Na een nieuwe dag van massaprotesten in de Soedanese hoofdstad Khartoem op 2 januari, heeft president Abdalla Hamdok (foto) de handdoek in de ring gegooid. Hij stapt op als president. Duizenden Soedanezen begonnen het nieuwe jaar met massale protesten. Ze waren boos over de overeenkomst die Hamdok had gesloten met het leger om de macht te delen. Het volk protesteerde met leuzen als ‘De macht naar de burgers!’. Daarmee bepleitten ze terugkeer naar de eerder gekozen democratische regering.

Christenen in Soedan zijn bang voor een terugkeer naar een autoritaire regering aangevoerd door islamitische generaals. Ze vragen via lokale Open Doors-medewerkers om gebed in deze onzekere tijden. Met het aftreden is de overgang naar een democratische regering in Soedan nog verder uit zicht geraakt. De macht over Soedan is in feite opnieuw terug in handen van de strijdkrachten: een teleurstellende ontwikkeling in de fragiele pogingen van de bevolking om meer burgerlijke vrijheden op te eisen.

Democratie

In 2019 slaagde de Soedanese bevolking erin dictator Omar Al-Bashir uit de presidentszetel weg te krijgen. De eerste stap op weg naar meer democratie. Het leger sloot een overeenkomst om de macht te delen met het volk. Maar toen op 25 oktober vorig jaar het leger Hamdok arresteerde en alle macht naar zichzelf toetrok, liet de bevolking onmiddellijk van zich horen. Ze vonden dat de militairen hun boekje te buiten waren gegaan. Onder druk van protesten en de internationale gemeenschap, reageerde het leger in november door Hamdok opnieuw zijn presidentszetel terug te geven. Maar in een televisietoespraak begin deze week maakte Hamdok bekend dat het hem niet gelukt was om een compromis af te dwingen tussen de verschillende partijen. Hiermee lijkt een voorlopig einde gekomen aan de moeizame pogingen van Soedan op weg naar meer democratie. Het gevaar ligt levensgroot op de loer dat het land opnieuw zal afzakken naar de dictatuur waarvan de overgrote meerderheid van de bevolking in 2019 al had geconcludeerd dat dat niet hun ideaal was.

Bid mee

Bid met onze Soedanese broeders en zuster voor een vredige overgang naar een democratischer bestuur met meer ruimte voor burgerlijke vrijheden. Daarbij hoort ook meer vrijheid voor christenen om hun geloof openlijk te belijden.

Soedan staat op plaats 13 van de Ranglijst Christenvervolging.

Copyright foto: Ola A. Alsheikh, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons