of niet, wij blijven trouw aan onze Heer Jezus Christus en zetten Zijn werk voort terwijl we leven. God zij dank!”

Tadzjikistan staat op plaats 45 van de Ranglijst Christenvervolging. In het islamitische land vormen 65.000 christenen een kleine minderheid te midden van de bijna tien miljoen Tadzjieken.

Bron: Forum 18 en Open Doors

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Dorp in Algerije 16 februari 2023

‘EU mag niet wegkijken van kerksluitingen in Algerije’

Tien Europarlementariërs hebben de Europese Unie opgeroepen protest aan te tekenen tegen de verslechterende godsdienstvrijheid in Algerije. In de afgelopen zes jaar sloot meer dan 80 procent van de protestantse kerken in Algerije hun deuren. Begin februari moest opnieuw een protestantse kerk in Taourirt Mokrane dicht op bevel van de overheid. Het is de 39e van de in totaal 47 kerken die zijn aangesloten bij de Eglise Protestante d’Algérie (EPA). […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven