Vrijgelaten Iraanse voorganger opnieuw gearresteerd

Vijf geloofsgevangenen in Teheran, Milad Goodarzi (2e van links)

Slechts enkele maanden nadat hij uit de gevangenis was vrijgelaten, is de Iraanse pastor Milad Goodarzi opnieuw gearresteerd. Na een verhoor, samen met zijn vrouw, mocht hij voorlopig naar huis.

Milad (op foto tweede van links) was in maart vrijgelaten uit de centrale gevangenis van Karaj als onderdeel van een algemene amnestie die aan gevangenen werd verleend voor de 44e verjaardag van de Islamitische Revolutie. Hij zat een gevangenisstraf van vijf jaar uit, die in hoger beroep was verminderd naar drie jaar.

De Iraanse dominee was in juni 2021 veroordeeld voor “het voeren van propaganda tegen de Islamitische Republiek” op grond van het onlangs gewijzigde artikel 500 van het Wetboek van Strafrecht. Hij had in 2020 al een gevangenisstraf van vier maanden uitgezeten voor dezelfde aanklacht.

Inval

Vier leden van het Iraanse ministerie van Inlichtingen deden afgelopen maandag een inval in Milads huis in Karaj, een grote buitenwijk van Teheran. Hij werd samen met zijn vrouw een paar uur op het politiebureau vastgehouden, meldt de organisatie Middle East Concern. Milads laptop en telefoon zijn in beslag genomen. De autoriteiten zijn van plan het echtpaar nog vaker voor verhoor op te roepen.

Milad is een van de eerste christelijke bekeerlingen van wie bekend is dat hij is gestraft voor het vreedzaam uiten van zijn geloof onder de nieuwe bepalingen. De arrestatie weerspiegelt de willekeur van het Iraanse rechtssysteem en de impact ervan op christenen. Open Doors roept op tot gebed voor Milad en andere Iraanse voorgangers.

Aanscherping wetboek

Hoewel er christenen uit de gevangenis zijn vrijgelaten en het Hooggerechtshof heeft geoordeeld dat “het promoten van het christendom en de vorming van een huiskerk niet strafbaar is”, worden gelovigen nog steeds geconfronteerd met arrestaties, langdurige gevangenisstraffen en ballingschap.

De aanscherping van het Iraanse Wetboek van Strafrecht in 2021 maakt deel uit van een bredere ontwikkeling naar een totalitaire staat. De staatscontrole neemt toe en de autoriteiten oefenen steeds meer grip uit op het dagelijks leven en de activiteiten van Iraanse burgers.

9

Iran

Iran staat op plek 9 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Bromfietsen op het Burkinese platteland 26 februari 2024

Tientallen doden bij aanslagen op kerk en moskee in Burkina Faso

Bij terroristische aanvallen op een kerk en een moskee in het noorden en oosten van Burkina Faso zijn zondag tientallen doden gevallen. Bij de ochtendmis in een katholieke kerk in Essakane, een dorp in het noordoosten, vielen zeker vijftien doden. Het bisdom Dori liet in een verklaring weten dat twaalf kerkgangers op slag dood waren, terwijl drie anderen in het ziekenhuis stierven. Een kerkfunctionaris gaf aan dat de schutters vermoedelijk […]

Lees meer
Plattelandsdorp in het noorden van Mozambique 22 februari 2024

Vluchtelingen in Mozambique eten slakken

De situatie in het noorden van Mozambique blijft zorgelijk vanwege jihadistische aanvallen op de bevolking, het leger en op kerken. In tegenstelling tot sussende geluiden over de onrust in de provincie Cabo Delgado, neemt het geweld toe. Dat melden de katholieke organisatie Kerk in Nood en lokale partners van Open Doors. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn bijna 670.000 Mozambikanen ontheemd door aanslagen van radicaalislamitische groepen. Militair optreden mocht tot op […]

Lees meer
Leah Sharibu werd in 2018 van school ontvoerd 19 februari 2024

Ontvoerde Leah inspireert nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hopen dat ze haar op een dag zullen weerzien. Leah was een van de meer dan honderd meisjes die op 19 februari 2018 van hun school werden ontvoerd door de terreurbeweging Boko Haram. Tragisch […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven