Soedan is het toneel van etnische, religieuze en politieke spanningen. Christenen vormen een extra kwetsbare minderheid. Zij worden verdrukt, door de overheid maar ook door hun medeburgers. Conservatieve moslims die van Soedan een islamitische staat willen maken, hebben namelijk veel invloed in het land. Moslims die christen worden, riskeren de doodstraf wegens afvalligheid.

De situatie voor christenen

Soedanese christenen worden op vele gebieden gediscrimineerd. Zij kunnen bijvoorbeeld moeilijker aan werk komen of krijgen slechts beperkte toegang tot voorzieningen. Maar de druk op hen gaat veel verder. Om de kerk volledig onder haar controle te krijgen, heeft de overheid veel kerkleiders gearresteerd en kerkgebouwen gesloten en afgebroken. Dat was ook onderdeel van de politiek van voormalig president Al-Bashir. Hij is in 2019 afgezet, wat mede verklaart waarom Soedan één plaats in de Ranglijst Christenvervolging gezakt is. Maar de situatie van christenen blijft zeer bedreigend.

Geweld tegen christenen komt veel voor, bijvoorbeeld in het Nuba-gebergte. In de strijd tussen regeringstroepen en rebellen is daar een etnische zuivering gaande. Duizenden christenen, maar ook andere minderheden, zijn daar het slachtoffer van. Ook in andere delen van het land leven christenen, en vooral moslimbekeerlingen, vaak in angst. Sommige van hen verbergen hun geloof zelfs voor hun kinderen om te voorkomen dat die hun mond voorbijpraten.

Voorbeelden van vervolging

Wat doet Open Doors?

In samenwerking met de lokale kerk versterkt Open Doors gelovigen in het omgaan met vervolging, onder meer door:

  • het toerusten van kerkleiders
  • traumazorg
  • het versterken van de gemeenschap
  • het toerusten van kerkleiders
  • traumazorg
  • het versterken van de gemeenschap