Bij het samenstellen van de Ranglijst Christenvervolging worden drie trends zichtbaar. In de eerste plaats ziet Open Doors dat de aanwezigheid van militante islam zwakke landen in de Afrikaanse sub-Sahara ontwricht. Daarnaast is er een toename te zien van islamitisch geweld in landen in Zuid- en Zuidoost-Azië. De derde trend heeft alles te maken met de biometrische technologie en kunstmatige intelligentie.

Na het omverwerpen van het Libische regime van president Gaddafi en het daaruit ontstane machtsvacuüm in het land vormt Libië (4) een doorvoerhaven van islamitische invloeden naar landen in de Afrikaanse sub-Sahara. In zwakke en ‘mislukte’ staten waar wetten niet of nauwelijks gehandhaafd kunnen worden, zijn christenen steeds vaker vogelvrij en is er geen enkele vorm van bescherming voor hen.

Geweld in Zuidoost-Azië
De invloed van radicale islamitische ideologie verspreidt zich niet alleen over landen in de Afrikaanse sub-Sahara, maar leidde ook tot wreedheden in landen in het zuiden van Azië. Het voornaamste voorbeeld daarvan is Sri Lanka (30) met de aanslagen op verschillende kerken en hotels op Paaszondag. Meer dan 250 mensen kwamen om het leven en zeker 500 mensen raakten gewond.

Het gevaar van biometrische technologie
China is bijvoorbeeld druk bezig met de invoering van de Social Credit Score. Goed gedrag wordt beloond en verkeerd gedrag wordt bestraft. Met een hoge score krijg je bepaalde privileges, een lage score kan ervoor zorgen dat je niet meer met het openbaar vervoer mag reizen of zelfs moeite hebt met het vinden van een woning.

Dit systeem vormt ook een bedreiging voor christenen in China. Uit de provincie Shandong ontving Open Doors berichten dat het ‘illegaal verspreiden van het christendom’ negatieve invloed heeft op de score. Met nieuwe wetgeving die gezichtsherkenning verplicht stelt voor de aankoop van een mobiele telefoon en internetgebruik dat wordt gekoppeld aan de Social Credit Score, wordt het voor christenen steeds moeilijker zich ongezien en ‘ondergronds’ te bewegen.