Christenen in Soedan vrezen dat hun land na de staatsgreep van vorig jaar weer in de greep van extremistische moslims komt. Recente incidenten laten een verontrustende tendens zien.
Soedan had in 2020 het verbod op afvalligheid – het ene geloof verlaten om een ander geloof aan te nemen – opgeheven: ook niet-moslims mochten met elkaar trouwen. Toch staat sinds kort een christelijk echtpaar terecht voor ‘overspel’, zo meldde de organisatie Christian Solidarity Worldwide (CSW).
Nada Hamad Koko en haar man, Hamouda Teya Kaffi uit de provincie Gezira, waren beiden moslim toen ze in 2016 trouwden. Hamouda bekeerde zich na twee jaar tot het christendom. Zijn schoonfamilie zette Nada echter onder grote druk hun huwelijk nietig te laten verklaren door een islamitische rechtbank. In Soedan was het toen nog wettelijk verboden dat een moslima zou trouwen met een niet-moslim. Ook stond op het verlaten van de islam de doodstraf.
Onder die zware druk besloot het stel tot echtscheiding. Nada keerde terug om bij haar familie te wonen met de twee kinderen van het paar. Nadat geloofsafval in 2020 niet langer strafbaar was, herenigde het stel zich in 2021. Tevens maakte Nada bekend dat ook zij christen was geworden.
Overspel
De familie gaf hen aan bij de autoriteiten. Beiden werden gearresteerd op beschuldiging van overspel, omdat de sharia-rechtbank hen gescheiden had verklaard en de officier van justitie de bekering van Nada als ongeldig beschouwde. Het paar staat nu voor de rechter en riskeert een mogelijke straf van honderd zweepslagen en een jaar in interne ballingschap. De strafmaat is vrijwel gelijk aan het vonnis dat Mariam Ibrahim in 2014 kreeg, toen zij in de dodencel zat. Dankzij internationale ophef en protest kwam deze katholieke vrouw vrij. Mariam Ibrahim woont nu in Amerika en is een pleitbezorger geworden voor mensen die lijden onder schendingen van de godsdienstvrijheid.
Intense druk
Christelijke bekeerlingen in het islamitische Soedan staan onder zware druk van familie, gemeenschap en de overheid. In Darfur, in het westen van Soedan, werden drie christelijke bekeerlingen geprest terug te keren naar de islam. Ze ondergingen mishandeling, kregen doodsbedreigingen en raakten hun familie, huis en andere bezittingen kwijt, zo meldt Middle East Concern (MEC).
In Omdurman, vlakbij de hoofdstad Khartoem, zijn op 14 juni een predikant en een evangelist gearresteerd tijdens een Bijbelstudie in de Independent Baptist Church. De politie pakte Kabashi Idris van de African Inland Church en evangelist Yacoub Ishakh op wegens ‘schending van de openbare orde’. Hoewel beiden nog dezelfde dag op borgtocht zijn vrijgelaten, staan ze binnenkort terecht.
Staatsgreep
Aan de overgang van Soedan naar een burgerregering – na dertig jaar militaire dictatuur onder voormalig president Omar al-Bashir – kwam in oktober vorig jaar een einde door een staatsgreep van het leger. In de afgelopen maanden is er een toename te zien van inmenging in kerkelijke aangelegenheden van door de overheid gesteunde groepen. Zeker één rechtbank heeft al de sloop van een kerk bevolen. Soedan staat op plaats 13 van de Ranglijst Christenvervolging. Van de 44 miljoen inwoners zijn er bijna twee miljoen christen.
Inspiratiemail
Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors.