Christenen in Soedan krijgen weinig ruimte om kerken te bouwen en hun geloof in het openbaar te uiten. De overheid doet in hun ogen te weinig om de vrijheid van godsdienst te garanderen en discriminatie tegen te gaan.

Dat melden kerkelijke bronnen in Soedan aan Open Doors. Jo Newhouse heeft namens Open Doors Afrika de overgangsregering in Khartoem opgeroepen de rechten van kerken beter te beschermen.

Verzet uit de buurt

Zowel koptische als evangelische kerken in Soedan melden dat zij tegenwerking ondervinden bij het kopen van grond en het verkrijgen van bouwvergunningen. Bij kerkbouw stellen de autoriteiten nog steeds schriftelijke instemming van omwonenden verplicht. In veel gevallen verzet de buurt zich tegen kerkbouw.

Bronnen in Soedan stellen dat veel kerken al twee tot vijf jaar bezig zijn om de vereiste vergunningen te krijgen. Zij herinneren eraan dat de Soedanese overgangsregering vrijheid van godsdienst heeft beloofd. De minister van Godsdienstzaken heeft meermalen, onder meer in een tv-toespraak, beloofd dat christenen kerken mogen bouwen. “Helaas zijn zijn woorden vaak in tegenspraak met de realiteit”, zegt Newhouse.

Geen gelijke rechten

“Islamitische buurten werken bij veel bestaande, oude kerkgebouwen het gebruik tegen. Zang en muziek moeten zachter, soms wordt de stroom afgesneden door omwonenden bij de kerk”, aldus een woordvoerder. “Christenen hebben geen gelijke rechten. Moslims kunnen, zelfs met overheidssteun, om de 200 meter een moskee bouwen.”

Open Doors-woordvoerster Newhouse roept de Soedanese regering op het recht op volledige godsdienstvrijheid te respecteren. “Wij dringen erop aan dat kerken in het hele land zich kunnen registreren en het verbod op kerkbouw overal wordt opgeheven.”

In Soedan wonen ruim 43 miljoen mensen, onder wie twee miljoen christenen. Het staat op de dertiende plaats van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.