Afghanistan van 1 naar 9: het is er niet beter op geworden

Meisje in Afghanistan

Op de Ranglijst Christenvervolging 2023 is Afghanistan flink gedaald: van de eerste plaats naar plaats 9. Betekent dit dat de situatie flink verbeterd is in Afghanistan? Dat is zeker niet het geval voor bekeerlingen uit de islam. Een toelichting.

Grotere groep christenen onderzocht, inclusief buitenlandse christenen

Er is nauwelijks wat veranderd voor bekeerlingen vanuit de islam. Tijdens de laatste onderzoeksperiode is echter het aantal christenen in Afghanistan gegroeid, door de instroom van werknemers van hulporganisaties en stichtingen die in het land actief zijn. Veel organisaties en werknemers waren voor en tijdens de machtsovername van de taliban het land uit gevlucht of gezet en komen nu dus weer terug. Zij worden door de taliban anders behandeld en kennen naar verhouding meer vrijheid. Vanwege de omvang van deze groep hebben we hen weer meegenomen in onze onderzoeksresultaten en daardoor nam over het geheel genomen de druk op christenen af.

Forse daling geweldscore

Verhalen die we horen over Afghanistan vertellen nog steeds een beroerde boodschap: het grootste deel van de bevolking lijdt, er is extreme armoede en meisjes en vrouwen worden steeds verder ingeperkt in wat zij mogen.

Als we naar de geweldscore kijken van de ranglijst zien we een forse daling. Hoe kan dat als de situatie in Afghanistan nog steeds zo slecht is? Volgens ons onderzoek is er geen bewijs dat christenen specifiek vanwege hun geloof aangevallen of vermoord zijn. De dreiging is er wel, in het bijzonder voor bekeerlingen – maar het lijkt of de kleine groep gelovigen nog dieper ‘ondergronds’ gegaan is en daardoor nog verder uit het zicht van de taliban verdwenen is. Daar komt bij dat het talibanregime andere prioriteiten had en zich niet direct richtte op niet-moslims en sjiieten. Volgens uitlatingen van de taliban zijn er geen autochtone christenen in het land, vandaar dat het geen hoge prioriteit voor hen lijkt om naar hen te zoeken.

Er was wel sprake van geweld, maar dat gold voor iedere burger van Afghanistan, en in het bijzonder voor hen die voor de vorige regering of de krijgsmacht gewerkt hadden. Dat geweld was dus niet direct geloofsgerelateerd.

Met de gelovigen diep ondergronds is het nog moeilijker om rapportages te krijgen over incidenten tegen hen. Dit betekent echter totaal niet dat het veilig is voor Afghaanse christenen. De risico’s die zij lopen als hun geloof ontdekt wordt door familie, vrienden of anderen zijn nog steeds extreem hoog.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Luchtfoto Kabul 11 oktober 2023

Taliban zetten netwerk van duizenden bewakingscamera’s op

Het regime in Afghanistan installeert met Chinese steun een netwerk van 62.000 bewakingscamera’s in de hoofdstad Kabul. Peking heeft ook een nieuwe ambassadeur benoemd, als eerste land sinds de machtsovername van de taliban in augustus 2021. “China’s diplomatieke benoeming kan gezien worden als een ondubbelzinnig signaal van hechtere betrekkingen tussen beide landen”, zegt Open Doors-analist Thomas Muller. De Chinese hulp om binnen vier jaar een landelijk netwerk van bewakingscamera’s in […]

Lees meer
Bedekte vrouwen in Afghanistan 14 december 2022

Afghaanse vluchtelingen leven met dreiging en deportatie

Meer dan een jaar na de val van Kabul en met de winter voor de deur worden duizenden Afghaanse vluchtelingen aan hun lot overgelaten in vluchtelingenkampen in buurlanden van Afghanistan. Jamal* kan uit angst geen hap door zijn keel krijgen. Toen hij vorige maand een deken bracht naar zijn zus die op een andere plek in het vluchtelingenkamp woont, werd hij tegengehouden door een groep mannen. Ze trokken hem een […]

Lees meer
Lucht met wolken 31 maart 2022

Afghanistan zucht onder talibanbewind

Afghanistan leeft nu, in april, al acht maanden onder het bewind van de taliban. De humanitaire situatie is dramatisch. Tienduizenden zijn het land ontvlucht, degenen die achterblijven wachten af. In een begin maart gepubliceerd rapport van de Verenigde Naties staat dat bijna vierhonderd burgers omgekomen zijn sinds de taliban de macht hebben overgenomen. Meer dan 80 procent van hen is gedood tijdens aanvallen door een groep verbonden aan Islamitische Staat […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven