Christenen doelwit van geweld en marteling in Noord-Koreaanse gevangenissen 

Noord-Koreaanse gevangene

Noord-Koreaanse gevangenissen zijn een verlengstuk van de politieke structuur, zo staat in een nieuw rapport van twee mensenrechtenorganisaties, de International Bar Association en de Committee for Human Rights. De structuur is erop gericht dat elke bedreiging voor het leiderschap en de staatsideologie wordt uitgeschakeld. Christenen zijn daarbij een bewust doelwit.  

Misdaden tegen de menselijkheid

Uit het onderzoek van beide organisaties blijkt dat er “redelijke gronden zijn om te concluderen dat misdaden tegen de menselijkheid op grote schaal zijn en nog steeds worden begaan” in de detentiecentra van Noord-Korea. Noord-Koreanen worden systematisch gevangengezet zonder eerlijk proces en worden onderworpen aan marteling en geestelijk lijden. Daarbij worden hun fundamentele rechten ontzegd.  

De getuigen die zijn gehoord tijdens het onderzoek geven aan dat het belijden van een godsdienst voldoende reden is voor arrestatie en opsluiting. Dat is geen nieuwe informatie. In 2014 schreef een VN-rapport al over de politieke structuur. “De staat beschouwt de verspreiding van het christendom als een bijzonder ernstige bedreiging, omdat het ideologisch de officiële persoonlijkheidscultus uitdaagt en een platform biedt voor sociale en politieke organisatie buiten het domein van de staat.” 

Het rapport schrijft dat “vooral christenen het doelwit waren van detentie en bijzonder ernstige behandeling tijdens hun opsluiting. Een gedetineerde schatte dat tussen de 50 tot 60 procent van hun medegevangenen in Onsong Shorter-Term Labor Detention Facility (Jip-kyul-so) een of andere vorm van christelijke dienst in China hadden bijgewoond.” 

Zwaarder gestraft

De onderzoekers stellen ook vast dat de perioden van gevangenschap voor christenen (gedocumenteerd) langer zijn dan voor andere groepen. Getuigen vulden dat aan met hun observaties dat geïdentificeerde christenen langer worden verhoord, vaak in combinatie met marteling. Daarbij worden de methoden om christenen te dwingen anderen te beschuldigen en te verraden niet geschuwd.  

Noord-Korea gold jarenlang als nummer één land op de Ranglijst Christenvervolging. Ondanks dat het dit jaar ingehaald werd door Afghanistan, betekent dit niet dat de situatie is verbeterd. Open Doors onderzocht en vond dat de nieuwe ‘antireactionaire gedachtewet’ van 2021 er juist voor zorgde dat er meer christenen zijn gearresteerd en huiskerken gesloten dan in het jaar ervoor. Ook nam het algehele geweld tegen de christelijke bevolking toe.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Vijf geloofsgevangenen in Teheran, Milad Goodarzi (2e van links) 15 december 2023

Vrijgelaten Iraanse voorganger opnieuw gearresteerd

Slechts enkele maanden nadat hij uit de gevangenis was vrijgelaten, is de Iraanse pastor Milad Goodarzi opnieuw gearresteerd. Na een verhoor, samen met zijn vrouw, mocht hij voorlopig naar huis. Milad (op foto tweede van links) was in maart vrijgelaten uit de centrale gevangenis van Karaj als onderdeel van een algemene amnestie die aan gevangenen werd verleend voor de 44e verjaardag van de Islamitische Revolutie. Hij zat een gevangenisstraf van […]

Lees meer
Iraans-Armeense voorganger 30 mei 2023

Strafvermindering voor Iraans-Armeense voorganger

De gevangenisstraf van Joseph Shahbazian, een Iraans-Armeense voorganger, is verminderd van tien jaar tot twee jaar. “Een sprankje hoop”, aldus Open Doors, “maar ook een onderstreping van de noodzaak van meer aandacht voor een eerlijke rechtsgang voor religieuze minderheden in Iran.” Shahbazian, die op 28 mei 2022 werd opgesloten in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran, was in hoger beroep gegaan tegen de eerdere strafmaat. De aanvankelijke beschuldigingen tegen hem betroffen […]

Lees meer
Drie gevangengenomen Iraanse christenen 24 juni 2022

Forse gevangenisstraffen voor drie Iraanse christenen

Drie Iraanse christenen zijn op 7 juni veroordeeld tot een gevangenisstraf, en vier anderen hebben boetes gekregen. Ze zijn bestraft op verdenking van het organiseren en stichten van huiskerken met “het oogmerk de nationale veiligheid te verstoren”. De gevangenisstraffen zijn opgelegd aan de Iraans-Armeense voorganger Joseph Shahbazian en twee ex-moslima’s, Mina Khajavi (59) en Malihe Nazari (48). De voorganger kreeg tien jaar gevangenisstraf en zal na zijn vrijlating nog twee […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven