In vergelijking met omliggende landen genieten christenen in Jordanië relatief veel vrijheid om hun geloof te beleven. Vooral als ze behoren tot de Orthodoxe Kerk of de Rooms-Katholieke Kerk. Toch worden christenen voortdurend achtergesteld. Christenen met een islamitische achtergrond worden het zwaarst vervolgd.

De situatie voor christenen

De meeste gelovigen in Jordanië behoren tot de Orthodoxe Kerk of de Rooms-Katholieke Kerk. Kerken die niet worden erkend en die evangeliseren onder lokale bewoners, worden vaak lastiggevallen door lokale autoriteiten. Ook ervaren christenen discriminatie op de werkvloer en kan het voor hen lastig zijn een baan te vinden.

Al eeuwenlang wonen er christenen in Jordanië. Zij zijn sterk in aantal geslonken door de opkomst van de radicale islam, mede als gevolg van de vluchtelingenstromen. Christenen met een islamitische achtergrond worden vervolgd door familie en gemeenschap; hun naaste omgeving verzet zich meestal hevig tegen de bekering. Bekeerlingen kunnen worden mishandeld, gearresteerd of gedood. Daarom houden ze hun geloof geheim en ontmoeten ze elkaar in het geheim. De aanwezigheid van extremisten, inclusief de IS-strijders die terugkeren uit Syrië en Irak, is een bedreiging voor de christelijke gemeenschap.

Voorbeelden van vervolging

  • Afvalligheid van de islam wordt niet erkend. Christenen die zich bekeren tot de islam, mogen trouwen met moslims. Moslims die zich bekeren tot het christendom, kunnen niet trouwen met christenen.

Wat doet Open Doors?

Samen met lokale partners steunt Open Doors christenen in Jordanië door:

  • het geven van trainingen
  • noodhulp
  • het geven van trainingen
  • noodhulp

Bekijk het land op de 38ste plaats: Ethiopië.

Ga verder naar het land op de 40ste plaats: D.R. Congo.