Soedanese kerk doelwit van brandstichtingen" />

Soedanese kerk doelwit van brandstichtingen

Aanzicht-van-de-evangelisch-presbyteriaanse-kerk-in-Wad-Madani-Soedan

Voor de tweede maal in korte tijd is een kerk in de Soedanese provincie al-Jazira in brand gestoken. De evangelisch-presbyteriaanse synode van Soedan is bezorgd dat islamitische extremisten achter de gebeurtenissen zitten.

De jihadistische militie RSF nam de macht in al-Jazira over, nadat het Soedanese leger zich op 18 december vorig jaar plotseling had teruggetrokken. Na het vertrek van de troepen barstte grof geweld los in al-Jazira. De provincie was al langere tijd het toneel van gevechten tussen leger en RSF. Het conflict, dat in april 2023 begon, leidde tot de ontheemding van miljoenen mensen.

Opzet

De kerk in Soedan ziet zich geconfronteerd met toenemende vijandelijkheden. Na de brandstichting in een evangelisch-presbyteriaanse kerk in de provinciehoofdstad Wad Madani op 27 december brak op vrijdag 12 januari bij dezelfde kerk opnieuw brand uit. De kerk telt naar schatting 1.500 leden, van wie velen zich bij de kerk hebben aangesloten nadat ze de instabiliteit van de hoofdstad Khartoem waren ontvlucht.

De schade is groot, aldus dominee Youssif Matar, secretaris-generaal van de Evangelisch-Presbyteriaanse Kerk. “Het kantoor, de belangrijkste gebedsruimte, de kerkbibliotheek en eigendomscertificaten zijn vernietigd. We hoorden dat de brand doelbewust is aangestoken”, zei hij tegen de krant Sudan Tribune.

Volgens hem zitten islamitische extremisten of de RSF-militanten erachter. “Wij houden de RSF verantwoordelijk, want zij hebben de absolute controle over het gebied. Geen enkele onbevoegde partij had de kerk kunnen betreden zonder hun medeweten.”

Angst

De brandstichtingen vergroten de spanning voor de christenen in dit gebied, vreest aldus Fikiru*, een lokale partner van Open Doors. “Ze herinneren de christenen pijnlijk aan de vervolging waarmee ze dertig jaar lang te maken hebben gehad onder voormalig president Omar al-Bashir. Het aanhoudende geweld zorgt voor nog meer ontheemding en isolement van christenen door groepen die bekend staan om hun gewelddadige aanvallen op christenen.”

De evangelisch-presbyteriaanse synode van Soedan uitte haar bezorgdheid over “de herhaalde incidenten van minachting voor het christendom in Soedan”. In een verklaring waarschuwde de synode dat haatzaaiende uitingen op sociale media ernstige gevolgen hebben voor de Soedanese christenen. “De stabiliteit van de Soedanese samenleving, de mensenrechten en de vrijheid van godsdienst staan op het spel.”

  • Schuilnaam
8

Soedan

Soedan staat op plek 8 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Kerk in Jaranwala 21 augustus 2023

Sfeer in Jaranwala blijft gespannen​​​​​​​

In de Pakistaanse stad Jaranwala blijft de situatie gespannen, nadat vorige week een woedende menigte ruim twintig kerken en tientallen woningen in een christelijke wijk had vernield. De onrust brak uit na beschuldigingen over ontheiliging van de Koran door christenen. De autoriteiten in de provincie Punjab nemen de zaak hoog op, na felle protesten in in binnen- en buitenland. De belangrijkste aanstichters van het geweld zouden zijn opgepakt en de […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven