Taliban-strijders nemen roer over in Afghanistan

Afghaanse vrouw

“Het is een hartverscheurende dag voor alle Afghanen, en een gevaarlijke tijd om christen te zijn”, zegt broeder Samuel*, Open Doors-velddirecteur voor Azië. “Het is een onzekere situatie voor het hele land, niet alleen voor de christenen. Onze harten zijn gebroken. We wisten dat dit kon gebeuren, we zijn niet verbaasd. Maar het maakt de pijn niet minder.” De organisatie Release International waarschuwt voor meer gerichte aanvallen op christenen in Afghanistan. “Afghaanse christenen leven in grote angst, je kan om je geloof vermoord worden,” meldt de organisatie.

De hoofdstad Kabul is zondag ingenomen door de taliban. De nieuwszender Al Jazeera toonde beelden van strijders die de hoofdstad binnen trekken. Te zien is onder meer hoe ze het presidentieel paleis innemen. De Afghaanse president Ashraf Ghani ontvluchtte dit weekend zijn land naar Tadzjikistan. “Om verder bloedvergieten te voorkomen”, volgens de president. De Afghaanse bevolking blijft verslagen achter.

De overname van de hoofdstad Kabul is het voorlopige sluitstuk van een bliksemsnelle opmars van de taliban. Na het vertrek van de westerse troepenmachten, heeft de beweging in enkele weken tijd het land volledig overgenomen.

Verslagen

Afghaanse burgers blijven verslagen en in grote onzekerheid achter. Chaotische taferelen deden zich voor op het vliegveld waar burgers alles op alles zetten om hun land te ontvluchten. Bij banken in de hoofdstad staan lange wachtrijen. Mensen proberen wanhopig hun laatste spaargeld op te nemen. Veel Afghanen die de laatste jaren gewerkt hebben voor westerse troepenmachten, zetten alles op alles om een visum te bemachtigen om het land te verlaten.

 “Dit is de tijd om God te vragen om extra genade, niet alleen voor ons, maar voor ons hele land.”

Broeder Samuel

Minister van defensie Ank Bijleveld laat weten dat Nederland zijn ‘stinkende best’ doet om een groep van 273 Afghaanse tolken die voor Nederland hebben gewerkt alsnog het land uit te krijgen. Door de snelle opmars van de taliban is het onzeker of dat nog lukken gaat.

Alhoewel de taliban een moderne regering beloven, vreest de bevolking dat de taliban de komende dagen de sharia zullen invoeren in het land.

Broeder Samuel: “Geheime gelovigen in Afghanistan zijn extra kwetsbaar. Voordat de taliban de macht in handen kregen, hadden christenen het al extreem moeilijk. Velen hielden hun christelijk geloof geheim, zelfs voor hun eigen familie. De angst was groot om buitengesloten, of erger nog: vermoord te worden. Nu de taliban officieel aan de macht zijn, zullen de risico’s waaraan christenen blootstaan nog vele malen groter worden. Het is bijna onmogelijk om Jezus openlijk na te volgen in dit land. We houden de situatie nauwgezet in de gaten. Dit is de tijd om God te vragen om extra genade, niet alleen voor ons, maar voor ons hele land.”

Afghanistan staat op de tweede plaats van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. In dit land met circa 38 miljoen inwoners leven naar schatting enkele duizenden christenen.

Gebedspunten

  • Bid voor de kleine groep gelovigen in het land. Ze verkeren in grote onzekerheid wie ze nog kunnen vertrouwen. Bid om kracht en wijsheid en bovenal voor vertrouwen en geloof in Gods beloften.
  • Bid voor allen die op de vlucht zijn geslagen. Mogelijk ontstaat er een grote stroom nieuwe vluchtelingen naar het Midden-Oosten, maar ook naar de rest van de wereld. Bid voor Gods bescherming van deze mensen.
  • Bid voor de vrouwen van Afghanistan. Velen zijn bang dat de taliban hun de mogelijkheid tot studie en scholing zal ontnemen. Vrouwen die hebben gewerkt in de onderwijssector lopen dezer dagen extra risico. Bid speciaal voor hun bescherming.
  • Bid voor de zieken. Ook al is er in de internationale media weinig over bericht, het aantal corona-gevallen is torenhoog. Ziekenhuizen kunnen maar heel beperkt zorg leveren in deze complexe situatie. Bid dat de gezondheidszorg in het land niet helemaal zal instorten.
  • Bid dat het land geen ‘vrijhaven’ voor nog meer extremisten zal worden. De taliban-regering van twintig jaar geleden stond welwillend tegenover extremistische islamitische organisaties. Nu de taliban de macht opnieuw in handen hebben, bestaat de kans dat het land een gastland voor een nieuwe generatie extremisten wordt.

* Schuilnaam

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Luchtfoto Kabul 11 oktober 2023

Taliban zetten netwerk van duizenden bewakingscamera’s op

Het regime in Afghanistan installeert met Chinese steun een netwerk van 62.000 bewakingscamera’s in de hoofdstad Kabul. Peking heeft ook een nieuwe ambassadeur benoemd, als eerste land sinds de machtsovername van de taliban in augustus 2021. “China’s diplomatieke benoeming kan gezien worden als een ondubbelzinnig signaal van hechtere betrekkingen tussen beide landen”, zegt Open Doors-analist Thomas Muller. De Chinese hulp om binnen vier jaar een landelijk netwerk van bewakingscamera’s in […]

Lees meer
Meisje in Afghanistan 18 januari 2023

Afghanistan van 1 naar 9: het is er niet beter op geworden

Op de Ranglijst Christenvervolging 2023 is Afghanistan flink gedaald: van de eerste plaats naar plaats 9. Betekent dit dat de situatie flink verbeterd is in Afghanistan? Dat is zeker niet het geval voor bekeerlingen uit de islam. Een toelichting. Grotere groep christenen onderzocht, inclusief buitenlandse christenen Er is nauwelijks wat veranderd voor bekeerlingen vanuit de islam. Tijdens de laatste onderzoeksperiode is echter het aantal christenen in Afghanistan gegroeid, door de […]

Lees meer
Bedekte vrouwen in Afghanistan 14 december 2022

Afghaanse vluchtelingen leven met dreiging en deportatie

Meer dan een jaar na de val van Kabul en met de winter voor de deur worden duizenden Afghaanse vluchtelingen aan hun lot overgelaten in vluchtelingenkampen in buurlanden van Afghanistan. Jamal* kan uit angst geen hap door zijn keel krijgen. Toen hij vorige maand een deken bracht naar zijn zus die op een andere plek in het vluchtelingenkamp woont, werd hij tegengehouden door een groep mannen. Ze trokken hem een […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Urgent

Gebed

Bid mee voor christenen
in India

Scroll naar boven