Open Doors is “diep bezorgd” over de militaire machtsovername in Soedan. De staatsgreep dreigt ernstige gevolgen te hebben voor de bescherming van godsdienstvrijheid in het land. De situatie is zeer gespannen, vooral in de hoofdstad Khartoem.

Open Doors ziet de vrijlating van de leider van de ontbonden Nationale Congrespartij Ibrahim Ghandour, afgelopen maandag, en andere islamitische bondgenoten, als een verontrustend signaal. Ghandour was minister van Buitenlandse Zaken onder voormalig president Omar al-Bashir, die in 2019 werd afgezet. De oud-minister werd enkele uren later opnieuw gearresteerd.

De ontbinding van de Soevereine Raad door generaal Abdel Fattah al-Burhan, de afkondiging van de noodtoestand en de opschorting van belangrijke artikelen van de grondwet zijn “verraad aan het Soedanese volk en hun hoop op een vreedzaam en democratisch Soedan”, laat Open Doors in een verklaring weten.

De organisatie die wereldwijd opkomt voor vervolgde christenen, dringt aan op de vrijlating van de wettige bestuurders, onder wie premier Abdalla Hamdok die onder huisarrest is geplaatst. “We prijzen de moed van de premier om op te komen voor gerechtigheid en zijn weigering om de staatsgreep te steunen. We veroordelen het gebruik van bruut geweld door de veiligheidstroepen om de protesten neer te slaan.”

Geloofsvrijheid

Open Doors vreest dat de staatsgreep slecht uitpakt voor religieuze minderheden, waaronder christenen. Zij hadden onder het presidentschap van al-Bashir te lijden onder discriminatie en vervolging. “De toezegging van de overgangsregering om de vrijheid van godsdienst te beschermen was een bron van hoop op verandering. We roepen de Soedanese veiligheidstroepen op alle communicatielijnen te herstellen, de sluiting van het internet ongedaan te maken en het recht van mensen op vrijheid van meningsuiting te respecteren”, aldus Open Doors.

Het op vrije voeten komen van islamisten als Ghandour is zorgwekkend. Het ministerie van informatie dat loyaal is aan de afgezette premier Hamdok, zei zondag dat de vrijlating “duidelijk de politieke dekmantel van de staatsgreep en zijn ware ideologische oriëntaties onthult” en “een tegenslag zijn voor de rechtsstaat”.

De speciale gezant van de VN voor Soedan, Volker Perthes, maakte maandag in Khartoem bekend dat er verschillende bemiddelingspogingen in gang zijn gezet om de huidige politieke crisis op te lossen en de constitutionele orde in Soedan te herstellen. Hij noemde de situatie “stabiel, maar erg gespannen”. De Amerikaanse regering stuurde dinsdag haar speciale Afrikagezant naar de Soedanese hoofdstad.

Wanhoop

De protesten tegen de militaire machtsovername gaan intussen door. Bronnen vertelden Open Doors dat er ten minste zeventien mensen zijn omgekomen. “Het dagelijks leven van de meeste christenen is enorm beïnvloed door de gebeurtenissen”, liet een ooggetuige weten. “Omdat alles platligt, wordt hun situatie wanhopig. Veel christenen zijn dagloner en kunnen alleen door hard werken hun gezin onderhouden. De kerk in Soedan heeft gebed nodig van het wereldwijde Lichaam van Christus.” Moedeloos is deze bron niet. “We bidden dagelijks voor Soedan, in de overtuiging dat de Here God de harten van koningen bestuurt als waterbeken. Hij zal een weg banen die geen weg lijkt te zijn. Hij zal een doorbraak brengen.”

Gebedspunten:

  • Bid om herstel van de rechtsorde en vrijheid van meningsuiting in Soedan. Bid dat de Here God de harten van leiders zo bestuurt dat zij het goede voor hun volksgenoten zoeken.
  • Bid dat er geen bloedbad ontstaat door de chaotische en gespannen situatie in het land. Vraag de Here God om wijsheid voor diplomaten in het zoeken naar een vreedzame oplossing.
  • Bid om bescherming voor de bevolking van Soedan, in het bijzonder voor minderheden als christenen.

Soedan staat op plaats 13 van de Ranglijst Christenvervolging.