Soedanese christenen vrezen voor toenemende druk " />

Soedanese christenen vrezen voor toenemende druk 

Moskee in Soedan

Christenen in Soedan vrezen dat hun land na de staatsgreep van vorig jaar weer in de greep van extremistische moslims komt. Recente incidenten laten een verontrustende tendens zien.

Soedan had in 2020 het verbod op afvalligheid – het ene geloof verlaten om een ​​ander geloof aan te nemen – opgeheven: ook niet-moslims mochten met elkaar trouwen. Toch staat sinds kort een christelijk echtpaar terecht voor ‘overspel’, zo meldde de organisatie Christian Solidarity Worldwide (CSW). 

Nada Hamad Koko en haar man, Hamouda Teya Kaffi uit de provincie Gezira, waren beiden moslim toen ze in 2016 trouwden. Hamouda bekeerde zich na twee jaar tot het christendom. Zijn schoonfamilie zette Nada echter onder grote druk hun huwelijk nietig te laten verklaren door een islamitische rechtbank. In Soedan was het toen nog wettelijk verboden dat een moslima zou trouwen met een niet-moslim. Ook stond op het verlaten van de islam de doodstraf. 

Onder die zware druk besloot het stel tot echtscheiding. Nada keerde terug om bij haar familie te wonen met de twee kinderen van het paar. Nadat geloofsafval in 2020 niet langer strafbaar was, herenigde het stel zich in 2021. Tevens maakte Nada bekend dat ook zij christen was geworden. 

Overspel 

De familie gaf hen aan bij de autoriteiten. Beiden werden gearresteerd op beschuldiging van overspel, omdat de sharia-rechtbank hen gescheiden had verklaard en de officier van justitie de bekering van Nada als ongeldig beschouwde. Het paar staat nu voor de rechter en riskeert een mogelijke straf van honderd zweepslagen en een jaar in interne ballingschap. De strafmaat is vrijwel gelijk aan het vonnis dat Mariam Ibrahim in 2014 kreeg, toen zij in de dodencel zat. Dankzij internationale ophef en protest kwam deze katholieke vrouw vrij. Mariam Ibrahim woont nu in Amerika en is een pleitbezorger geworden voor mensen die lijden onder schendingen van de godsdienstvrijheid. 

Intense druk 

Christelijke bekeerlingen in het islamitische Soedan staan ​​onder zware druk van familie, gemeenschap en de overheid. In Darfur, in het westen van Soedan, werden drie christelijke bekeerlingen geprest terug te keren naar de islam. Ze ondergingen mishandeling, kregen doodsbedreigingen en raakten hun familie, huis en andere bezittingen kwijt, zo meldt Middle East Concern (MEC). 

In Omdurman, vlakbij de hoofdstad Khartoem, zijn op 14 juni een predikant en een evangelist gearresteerd tijdens een Bijbelstudie in de Independent Baptist Church. De politie pakte Kabashi Idris van de African Inland Church en evangelist Yacoub Ishakh op wegens ‘schending van de openbare orde’. Hoewel beiden nog dezelfde dag op borgtocht zijn vrijgelaten, staan ze binnenkort terecht.  

Staatsgreep 

Aan de overgang van Soedan naar een burgerregering – na dertig jaar militaire dictatuur onder voormalig president Omar al-Bashir – kwam in oktober vorig jaar een einde door een staatsgreep van het leger. In de afgelopen maanden is er een toename te zien van inmenging in kerkelijke aangelegenheden van door de overheid gesteunde groepen. Zeker één rechtbank heeft al de sloop van een kerk bevolen. Soedan staat op plaats 13 van de Ranglijst Christenvervolging. Van de 44 miljoen inwoners zijn er bijna twee miljoen christen. 

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Pastor Zachariah in Nigeria zit bij verwoeste woningen 17 januari 2024

Nieuwe Ranglijst Christenvervolging

Meer en heviger geweld tegen christenen, vooral in Afrika. Dat is in het kort de boodschap van de nieuwe Ranglijst Christenvervolging die Open Doors vandaag internationaal heeft gepubliceerd. Christenen wereldwijd krijgen steeds meer fysiek geweld te verduren. Vooral het aantal aanvallen op kerken, winkels en huizen van christenen neemt enorm toe, in vergelijking met eerdere jaren. De werkelijke aantallen liggen waarschijnlijk nog veel hoger, vreest Open Doors bij de presentatie […]

Lees meer
Kerk in Jaranwala 21 augustus 2023

Sfeer in Jaranwala blijft gespannen​​​​​​​

In de Pakistaanse stad Jaranwala blijft de situatie gespannen, nadat vorige week een woedende menigte ruim twintig kerken en tientallen woningen in een christelijke wijk had vernield. De onrust brak uit na beschuldigingen over ontheiliging van de Koran door christenen. De autoriteiten in de provincie Punjab nemen de zaak hoog op, na felle protesten in in binnen- en buitenland. De belangrijkste aanstichters van het geweld zouden zijn opgepakt en de […]

Lees meer
Woningen in Congo 20 januari 2023

‘Aanslag Congo had veel erger kunnen zijn’

De brute bomaanslag afgelopen zondag op een protestantse kerk in Kasindi (DR Congo) had nog veel bloediger kunnen zijn. Slechts een van drie geplaatste bommen ging af. De aanslag kostte zeker zeventien kerkgangers het leven en meer dan zestig raakten gewond. De protestantse koepelorganisatie ‘Église du Christ au Congo’ (ECC) veroordeelde de “laffe en gruwelijke” aanslag scherp en riep de Congolese overheid op de veiligheid van burgers beter te garanderen. […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven