Iran: een licht in de nacht in de dodencel

Toen Farin op een morgen wakker werd, stonden er verschillende celgenoten om hem heen en staarden hem aan. Hij ging rechtop zitten en zei: “Luister, ik wil jullie niet irriteren, laat me met rust. Hou je met je eigen zaken bezig, dat doe ik ook.” Ze zeiden: “OK, we laten je met rust, als jij ons vertelt wie je bent en wat er ’s nachts met je gebeurt.”  

“Iedere nacht als je slaapt, komt er een speciaal licht” 

De Iraanse voorganger Victor Bet-Tamraz belandde door zijn christelijke activiteiten in de gevangenis. Voor zijn vlucht uit Iran in het jaar 2020, kreeg hij 10 jaar gevangenisstraf. Maar zijn familie is ervan overtuigd dat Jezus ook in Iraanse gevangenissen werkt. Dabrina vertelt over Farin, die in een cel met vijftig mannen werd gezet. Daar wachtten ze hun lot af. Omdat het een dodencel was, wist iedereen welk macaber lot hun te wachten stond. Hij gedroeg zich zo onopvallend mogelijk om geen problemen te krijgen.  

Dabrina vertelt hoe Farins medegevangenen op een morgen een eigenaardig fenomeen willen bespreken met hem. “Iedere nacht als je slaapt, komt dat licht en dat blijft bij je. Elke nacht zien we het. Wat is dat en waar komt dat vandaan?” Verward vraagt hij na wat ze precies gezien hebben. De mannen vertellen: “Het is alsof er hier een gloeilamp hangt. Het blijft de hele nacht, elke nacht zien we het.” 

Daarop antwoordt Farin: “Ik ben christen. Ik geloof dat dit licht van Jezus is.” Dan vertelt hij over zijn geloof, waarop twee van de mannen besluiten om hun leven aan Jezus te geven. Hij drukt hun op het hart om niemand over hun nieuwe geloof te vertellen.  

Geen drugs maar Jezus  

Een paar weken later is er een controle in de cel. Een bewaker kijkt een van de gevangen aan die net christen is geworden en vraagt hem: „Heb je drugs genomen?“ Hij zegt: “Nee, ik heb niks gebruikt.“  

„Je liegt. Je hebt drugs genomen!“ De bewaker doorzoekt zijn bed en snijdt het matras open, om te zien of er soms drugs in verborgen zit. Ze zetten hem onder druk, maar hij blijft erbij. “Nee, ik heb niks genomen.” De bewakers zeiden: Je ziet er anders uit. Je ogen zijn anders, niet meer zo donker als eerst. Je komt opeens zo levendig over.”  

Je hebt drugs genomen en wij zoeken net zolang totdat we ze vinden.  

Dan zegt hij: “Nee, ik heb geen drugs genomen, ik geloof alleen in Jezus. Hij heeft mijn leven veranderd!” Op dat moment dacht Farin: “Nu zullen ze ons vast om het leven brengen.” Direct draaien de bewakers zich om en richten zich tot hem. “Zit jij hierachter?” en hij bekent: “Ja, het spijt me.” De bewakers reageren: “Het is OK. Kun je dat ook met alle andere gevangenen doen? Zoals hij erbij loopt, zien we dat graag voor alle gevangenen.” Farin vertelt verder over de Here God. De bewakers zeggen hem dat hij alleen de naam van Jezus niet mag gebruiken, verder kan hij alles zeggen wat hij wil. Zo begon hij in de gevangenis over de Here God, zijn geloof en over vergeving te vertellen.” 

Bid voor christenen in Iran 

  • Dank voor dit wonder in de gevangeniscel in Iran 
  • Bid voor alle gevangenen in Iran, dat ze nieuwe moed zullen krijgen en hun hoop aan anderen doorgeven 
  • Bid voor alle ondergrondse gemeenten in Iran, dat de Here God hen beschermen zal.  
  • Bid voor Iraanse ambtenaren, dat velen van hen Jezus zullen erkennen en zich zullen bekeren. 

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Kerk verwoest Myanmar 2 mei 2024

Militairen vernielen christelijk dorp in Myanmar

Militairen van de junta in Myanmar hebben meer dan 400 huizen in brand gestoken, waaronder vijf kerken, in een dorp in de regio Sagaing.

Lees meer
Laleh Saati is veroordeeld tot twee jaar cel 25 april 2024

Twee jaar cel voor christelijke vrouw in Iran

Iran heeft een christelijke vrouw twee jaar celstraf opgelegd. Zij had beelden van haar doop op sociale media gedeeld.

Lees meer
Iraans-Armeense voorganger 30 mei 2023

Strafvermindering voor Iraans-Armeense voorganger

De gevangenisstraf van Joseph Shahbazian, een Iraans-Armeense voorganger, is verminderd van tien jaar tot twee jaar. “Een sprankje hoop”, aldus Open Doors, “maar ook een onderstreping van de noodzaak van meer aandacht voor een eerlijke rechtsgang voor religieuze minderheden in Iran.” Shahbazian, die op 28 mei 2022 werd opgesloten in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran, was in hoger beroep gegaan tegen de eerdere strafmaat. De aanvankelijke beschuldigingen tegen hem betroffen […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Urgent

Gebed

Bid mee voor christenen
in India

Scroll naar boven