Vrijgelaten Iraanse voorganger opnieuw gearresteerd" />

Vrijgelaten Iraanse voorganger opnieuw gearresteerd

Vijf geloofsgevangenen in Teheran, Milad Goodarzi (2e van links)

Slechts enkele maanden nadat hij uit de gevangenis was vrijgelaten, is de Iraanse pastor Milad Goodarzi opnieuw gearresteerd. Na een verhoor, samen met zijn vrouw, mocht hij voorlopig naar huis.

Milad (op foto tweede van links) was in maart vrijgelaten uit de centrale gevangenis van Karaj als onderdeel van een algemene amnestie die aan gevangenen werd verleend voor de 44e verjaardag van de Islamitische Revolutie. Hij zat een gevangenisstraf van vijf jaar uit, die in hoger beroep was verminderd naar drie jaar.

De Iraanse dominee was in juni 2021 veroordeeld voor “het voeren van propaganda tegen de Islamitische Republiek” op grond van het onlangs gewijzigde artikel 500 van het Wetboek van Strafrecht. Hij had in 2020 al een gevangenisstraf van vier maanden uitgezeten voor dezelfde aanklacht.

Inval

Vier leden van het Iraanse ministerie van Inlichtingen deden afgelopen maandag een inval in Milads huis in Karaj, een grote buitenwijk van Teheran. Hij werd samen met zijn vrouw een paar uur op het politiebureau vastgehouden, meldt de organisatie Middle East Concern. Milads laptop en telefoon zijn in beslag genomen. De autoriteiten zijn van plan het echtpaar nog vaker voor verhoor op te roepen.

Milad is een van de eerste christelijke bekeerlingen van wie bekend is dat hij is gestraft voor het vreedzaam uiten van zijn geloof onder de nieuwe bepalingen. De arrestatie weerspiegelt de willekeur van het Iraanse rechtssysteem en de impact ervan op christenen. Open Doors roept op tot gebed voor Milad en andere Iraanse voorgangers.

Aanscherping wetboek

Hoewel er christenen uit de gevangenis zijn vrijgelaten en het Hooggerechtshof heeft geoordeeld dat “het promoten van het christendom en de vorming van een huiskerk niet strafbaar is”, worden gelovigen nog steeds geconfronteerd met arrestaties, langdurige gevangenisstraffen en ballingschap.

De aanscherping van het Iraanse Wetboek van Strafrecht in 2021 maakt deel uit van een bredere ontwikkeling naar een totalitaire staat. De staatscontrole neemt toe en de autoriteiten oefenen steeds meer grip uit op het dagelijks leven en de activiteiten van Iraanse burgers.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Zingende christenen in Manipur 8 mei 2024

Bij verkiezingen India neemt geweld tegen christenen toe

India kiest een nieuw parlement. De stembusstrijd gaat gepaard met geweld tegen minderheden, onder wie veel christenen.

Lees meer
Kerk verwoest Myanmar 2 mei 2024

Militairen vernielen christelijk dorp in Myanmar

Militairen van de junta in Myanmar hebben meer dan 400 huizen in brand gestoken, waaronder vijf kerken, in een dorp in de regio Sagaing.

Lees meer
Laleh Saati is veroordeeld tot twee jaar cel 25 april 2024

Twee jaar cel voor christelijke vrouw in Iran

Iran heeft een christelijke vrouw twee jaar celstraf opgelegd. Zij had beelden van haar doop op sociale media gedeeld.

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven