Cor Beukema

Wie was de grootste Bijbel smokkel­aar?

Denk je dat Anne van der Bijl, met zijn bijnaam Gods smokkelaar, de meeste Bijbels smokkelde voor Open Doors? Er is toch echt iemand anders die nog meer Bijbels naar vervolgde christenen bracht, in zijn vrachtwagen. Cor Beukema smokkelde honderdduizenden Bijbels naar Oost-Europa en daarmee is hij de grootste Bijbelsmokkelaar van Open Doors. In een interview blikt hij terug op zijn bijzondere missies.  

“Ik heb het zelf nooit bijgehouden, ik laadde alleen maar auto’s vol.” Cor Beukema, smokkelaar van het eerste uur, vist niet naar complimentjes. Een collega rekende uit dat de vrachtwagenchauffeur in totaal zo’n 850.000 Bijbels achter het IJzeren Gordijn heeft gebracht. 

Bijbel in de brievenbus 

Slechts één keer is hij gesnapt, aan de grens met het toenmalige Joegoslavië, omdat hij op de terugreis nog wat Bijbels in zijn auto had liggen. “De regel was om alle Bijbels achter te laten. Zo stopten we in de Bulgaarse hoofdstad Sofia overgebleven Bijbels willekeurig in brievenbussen.” In het vertrouwen dat God wel zou zorgen dat Zijn Woord in goede handen terechtkwam. 

Bij het zien van de stapel boeken viel hij op zijn knieën om Hem te danken.

Beukema herinnert zich hoe hij ‘zomaar ergens’ in Moskou christelijke boeken wilde achterlaten. “Op die locatie kwam ineens een Siberische christen binnenlopen. Hij had in een droom gezien dat God iets voor hem in petto had in de Russische hoofdstad. Bij het zien van de stapel boeken viel hij op zijn knieën om Hem te danken.” 

In een gat

Al dertig jaar woont Cor met zijn vrouw Gerry in de buurt van de Amerikaanse stad Seattle. Daar kwam hij terecht toen Oost-Europa open ging.

“Kort na de val van de Berlijnse Muur in 1989 stortte ook het smokkelwerk in. Ik viel in een gat, maar gelukkig hadden mijn schoonouders in Amerika een chauffeur nodig voor landbouwvervoer. Zodoende zijn we geëmigreerd.”

In het werk van Open Doors kwam door de val van de Muur ook een verschuiving van werkzaamheden, naar landen in het Midden-Oosten en Latijns-Amerika. 

‘Ik ben geen held’

Van 1972 tot begin jaren negentig smokkelde Beukema Bijbels. “Ik ben geen held”, zegt hij bescheiden. “De Here God is trouw! Ik had zelf in die smokkeljaren niet veel tijd om uit de Bijbel te lezen. Maar tijdens elke reis steunde ons een groep bidders die wist wanneer we de grens over moesten of wanneer de lading werd gelost.

Voor mijn vrouw waren het zware jaren, omdat zij vaak alleen voor het gezin moest zorgen. Er was niet veel tijd om bij te praten; op vrijdag dumpte ik mijn vuile was en maandagmorgen was ik weer weg. Dat leidde weleens tot spanning in ons huwelijk. Gerry is mijn steunpilaar, de beste vrouw die ik maar wensen kan, maar het is een wonder dat we bij elkaar zijn gebleven.” 

Trillende handen 

Bij een controle aan de Roemeense grens zat ik met trillende handen achter het stuur.

Aan de grens maakte Beukema soms benauwde uurtjes door. Wonderlijke gebeurtenissen zorgden voor een veilige doortocht. “Bij een controle aan de Roemeense grens zat ik met trillende handen achter het stuur”, zo herinnert hij zich.

“Om mijn zenuwen in bedwang te krijgen, zette ik de radio aan. De ontvangst was doorgaans erg slecht, maar ‘toevallig’ kwam ik op de zender van Voice of the Martyrs (een Amerikaanse organisatie die opkomt voor christenen die lijden om hun geloof), waarop helder muziek klonk. Het was het lied ‘Put your hands in the hands of the Man of Galilee’ (Leg je handen in de handen van de Man uit Galilea, oftwel: Jezus) – ik kwam op slag tot rust.” 

Vakantie als dekmantel 

Een andere keer klopte een Bulgaarse douanebeambte op de portieren van zijn stationwagen, op zoek naar smokkelwaar. “Ze sloeg de tweede deur over, juist het portier dat vol met Bijbels zat. En aan de andere kant net zo. Het was alsof de Here God haar handen pakte en portieren liet overslaan.” Vaak ging Beukema onder het mom van vakantie naar Oost-Europa.

Zo stond hij bij de grens eens te wachten achter een ander Nederlands gezin. De douane brak de vloer van hun caravan met een bijl open, op zoek naar verboden christelijke lectuur. “De Nederlanders waren woedend dat hun sleurhut half gesloopt was. Daarna waren wij aan de beurt, maar de grensbewakers hadden kennelijk geen zin meer in gekibbel en lieten ons na het zien van onze papieren meteen door.” 

Engelen met een zere rug 

Eén nachtelijke rit in de mist vergeet Beukema nooit meer. “Het had gesneeuwd, het was glad en het zicht slecht. Ik moest met mijn veertigtonner een smalle brug over. Levensgevaarlijk! Met halsbrekende toeren en veel geglibber bereikte ik de helling aan de andere kant en parkeerde daar de truck. Toen ik de volgende morgen nog een kijkje bij de brug nam, zag ik een bordje: draaggewicht maximaal 5 ton…” Met een guitige lach: “De engelen zullen wel een zere rug hebben gehad om die brug te stutten bij mijn oversteek.” 

Angst en eenzaamheid 

Zonder Gods bescherming had hij het nooit gered, zegt Beukema telkens weer.

God heeft mij bewaard.

“De reizen waren vaak eenzaam. ’s Nachts kon het steenkoud zijn in de cabine. Soms moest ik eruit om de motor te starten om te voorkomen dat de olie bevroor. Op verlaten stukken voelde ik me bang, ik zat weleens eenzaam te janken achter het stuur. Dieven stalen de verlichting van de trailer; ik ben zelfs een keer overvallen. Maar God heeft mij bewaard.” 

Video

Project Parel

Project Parel is een van de gedenkwaardigste projecten van Open Doors. De naam van het project is geïnspireerd op Matteüs 13:45, waar staat: ‘Ook is het met het koninkrijk van de hemel als met een koopman die op zoek was naar mooie parels.’ 

Project Parel

Een groot offer bracht Beukema door in 1981 een halfjaar van huis te zijn voor een gedurfde, overzeese operatie voor de kust van China. In dat land was het toen al zwaar voor christenen, maar ook vandaag de dag lijden geloofsgenoten daar en staat China nog steeds op de Ranglijst Christenvervolging.

De toelatingsvraag die ik kreeg, was ‘kun je zwemmen?’.

Open Doors bracht met Project Parel in het diepste geheim een miljoen Bijbels naar Chinese christenen. Anne van der Bijl was bij de organisatie betrokken, maar Cor Beukema was de enige Nederlander in het internationale team van twintig deelnemers dat de uitvoering regelde. “De enige zeeman aan boord was de kapitein. De toelatingsvraag die ik kreeg, was ‘kun je zwemmen?’. Ik bevestigde dat, werd aangenomen en vertrok naar Saoedi-Arabië en de Filipijnen. Gerry wist de eerste drie maanden niet waar ik uithing.” 

Beukema-boom

Op het parkeerterrein van het kantoor en het Bezoekerscentrum van Open Doors in Ermelo staat een beuk, waar Beukema vele malen zijn chauffeursrondje omheen maakte om smokkelwaar in te laden. Maar de zogeheten ‘Beukema-boom’ moet niet herinneren aan hem, vindt hij. “Laat die boom wijzen op Gods trouw. Als je je laat leiden door God en in Zijn gemeenschap blijft, dan is alles mogelijk.” 

Kever met koplampen in het bos

Zo begon het werk van Open Doors

Open Doors bestaat bijna 70 jaar. Ontdekken hoe het werk voor de vervolgde kerk in 1955 begon? In onderstaande tijdlijn vind je alle wetenswaardigheden over het ontstaan van Open Doors en hoe de bediening van één man uitgroeide tot een internationale organisatie die werkt in meer dan zestig landen waar christenen worden vervolgd om hun geloof.  Tijdlijn

Lees over de geschiedenis
Open Doors Bezoekerscentrum

Kom langs in het bezoekerscentrum!

Welkom in het Open Doors Bezoekers­centrum! Geïnspireerd worden door de vervolgde kerk? Beleven waar en hoe het werk van Open Doors ooit begon? Kom naar het Open Doors Bezoekerscentrum in Ermelo! Loop rond in het kantoor van ‘Gods smokkelaar’ Anne van der Bijl, de grondlegger van Open Doors. Sluit jezelf voor een paar minuten op in een gevangeniscel om van een medegelovige te horen hoe het is om vast te […]

Boek je ticket(s)
Anne van der Bijl met gevouwen handen

Wie was Anne van der Bijl?

Anne van der Bijl (1928 – 2022) wordt in 1955 door God geroepen om zich te gaan inzetten voor vervolgde christenen. De Bijbeltekst uit Openbaring 3:2 is daarin leidend voor hem: ‘Wees wakker en versterk het overige, dat dreigde te sterven’. Anne van der Bijl reist de hele wereld over om zijn vervolgde broers en zussen op te zoeken. Zijn eenmansmissie groeit uit tot de organisatie Open Doors, waar wereldwijd […]

Lees meer
Scroll naar boven