Afghanistan onder de sharia: een grimmig toekomstperspectief

Afghanistan vrouw

Nu de taliban aan de macht zijn en de shariawet hebben geïnstalleerd in Afghanistan, vreest een kleine populatie van christenen in het land het allerergste. In een recent interview met Reuters, gaf taliban-commandant Waheedullah Hashimi aan dat er onder de taliban geen democratie komt. Er zal geen andere wet zijn dan de sharia. Afghanen weten wat dat betekent: onderdrukking, vervolging van vrouwen en meisjes, homoseksuelen, Sikhs en christenen.

Hashimi: “Er komt geen democratie, dat systeem heeft geen enkele basis in ons land. We gaan niet bediscussiëren welk type politiek systeem wij in Afghanistan moeten hebben, want het is duidelijk. Het is de sharia, en dat is het.”

Tijdens de jaren negentig leerden de Afghanen en de wereld de strikte interpretatie van de taliban kennen toen de taliban ook aan de macht waren in het land. Extreme inperking van de vrijheid van vrouwen en gewelddadige straffen voor ongelovigen, inclusief gelovigen die hun moslimgeloof opzij hebben gezet om Jezus Christus te volgen.

Broeder Sam, Open Doors-directeur voor Azië, vraagt om gebed: “Dit zijn onzekere tijden voor christenen in Afghanistan. Het is levensgevaarlijk. We weten niet wat het einde van de maand zal brengen, welke interpretatie van de sharia we zullen zien. We vragen u te blijven bidden voor onze broeders en zusters. Ze hebben te maken met enorme tegenslagen. We moeten bidden zonder ophouden.”

In een exclusief interview met CBN maakt lokale gelovige Hamid de journalist deelgenoot van zijn angst dat de taliban de hele christelijke gemeenschap in zijn land zullen wegvagen. “We kennen een gelovige met wie we werken in het noorden van het land, een leider. We zijn alle contact met hem verloren, nadat zijn stad in handen is gevallen van de taliban”, vertelt Hamid. “Er zijn drie steden waar we alle contacten met onze medebroeders en zusters zijn kwijtgeraakt.”

“De namen van sommige gelovigen zijn bekend in hun gemeenschap, mensen weten dat ze zich hebben bekeerd van de islam naar het christelijk geloof. Ze worden beschouwd als afvalligen; en op afvalligheid staat de doodstraf”, vertelt Hamid. “De taliban staan erom bekend dat ze deze straffen ook uitvoeren.”

Sinds de taliban begin vorige week de macht grepen, verkeren veel Afghanen in grote angst en onzekerheid. De chaos op de luchthaven illustreert hoe wanhopig mensen het land uit willen. Ze zien geen enkel toekomstperspectief meer in eigen land. De man die het vliegtuig vastgreep bij het opstijgen en later uit de lucht naar beneden viel, is een even tragisch als symbolisch beeld. Met zijn val zag de wereld de vrijheid die beloofd was, uiteenspatten. Net zoals de Twin Towers in september 2001. Wat overbleef was stof, ruïnes, verloren levens en vervlogen hoop.

Een Bijbelvers voor Afghanistan (Psalm 57:1-5)

‘Wees mij genadig, God, wees mij genadig, want bij U is mijn leven geborgen. In de schaduw van Uw vleugels zal ik schuilen, tot het doodsgevaar is geweken. Ik roep tot God, de Allerhoogste, tot God die mij beschermt. Uit de hemel zal Hij hulp sturen, wie mij bedreigt wordt smadelijk verjaagd. Ja, God stuurt mij Zijn liefde en trouw. Tussen leeuwen moet ik liggen, tussen dieren die mensen verslinden, hun tanden zijn speren en pijlen, hun tong is een geslepen zwaard.’

Gebedspunten

Open Doors ondersteunt gelovigen in Afghanistan met gebed en bemoediging. Gelovigen geven aan dat hun enige prioriteit op dit moment is: overleven en de volgende dag te halen. Hieronder nog enkele specifieke gebedspunten.

• Bid om wijsheid hoe te overleven in deze moeilijke situatie. Bid om wijsheid voor alle Afghanen en in het bijzonder voor onze broeders en zusters.
• Bid voor scholen en onderwijsinstituten in deze moeilijke tijd.
• Bid voor de gezondheidszorg in het land. Er is nu al een tekort aan medicijnen.
• Bid speciaal om veiligheid en bescherming van kinderen (meisjes en jongens).
• Bid om schoon drinkwater en voldoende eten.
• Bid dat de Here God in deze dagen zal voorzien voor de dagloners, die nu al zonder werk en inkomen zitten als gevolg van de onveilige situatie in het land.
• Bid dat gelovigen de pastorale zorg zullen ontvangen die ze nodig hebben.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Luchtfoto Kabul 11 oktober 2023

Taliban zetten netwerk van duizenden bewakingscamera’s op

Het regime in Afghanistan installeert met Chinese steun een netwerk van 62.000 bewakingscamera’s in de hoofdstad Kabul. Peking heeft ook een nieuwe ambassadeur benoemd, als eerste land sinds de machtsovername van de taliban in augustus 2021. “China’s diplomatieke benoeming kan gezien worden als een ondubbelzinnig signaal van hechtere betrekkingen tussen beide landen”, zegt Open Doors-analist Thomas Muller. De Chinese hulp om binnen vier jaar een landelijk netwerk van bewakingscamera’s in […]

Lees meer
Meisje in Afghanistan 18 januari 2023

Afghanistan van 1 naar 9: het is er niet beter op geworden

Op de Ranglijst Christenvervolging 2023 is Afghanistan flink gedaald: van de eerste plaats naar plaats 9. Betekent dit dat de situatie flink verbeterd is in Afghanistan? Dat is zeker niet het geval voor bekeerlingen uit de islam. Een toelichting. Grotere groep christenen onderzocht, inclusief buitenlandse christenen Er is nauwelijks wat veranderd voor bekeerlingen vanuit de islam. Tijdens de laatste onderzoeksperiode is echter het aantal christenen in Afghanistan gegroeid, door de […]

Lees meer
Bedekte vrouwen in Afghanistan 14 december 2022

Afghaanse vluchtelingen leven met dreiging en deportatie

Meer dan een jaar na de val van Kabul en met de winter voor de deur worden duizenden Afghaanse vluchtelingen aan hun lot overgelaten in vluchtelingenkampen in buurlanden van Afghanistan. Jamal* kan uit angst geen hap door zijn keel krijgen. Toen hij vorige maand een deken bracht naar zijn zus die op een andere plek in het vluchtelingenkamp woont, werd hij tegengehouden door een groep mannen. Ze trokken hem een […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven