Taliban zetten netwerk van duizenden bewakingscamera’s op

Luchtfoto Kabul

Het regime in Afghanistan installeert met Chinese steun een netwerk van 62.000 bewakingscamera’s in de hoofdstad Kabul. Peking heeft ook een nieuwe ambassadeur benoemd, als eerste land sinds de machtsovername van de taliban in augustus 2021.

“China’s diplomatieke benoeming kan gezien worden als een ondubbelzinnig signaal van hechtere betrekkingen tussen beide landen”, zegt Open Doors-analist Thomas Muller. De Chinese hulp om binnen vier jaar een landelijk netwerk van bewakingscamera’s in Afghanistan te installeren past bij die toenadering.

“Dergelijke maatregelen zullen waarschijnlijk extra druk leggen op religieuze minderheden in het land, vooral degenen die alleen kunnen overleven door diep verborgen te blijven”, stelt Muller. Afghanistan (41 miljoen inwoners) is in de greep van de fundamentalistische taliban en staat op de negende plaats op de Ranglijst Christenvervolging.

Het talibanregime beweert dat cameratoezicht nodig is om de veiligheid van de vijf miljoen inwoners van Kabul te garanderen. Maar waarnemers menen dat het regime zijn machtspositie wil versterken. De bevolking, vooral vrouwen, krijgt strenge beperkingen opgelegd. Meisjes mogen niet naar school of zonder mannelijke begeleiding over straat. Amusement en theater zijn in de ban gedaan, vrije toegang tot informatie is verboden.

Signaal

De benoeming van een Chinese ambassadeur in Kabul is een helder signaal naar andere landen om dit voorbeeld te volgen, meent Muller. “De stap is beslist een opsteker voor de taliban, die de internationale gemeenschap opnieuw hebben opgeroepen hun regering eindelijk te erkennen.”

“Aan de andere kant”, gaat Muller verder, “zijn de Chinese investeringen in de Afghaanse economie, vooral in de grondstoffen- en hulpbronnensector, tot nu toe veel voorzichtiger en bescheidener geweest dan de machthebbers hadden gehoopt. Het regime heeft weinig gedaan om enige economische verlichting voor de Afghaanse bevolking te brengen.”

Het westen van Afghanistan werd begin oktober getroffen door zware aardbevingen. De bevingen, die zeker 2.500 levens hebben geëist, waren de zwaarste in de afgelopen twintig jaar.

10

Afgha­ni­stan

Afgha­ni­stan staat op plek 10 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Meisje in Afghanistan 18 januari 2023

Afghanistan van 1 naar 9: het is er niet beter op geworden

Op de Ranglijst Christenvervolging 2023 is Afghanistan flink gedaald: van de eerste plaats naar plaats 9. Betekent dit dat de situatie flink verbeterd is in Afghanistan? Dat is zeker niet het geval voor bekeerlingen uit de islam. Een toelichting. Grotere groep christenen onderzocht, inclusief buitenlandse christenen Er is nauwelijks wat veranderd voor bekeerlingen vanuit de islam. Tijdens de laatste onderzoeksperiode is echter het aantal christenen in Afghanistan gegroeid, door de […]

Lees meer
Bedekte vrouwen in Afghanistan 14 december 2022

Afghaanse vluchtelingen leven met dreiging en deportatie

Meer dan een jaar na de val van Kabul en met de winter voor de deur worden duizenden Afghaanse vluchtelingen aan hun lot overgelaten in vluchtelingenkampen in buurlanden van Afghanistan. Jamal* kan uit angst geen hap door zijn keel krijgen. Toen hij vorige maand een deken bracht naar zijn zus die op een andere plek in het vluchtelingenkamp woont, werd hij tegengehouden door een groep mannen. Ze trokken hem een […]

Lees meer
Lucht met wolken 31 maart 2022

Afghanistan zucht onder talibanbewind

Afghanistan leeft nu, in april, al acht maanden onder het bewind van de taliban. De humanitaire situatie is dramatisch. Tienduizenden zijn het land ontvlucht, degenen die achterblijven wachten af. In een begin maart gepubliceerd rapport van de Verenigde Naties staat dat bijna vierhonderd burgers omgekomen zijn sinds de taliban de macht hebben overgenomen. Meer dan 80 procent van hen is gedood tijdens aanvallen door een groep verbonden aan Islamitische Staat […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven