Het regime in Afghanistan installeert met Chinese steun een netwerk van 62.000 bewakingscamera’s in de hoofdstad Kabul. Peking heeft ook een nieuwe ambassadeur benoemd, als eerste land sinds de machtsovername van de taliban in augustus 2021.
“China’s diplomatieke benoeming kan gezien worden als een ondubbelzinnig signaal van hechtere betrekkingen tussen beide landen”, zegt Open Doors-analist Thomas Muller. De Chinese hulp om binnen vier jaar een landelijk netwerk van bewakingscamera’s in Afghanistan te installeren past bij die toenadering.
“Dergelijke maatregelen zullen waarschijnlijk extra druk leggen op religieuze minderheden in het land, vooral degenen die alleen kunnen overleven door diep verborgen te blijven”, stelt Muller. Afghanistan (41 miljoen inwoners) is in de greep van de fundamentalistische taliban en staat op de negende plaats op de Ranglijst Christenvervolging.
Het talibanregime beweert dat cameratoezicht nodig is om de veiligheid van de vijf miljoen inwoners van Kabul te garanderen. Maar waarnemers menen dat het regime zijn machtspositie wil versterken. De bevolking, vooral vrouwen, krijgt strenge beperkingen opgelegd. Meisjes mogen niet naar school of zonder mannelijke begeleiding over straat. Amusement en theater zijn in de ban gedaan, vrije toegang tot informatie is verboden.
Signaal
De benoeming van een Chinese ambassadeur in Kabul is een helder signaal naar andere landen om dit voorbeeld te volgen, meent Muller. “De stap is beslist een opsteker voor de taliban, die de internationale gemeenschap opnieuw hebben opgeroepen hun regering eindelijk te erkennen.”
“Aan de andere kant”, gaat Muller verder, “zijn de Chinese investeringen in de Afghaanse economie, vooral in de grondstoffen- en hulpbronnensector, tot nu toe veel voorzichtiger en bescheidener geweest dan de machthebbers hadden gehoopt. Het regime heeft weinig gedaan om enige economische verlichting voor de Afghaanse bevolking te brengen.”
Het westen van Afghanistan werd begin oktober getroffen door zware aardbevingen. De bevingen, die zeker 2.500 levens hebben geëist, waren de zwaarste in de afgelopen twintig jaar.
Afghanistan
Afghanistan staat op plek 9 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.
Inspiratiemail
Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors.