Taher, Donya, Farah en Arezoo

Taher vond vrijheid in zijn cel

Toen Farah – de tienjarige dochter van de islamitische Taher en Donya – ernstig ziek werd, waren haar ouders ten einde raad. Ze brachten haar naar allerlei moslimleiders om voor haar te bidden, maar er veranderde niets. Uit wanhoop vroeg Donya uiteindelijk christelijke vrienden om te bidden voor Farah. Dit deden ze en kort daarna bleek Farah te zijn genezen.

Donya bekeerde zich meteen tot het christelijk geloof. Na een tijd van twijfel, volgde Taher zijn vrouw en koos ook hij voor de Here Jezus. “Het was alsof een last van mijn schouders viel”,  vertelt Taher. “De last dat ik me zou moeten verantwoorden voor al mijn zonden als ik zou sterven, viel weg. Het voelde alsof ik zweefde. Dat was het mooiste moment in mijn leven.”

Video

Bekijk het verhaal van Taher en zijn gezin

In Iran kregen Taher en zijn gezin te maken met vervolging toen ze de Here Jezus gingen volgen. Taher: “Al zou ik nog meer moeten geven, dan zou het dat waard zijn.”

Inval door de geheime dienst

De twee kenden de verhalen over invallen van de geheime dienst bij huiskerken. Toch besloten ze samenkomsten te organiseren met andere christenen. Op een dag krijgt Taher een onheilspellend telefoontje als hij aan het werk is. “Taher, je moet naar huis komen, nu!” Het was de geheime politie. Ze waren in zijn huis.

Terwijl de agenten haar huis overhoop haalden, zei Donya tegen de Here God: “Ik ben er klaar voor om alles aan U over te geven.”

Donya was die ochtend thuis en herinnert zich het voorval nog goed. De geheime politie haalde alles overhoop op zoek naar bewijs van hun christelijk geloof. “In onze huiskerk zongen we altijd het lied ‘Alles geef ik over aan Jezus’”, vertelt Donya. “En we vroegen elkaar dan: ‘Ben jij bereid en ben jij er klaar voor om alles over te geven aan Hem?’.” Terwijl de agenten haar huis overhoop haalden, zei Donya tegen de Here God: “Ik ben er klaar voor om alles aan U over te geven.”

Maandenlang gevangen

Zodra Taher zijn huis binnenstapte, werd hij gearresteerd, geblinddoekt en afgevoerd. Wekenlang zetten autoriteiten hem onder druk om namen van andere christenen te delen. Nacht na nacht werd hij ondervraagd, maar hij liet niets los. Uiteindelijk, na een paar maanden, besloot de rechtbank Taher vrij te laten, onder voorwaarde dat hij zou stoppen met evangeliseren. Maar net als Petrus in de Bijbel, luisterde Taher hier niet naar. “Ik ging naar huis en pakte mijn werk meteen weer op.”

Uiteindelijk werd de situatie toch te gevaarlijk voor Taher en zijn familie in Iran. De geheime dienst volgde hen continu. Taher vond geen werk en de constante druk werd het gezin teveel. Op een nacht besluit het gezin al biddend Iran te ontvluchten.

‘Jezus Christus is alles waard’

Nu wonen Taher, Donya, Farah en hun andere dochter Arezoo als vluchtelingen in Turkije. Dit is niet makkelijk, want ze kennen de taal niet en hebben amper rechten in het land. Maar toch blijven ze vol hoop en vertrouwen ze op de Here God. Taher heeft zijn ondervragers en de geheime dienst vergeven. “De tijd die ik met de Here Jezus in de gevangenis had, bracht me echte vrijheid.”

Op de vraag of dit alles – hun bezittingen, huis en vrienden verliezen en Iran moeten verlaten – het waard was, antwoordt Donya: “Jezus Christus is alles waard en we hebben, naar mijn mening, nog geen enkele prijs voor Hem hoeven betalen.”

* Schuilnaam

Klaas Muurling

Gods werk gaat door in de gevangenis

Vervolgde christenen in Eritrea weten wat het is om vanwege hun geloof gevangen te zitten in een zeecontainer. En christenen in Iran vrezen gevangenschap in de beruchte Evin-gevangenis in de hoofdstad Teheran. Om die werkelijkheid dichterbij te brengen, is er in het Open Doors Bezoekerscentrum een gevangenis nagebouwd. Klaas Muurling, die voor Open Doors vele vervolgde christenen opzocht, beantwoordt er vijf vragen over. Waar denk jij aan als je de […]

Lees het verhaal
Anwar

‘Ik heb een Vriend gevonden: Jezus’

Anwar, een 25-jarige Syriër, groeit op in een religieus gezin. Zijn vader is een leider in de Alawitsche gemeenschap. Als tiener zoekt Anwar naar antwoorden op grote vragen: “Wie is Allah en houdt hij echt van mij? Wat moet ik doen om hem gelukkig te maken?” Maar antwoorden komen niet en hij voelt zich zo alleen en ellendig dat hij het leven niet meer ziet zitten. Als hij een uitweg zoekt, raadt zijn klasgenoot […]

Lees het verhaal
Open Doors Magazine 2024

Gratis Open Doors Magazine

Wil je meer weten over de vervolgde kerk? Vraag dan hieronder het gratis Open Doors Magazine aan. Je ontvangt het magazine zes keer per jaar per post, inclusief gebedskalender.  Bestel nu! Het Open Doors Magazine Het nieuwste nummer van het Open Doors magazine, dat rond 7 mei op je deurmat valt, staat in het teken van het explosieve geweld waar vervolgde broers en zussen in India onder lijden. In dit […]

Vraag ‘m nu aan!
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven