In Soedan heerst al lange tijd (politieke) onrust. Het leger en prodemocratische activisten tekenden meerdere overeenkomsten, maar toch blijft er veel onduidelijkheid en onrust bestaan. Ook de etnisch-culturele kant van Soedan is ingewikkeld: Arabisch tegenover etnisch-Afrikaans, moslim tegenover christen. De afscheiding van Zuid-Soedan in 2011 bracht hier geen verandering in.

De situatie voor christenen

Ook al zette Soedan de afgelopen jaren grote stappen richting godsdienstvrijheid, christenen met een islamitische achtergrond staan nog steeds onder grote druk vanuit hun families en gemeenschappen. Ze krijgen niet meer de doodstraf, maar worden nog steeds aangevallen, buitengesloten of gediscrimineerd vanwege hun geloof. Kerkgebouwen worden vaak aangevallen of zelfs vernield.

Om niet ontdekt te worden kiezen veel christenen er dan ook voor om hun kinderen niet als christen op te voeden. Die kunnen namelijk de (ongewenste) aandacht van de overheid of dorpsoudsten trekken als ze hun mond voorbijpraten over het geloof van hun ouders.

De angst voor ontdekking is zo groot dat het regelmatig voorkomt dat een overleden christen wordt begraven volgens islamitische rituelen op een islamitische begraafplaats.

Ontmoet een Soedanese predikant

“Het lijden dat onze broeders en zusters ondergaan is zwaar, vooral voor hen met een islamitische achtergrond. Denk alstublieft aan hen en aan hun lijden. We bidden dat we in deze tijd onze liefde voor hen in de praktische zaken kunnen laten zien.”

Soedanese predikant

Voorbeelden van vervolging

  • Op 28 december 2019 staken radicale moslims in Bout drie kerken (waaronder een Rooms-Katholieke en een Orthodoxe kerk) in brand. In maart 2020 deden ze hetzelfde met het kerkgebouw van een evangelische gemeente.
  • Op 6 juni 2020 mishandelden drie jonge moslims twee christenen met stokken en geweren. Dit deden ze nadat imams hadden opgeroepen alle Zuid-Soedanese christenen uit hun ‘moslimgebied’ te verdrijven.
  • Een christelijke man werd op 20 juni 2020 doodgestoken in Omdurman. Vier anderen raakten bij die aanval gewond.

Wat doet Open Doors?

In samenwerking met lokale partners ondersteunt Open Doors de vervolgde kerk in Soedan op een aantal manieren:

  • toerusting van kerkleiders
  • traumazorg
  • trainingen om christenen om te leren gaan met vervolging
  • toerusting van kerkleiders
  • traumazorg
  • trainingen om christenen om te leren gaan met vervolging

Bekijk het land op de 12e plaats: Syrië.

Ga verder naar het land op de 14e plaats: Saudi-Arabië.