Meer dan een jaar na de val van Kabul en met de winter voor de deur worden duizenden Afghaanse vluchtelingen aan hun lot overgelaten in vluchtelingenkampen in buurlanden van Afghanistan.

Jamal* kan uit angst geen hap door zijn keel krijgen. Toen hij vorige maand een deken bracht naar zijn zus die op een andere plek in het vluchtelingenkamp woont, werd hij tegengehouden door een groep mannen. Ze trokken hem een steegje in. “Hier hebben we twee jaar geleden twee christenen vermoord. We kunnen je de exacte plek vertellen waar we hun lichamen achter hebben gelaten. Wil jij daar ook eindigen? We weten alles van je en als je niet voor het gebed komt, zullen we ervoor zorgen dat jij en je hele familie daar worden opgestapeld”, dreigden ze.

Jamal vertelde lokale bronnen van Open Doors dat de mannen ok vluchtelingen zijn maar als lokale burgerwachten werken voor de regering van het gastland. “Ze geven informatie over mensen die op een of andere manier verdacht zijn”, vertelt de lokale bron. “Het verhaal van de twee christenen die daar werden vermoord is bekend en Jamal en andere christenen weten dat dit geen loze bedreigingen zijn.”

Deportaties

Tientallen jaren van conflict, politieke instabiliteit, economische problemen en de machtsovername door de taliban vorig jaar, hebben miljoenen Afghanen op de vlucht gedreven. Wereldwijd zijn er volgens de  VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR 2,6 miljoen geregistreerd. Het overgrote deel van hen –  2,2 miljoen – woont in Iran en Pakistan.

Afghaanse vluchtelingen hebben in de kampen te maken met bedreigingen, maar een andere grote angst is deportatie door de politie naar Afghanistan. De lokale partners van Open Doors hoorden de laatste tijd over een toename van het aantal onder dwang uitgezette mannen, waardoor gezinnen achterblijven zonder echtgenoten en vaders. Een lokale bron vertelt dat de uitgezette vluchtelingen geen enkele mogelijkheid hebben om in beroep te gaan tegen deze politieacties. Uit vrees opgepakt te worden blijven vluchtelingen in het kamp, wat hun kansen op werk en inkomen drastisch inperkt.

Een gedwongen terugkeer naar Afghanistan vormt voor velen een groot risico, in het bijzonder ook voor christenen. De meesten van hen zijn bekeerlingen uit de islam, waarop – onder het talibanbewind – de doodstraf staat.

Afghanistan staat dit jaar op de eerste plek van de Ranglijst Christenvervolging, de lijst met vijftig landen waar het voor christenen het moeilijkst is om te leven.

*Schuilnaam