Afghaanse vluchtelingen leven met dreiging en deportatie

Bedekte vrouwen in Afghanistan

Meer dan een jaar na de val van Kabul en met de winter voor de deur worden duizenden Afghaanse vluchtelingen aan hun lot overgelaten in vluchtelingenkampen in buurlanden van Afghanistan.

Jamal* kan uit angst geen hap door zijn keel krijgen. Toen hij vorige maand een deken bracht naar zijn zus die op een andere plek in het vluchtelingenkamp woont, werd hij tegengehouden door een groep mannen. Ze trokken hem een steegje in. “Hier hebben we twee jaar geleden twee christenen vermoord. We kunnen je de exacte plek vertellen waar we hun lichamen achter hebben gelaten. Wil jij daar ook eindigen? We weten alles van je en als je niet voor het gebed komt, zullen we ervoor zorgen dat jij en je hele familie daar worden opgestapeld”, dreigden ze.

Jamal vertelde lokale bronnen van Open Doors dat de mannen ok vluchtelingen zijn maar als lokale burgerwachten werken voor de regering van het gastland. “Ze geven informatie over mensen die op een of andere manier verdacht zijn”, vertelt de lokale bron. “Het verhaal van de twee christenen die daar werden vermoord is bekend en Jamal en andere christenen weten dat dit geen loze bedreigingen zijn.”

Deportaties

Tientallen jaren van conflict, politieke instabiliteit, economische problemen en de machtsovername door de taliban vorig jaar, hebben miljoenen Afghanen op de vlucht gedreven. Wereldwijd zijn er volgens de  VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR 2,6 miljoen geregistreerd. Het overgrote deel van hen –  2,2 miljoen – woont in Iran en Pakistan.

Afghaanse vluchtelingen hebben in de kampen te maken met bedreigingen, maar een andere grote angst is deportatie door de politie naar Afghanistan. De lokale partners van Open Doors hoorden de laatste tijd over een toename van het aantal onder dwang uitgezette mannen, waardoor gezinnen achterblijven zonder echtgenoten en vaders. Een lokale bron vertelt dat de uitgezette vluchtelingen geen enkele mogelijkheid hebben om in beroep te gaan tegen deze politieacties. Uit vrees opgepakt te worden blijven vluchtelingen in het kamp, wat hun kansen op werk en inkomen drastisch inperkt.

Een gedwongen terugkeer naar Afghanistan vormt voor velen een groot risico, in het bijzonder ook voor christenen. De meesten van hen zijn bekeerlingen uit de islam, waarop – onder het talibanbewind – de doodstraf staat.

Afghanistan staat dit jaar op de eerste plek van de Ranglijst Christenvervolging, de lijst met vijftig landen waar het voor christenen het moeilijkst is om te leven.

*Schuilnaam

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Luchtfoto Kabul 11 oktober 2023

Taliban zetten netwerk van duizenden bewakingscamera’s op

Het regime in Afghanistan installeert met Chinese steun een netwerk van 62.000 bewakingscamera’s in de hoofdstad Kabul. Peking heeft ook een nieuwe ambassadeur benoemd, als eerste land sinds de machtsovername van de taliban in augustus 2021. “China’s diplomatieke benoeming kan gezien worden als een ondubbelzinnig signaal van hechtere betrekkingen tussen beide landen”, zegt Open Doors-analist Thomas Muller. De Chinese hulp om binnen vier jaar een landelijk netwerk van bewakingscamera’s in […]

Lees meer
Meisje in Afghanistan 18 januari 2023

Afghanistan van 1 naar 9: het is er niet beter op geworden

Op de Ranglijst Christenvervolging 2023 is Afghanistan flink gedaald: van de eerste plaats naar plaats 9. Betekent dit dat de situatie flink verbeterd is in Afghanistan? Dat is zeker niet het geval voor bekeerlingen uit de islam. Een toelichting. Grotere groep christenen onderzocht, inclusief buitenlandse christenen Er is nauwelijks wat veranderd voor bekeerlingen vanuit de islam. Tijdens de laatste onderzoeksperiode is echter het aantal christenen in Afghanistan gegroeid, door de […]

Lees meer
Lucht met wolken 31 maart 2022

Afghanistan zucht onder talibanbewind

Afghanistan leeft nu, in april, al acht maanden onder het bewind van de taliban. De humanitaire situatie is dramatisch. Tienduizenden zijn het land ontvlucht, degenen die achterblijven wachten af. In een begin maart gepubliceerd rapport van de Verenigde Naties staat dat bijna vierhonderd burgers omgekomen zijn sinds de taliban de macht hebben overgenomen. Meer dan 80 procent van hen is gedood tijdens aanvallen door een groep verbonden aan Islamitische Staat […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven