Christenen in Soedan klagen over illegale tegenwerking kerkbouw" />

Christenen in Soedan klagen over illegale tegenwerking kerkbouw

Christenen in Soedan krijgen weinig ruimte om kerken te bouwen en hun geloof in het openbaar te uiten. De overheid doet in hun ogen te weinig om de vrijheid van godsdienst te garanderen en discriminatie tegen te gaan.

Dat melden kerkelijke bronnen in Soedan aan Open Doors. Jo Newhouse heeft namens Open Doors Afrika de overgangsregering in Khartoem opgeroepen de rechten van kerken beter te beschermen.

Verzet uit de buurt

Zowel koptische als evangelische kerken in Soedan melden dat zij tegenwerking ondervinden bij het kopen van grond en het verkrijgen van bouwvergunningen. Bij kerkbouw stellen de autoriteiten nog steeds schriftelijke instemming van omwonenden verplicht. In veel gevallen verzet de buurt zich tegen kerkbouw.

Bronnen in Soedan stellen dat veel kerken al twee tot vijf jaar bezig zijn om de vereiste vergunningen te krijgen. Zij herinneren eraan dat de Soedanese overgangsregering vrijheid van godsdienst heeft beloofd. De minister van Godsdienstzaken heeft meermalen, onder meer in een tv-toespraak, beloofd dat christenen kerken mogen bouwen. “Helaas zijn zijn woorden vaak in tegenspraak met de realiteit”, zegt Newhouse.

Geen gelijke rechten

“Islamitische buurten werken bij veel bestaande, oude kerkgebouwen het gebruik tegen. Zang en muziek moeten zachter, soms wordt de stroom afgesneden door omwonenden bij de kerk”, aldus een woordvoerder. “Christenen hebben geen gelijke rechten. Moslims kunnen, zelfs met overheidssteun, om de 200 meter een moskee bouwen.”

Open Doors-woordvoerster Newhouse roept de Soedanese regering op het recht op volledige godsdienstvrijheid te respecteren. “Wij dringen erop aan dat kerken in het hele land zich kunnen registreren en het verbod op kerkbouw overal wordt opgeheven.”

In Soedan wonen ruim 43 miljoen mensen, onder wie twee miljoen christenen. Het staat op de dertiende plaats van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Aanzicht-van-de-evangelisch-presbyteriaanse-kerk-in-Wad-Madani-Soedan 22 januari 2024

Soedanese kerk doelwit van brandstichtingen

Voor de tweede maal in korte tijd is een kerk in de Soedanese provincie al-Jazira in brand gestoken. De evangelisch-presbyteriaanse synode van Soedan is bezorgd dat islamitische extremisten achter de gebeurtenissen zitten. De jihadistische militie RSF nam de macht in al-Jazira over, nadat het Soedanese leger zich op 18 december vorig jaar plotseling had teruggetrokken. Na het vertrek van de troepen barstte grof geweld los in al-Jazira. De provincie was […]

Lees meer
Moskee in Soedan 29 juni 2022

Soedanese christenen vrezen voor toenemende druk 

Christenen in Soedan vrezen dat hun land na de staatsgreep van vorig jaar weer in de greep van extremistische moslims komt. Recente incidenten laten een verontrustende tendens zien. Soedan had in 2020 het verbod op afvalligheid – het ene geloof verlaten om een ​​ander geloof aan te nemen – opgeheven: ook niet-moslims mochten met elkaar trouwen. Toch staat sinds kort een christelijk echtpaar terecht voor ‘overspel’, zo meldde de organisatie Christian […]

Lees meer
President Abdalla Hamdok, Soedan 4 januari 2022

Leger Soedan heerst na vertrek president

Na een nieuwe dag van massaprotesten in de Soedanese hoofdstad Khartoem op 2 januari, heeft president Abdalla Hamdok (foto) de handdoek in de ring gegooid. Hij stapt op als president. Duizenden Soedanezen begonnen het nieuwe jaar met massale protesten. Ze waren boos over de overeenkomst die Hamdok had gesloten met het leger om de macht te delen. Het volk protesteerde met leuzen als ‘De macht naar de burgers!’. Daarmee bepleitten […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven