Bid voor Kazachstan

Protesten in Kazachstan

Er raast een politieke storm door de voormalige Sovjet-republiek Kazachstan. Plotseling is het land wereldnieuws. Wat op 4 januari begon met een kleine, ongeorganiseerde demonstratie van burgers tegen hoge energieprijzen, groeide in een paar uren tijd uit tot massale protesten op meerdere plekken in het land.

De protesten leidden totaal onverwacht tot het aftreden van het kabinet. President Tokayev meldde dat er doden en gewonden zijn gevallen, zonder aantallen te noemen.

“‘Volken roeren zich, rijken storten ineen, zijn donderstem klinkt – de aarde siddert’, het doet me denken aan Psalm 46:7”, zegt Jan de Vries, Open Doors-medewerker voor Centraal-Azië.

Gesnoerde monden

Niemand zag de protesten aankomen. Kazachstan wordt met harde hand geregeerd door Tokayev. Hij kwam in 2019 aan de macht nadat hij door toenmalig president Nazarbayev, ook een autocraat, werd aangewezen als opvolger. Critici in het land worden voor het minste of geringste de mond gesnoerd en vervolgd. Demonstraties zijn dan ook zeer zeldzaam. De autoriteiten werden ook verrast door deze ontwikkeling. Het besluit van Tokayev om zijn kabinet te ontslaan, was een poging om de demonstranten tot kalmte te manen en zijn ministers als zondebok aan te wijzen.

Explosief

Buurland Rusland, een belangrijke bondgenoot, houdt zich nog angstvallig stil. Het zal de instabiele ontwikkelingen in Kazachstan ongetwijfeld als groot gevaar bezien. De situatie is zeer explosief en onvoorspelbaar.

De Vries roept op tot gebed voor christenen: “Bid voor een verandering ten goede voor de kerk in dit land. Bid dat de nieuwe wetten om de godsdienstvrijheid aan banden te leggen niet worden geaccepteerd. Het ministerie van Informatie en Sociale Ontwikkeling controleert de vrijheid van godsdienst en heeft een nieuwe religiewet voorgesteld. Die maakt het in de toekomst moeilijker om religieuze bijeenkomsten te organiseren los van de geregisseerde staatskerk waar de overheid stevig oogje in het zeil houdt.”

Bid dat…

  • Juist in deze periode van onzekerheid, de kerk sterker wordt en Gods liefde laat zien aan iedereen die het nodig heeft.
Copyright foto: Esetok, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Mannen in gesprek 10 januari 2022

Nieuwe beperkingen voor kerk in Kazachstan

Na een week van hevige protesten in Kazachstan is op 9 januari de nieuwe godsdienstwet officieel in werking getreden. De wet stelt beperkingen in voor het organiseren van religieuze bijeenkomsten in Kazachstan. Alleen de officiële staatskerk mag dat vanaf nu nog. Dit heeft grote consequenties voor de vele niet-geregistreerde christelijke groepen in het land. Die kunnen niet of nauwelijks meer samenkomen. President Tokayev heeft de nieuwe godsdienstwet op 29 december […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven