Christen in Libië

In Libië is het levensgevaarlijk om christen te zijn. Zowel christenen van Libische komaf als buitenlandse christenen die in Libië werken, worden zwaar vervolgd. Waar in Nederland de wet bescherming biedt, voert in Libië wetteloosheid de boventoon.

Een mix van stammengroepen en radicaalislamitische groeperingen, die veelal steun krijgen vanuit het buitenland, vechten om macht en rijkdom vanwege de olie in de Libische bodem. Een poging om een centrale regering aan te stellen, is mislukt.   

Waarom worden christenen in Libië vervolgd?

Slechts een half procent van de 7 miljoen Libiërs is christen. Er is ook een handjevol hindoes en boeddhisten in het land, maar 99 procent van de bevolking is soennitisch moslim. De islam is diepgeworteld in Libië. Islamitische onderdrukking is dan ook de voornaamste aanjager van christenvervolging. De sharia vormt het uitgangspunt voor wetgeving en die wordt strikt nageleefd. Het risico op ontvoering, marteling, verkrachting en moord is groot voor christenen. Gewapende milities die hun eigen interpretatie van de islam navolgen, zijn veelal verantwoordelijk voor dit brute geweld.  

Hoe is het leven voor christenen in Libië?

Er is geen wet in Libië die het verbiedt je te bekeren tot een ander geloof. De praktijk ziet er echter heel anders uit. Libische christenen met een moslimachtergrond worden zwaar onder druk gezet door hun familie en omgeving om hun geloof af te zweren. Verkondig je in het openbaar je geloof en deel je het evangelie? Dan is de kans groot dat extremisten dit hardhandig afstraffen met ontvoering of zelfs moord.

Kerken zijn er in Libië alleen voor gastarbeiders uit het buitenland, Libische christenen zijn daar niet welkom. Dat betekent dat zij alleen in het diepste geheim hun geloof kunnen belijden. Gelukkig verschijnen er christelijke programma’s in het Arabisch via satelliettelevisie en het internet, waardoor zij opgebouwd worden in geloof. Deze programma’s zorgen er ook voor dat meer Libiërs, die nog geen christen zijn, interesse krijgen in het christendom.  

Het lot van vluchtelingen

Libië is voor vluchtelingen uit de Sahel, een strook landen ten zuiden van de Sahara, een tussenstation op weg naar een beter leven in Europa. Onder deze vluchtelingen zijn christenen en ook zij moeten vrezen voor hun leven als ze in Libië zijn. Zij worden vernederd en bedreigd als bekend wordt dat ze christen zijn. Daarnaast gebeurt het dat ze in handen vallen van mensenhandelaars, die hen vanwege hun minderwaardige status als christen doorverkopen als slaven.   

Wat doet Open Doors?

Open Doors werkt in Noord-Afrika op verschillende manieren om de vervolgde kerk te versterken. Het werk in deze regio doen we met hulp van lokale partners. Zo bieden we onder meer:  

  • trainingen voor kerkleiders die in contact staan met christenen in Libië. Dit doen we bijvoorbeeld door retraiteweekenden, trainingsdagen en persoonlijke mentoring. 
  • discipelschap om het geloof van Libische christenen te versterken. Zo’n discipelschapstraject bestaat uit bemoedigende persoonlijke bezoeken, trainingen over wat de Bijbel zegt over vervolging, Bijbelcursussen en verspreiding van Bijbels en christelijke materialen. 
  • pastorale zorg. Denk hierbij bijvoorbeeld aan traumaverwerkingstrainingen voor vrouwen, juridische hulp, gezinsconferenties en (pre-)marriage cursussen. 
  • microkredieten, zodat christenen kleine bedrijfjes kunnen starten om in eigen inkomsten te voorzien.  
Kaart van Libië

Mate van vervolging

Extreem
Geweld 61%
Persoonlijk leven 95%
Familieverband 96%
Gemeenschapsleven 95%
Publieke ruimte 96%
Kerkelijk leven 98%

Soorten vervolging

  • islamitische onderdrukking
  • georganiseerde misdaad
  • tribale vijandigheid 

Over Libië

Regio
Noord-Afrika

Hoofdreligie
Islam

Christelijke bevolking
35.400 (0,5%)

Regering
Overgangsregering

Leider
President Abdul Hamid Dbeibah

Kom in actie!

Hang de poster met de Ranglijst
Christenvervolging op! Vraag hem aan voor thuis, op school of in je kerk.

Bid voor Libië

Het belangrijkste dat je kunt doen om christenen in Libië tot steun te zijn, is bidden.  

  • Bid voor geheime gelovigen in Libië. Er zijn christenen, maar ze zijn kwetsbaar en meestal eenzaam. Bid dat God Zijn aanwezigheid in hun levens laat zien en hen kracht geeft.  
  • Bid om stabiliteit in het land. Bid dat er rust en orde terugkeert in het land, zodat het gedaan is met de wetteloosheid.  
  • Vraag God om in te grijpen in de macht die radicaalislamitische groeperingen op dit moment hebben. God kan harten veranderen. Bid voor een ommekeer in het geweld en de misdaden die tegen christenen worden gepleegd.    

Nieuws uit Libië

Bijbel uit Libië 18 april 2023

Golf arrestaties van christenen in Libië

In Libië zijn in april opmerkelijk veel christenen opgepakt, zowel buitenlanders als Libische bekeerlingen. Het gaat om naar schatting tien christenen. Twee Amerikaanse christenen die waren gearresteerd, hebben afgelopen weekend het land verlaten.   Alle arrestaties zijn uitgevoerd door de binnenlandse veiligheidsdienst ISA, die gelieerd is aan ar-Radaa, een islamitische militaire politie-eenheid die zich onder meer bezighoudt met het opsporen van politieke dissidenten en de bestrijding van ‘onislamitische’ activiteiten.   Naast de […]

Lees meer
Libie 2 september 2020

Libische christenen hebben meer bescherming nodig

Christenen in Libië hebben te maken met extreme druk. Drie organisaties vragen de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties om te kijken naar godsdienstvrijheid in Libië.  In oktober heeft de commissie een beoordeling van de situatie in Libië op de agenda staan. Voorheen werd gekeken naar civiele en politieke rechten, maar de vrijheid van religie kreeg geen aandacht.  Vooral Libiërs die overgegaan zijn naar het christendom staan onder druk. “Onze bronnen […]

Lees meer
Ranglijst 15 januari 2020

Drie trends in landen op de Ranglijst Christenvervolging

Bij het samenstellen van de Ranglijst Christenvervolging worden drie trends zichtbaar. In de eerste plaats ziet Open Doors dat de aanwezigheid van militante islam zwakke landen in de Afrikaanse sub-Sahara ontwricht. Daarnaast is er een toename te zien van islamitisch geweld in landen in Zuid- en Zuidoost-Azië. De derde trend heeft alles te maken met de biometrische technologie en kunstmatige intelligentie. Na het omverwerpen van het Libische regime van president […]

Lees meer

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven