Iran stuurt kerkleider na zweepslagen in ballingschap

Man in Iran

Saheb, een 42-jarige huiskerkleider die al bijna vijf jaar in de gevangenis heeft doorgebracht en ooit is gegeseld voor het drinken van avondmaalswijn, is voor de tweede keer gegeseld. Hem wacht nu bovendien twee jaar ballingschap.

Saheb was kort geleden van zijn huis in Rasht (Noord-Iran) naar Teheran gereisd. Hij had recent gratie gekregen en hoopte nu ook een eigendomsakte terug te kunnen krijgen, die hij lang geleden had ingediend voor zijn borgtocht. In plaats van de akte kreeg Saheb te horen dat er nog twee straffen in zijn dossier staan die nog moesten worden uitgevoerd: vijftig zweepslagen voor het niet op tijd terugkeren naar de gevangenis na een verlof èn twee jaar ballingschap in de stad Nehbandan, vlakbij de grens met Afghanistan.

Geseling

Terwijl zijn vrouw Marjan buiten het kantoor stond te wachten, kreeg Saheb afgelopen zondag (25 juni) vijftig zweepslagen. Vervolgens kreeg hij te horen dat hij zich “binnen enkele dagen” moest vervoegen bij de autoriteiten in Nehbandan. Marjan vertelde Saheb dat ze bereid was om met hem in ballingschap te gaan. Hij weigerde dat, omdat hij niet wil dat zijn familie samen met hem de straf moet doorstaan, en huis en vrienden kwijtraken.

Saheb en zijn gezin moeten zich nu voorbereiden op weer een scheiding. Marjan zal als enige de leiding moeten nemen over de nieuwe kruidenierswinkel. Die hadden ze samen geopend na de vrijlating van Saheb. Voor hun 16-jarige dochter Marta is de verbanning eveneens ingrijpend.

Nadarkhani

Sahebs vriend en oud-gevangene, Yousef Nadarkhani, is ook gegeseld sinds zijn vrijlating uit de gevangenis. Ook omdat hij niet op tijd was teruggekeerd naar de gevangenis na een verlof. Nadarkhani wacht twee jaar ballingschap, in Nikshahr.

Nikshahr ligt ruim zevenhonderd kilometer ten zuiden van Nehbandan. Nikshahr en Nehbandan maken deel uit van provincies die bekend staan als de armste van Iran. De kansen op werk zijn dan ook zeer schaars voor deze verbannen christenen. Iran staat op plaats 8 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Vijf geloofsgevangenen in Teheran, Milad Goodarzi (2e van links) 15 december 2023

Vrijgelaten Iraanse voorganger opnieuw gearresteerd

Slechts enkele maanden nadat hij uit de gevangenis was vrijgelaten, is de Iraanse pastor Milad Goodarzi opnieuw gearresteerd. Na een verhoor, samen met zijn vrouw, mocht hij voorlopig naar huis. Milad (op foto tweede van links) was in maart vrijgelaten uit de centrale gevangenis van Karaj als onderdeel van een algemene amnestie die aan gevangenen werd verleend voor de 44e verjaardag van de Islamitische Revolutie. Hij zat een gevangenisstraf van …

Vrijgelaten Iraanse voorganger opnieuw gearresteerd Lees verder »

Lees meer
Iraans-Armeense voorganger 30 mei 2023

Strafvermindering voor Iraans-Armeense voorganger

De gevangenisstraf van Joseph Shahbazian, een Iraans-Armeense voorganger, is verminderd van tien jaar tot twee jaar. “Een sprankje hoop”, aldus Open Doors, “maar ook een onderstreping van de noodzaak van meer aandacht voor een eerlijke rechtsgang voor religieuze minderheden in Iran.” Shahbazian, die op 28 mei 2022 werd opgesloten in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran, was in hoger beroep gegaan tegen de eerdere strafmaat. De aanvankelijke beschuldigingen tegen hem betroffen …

Strafvermindering voor Iraans-Armeense voorganger Lees verder »

Lees meer
Yousef 6 maart 2023

Dankbrief van Yousef Nadarkhani

Yousef Nadarkhani, de Iraanse voorganger die in februari vervroegd vrijkwam, schreef een indrukwekkende bedankbrief aan de vele christenen die voor hem gebeden hebben tijdens zijn gevangenschap. De mensenrechtenorganisatie Article18 publiceerde Nadarkhani’s getuigenis dat we hierbij graag aan u doorgeven. “O, hoe vriendelijk en liefdevol is onze God! Hij liet mij zien hoe ik in Hem kon geloven en vervuld kon worden met de liefde van Jezus Christus. Hoe ik de …

Dankbrief van Yousef Nadarkhani Lees verder »

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven