In Libië zijn in april opmerkelijk veel christenen opgepakt, zowel buitenlanders als Libische bekeerlingen. Het gaat om naar schatting tien christenen. Twee Amerikaanse christenen die waren gearresteerd, hebben afgelopen weekend het land verlaten.  

Alle arrestaties zijn uitgevoerd door de binnenlandse veiligheidsdienst ISA, die gelieerd is aan ar-Radaa, een islamitische militaire politie-eenheid die zich onder meer bezighoudt met het opsporen van politieke dissidenten en de bestrijding van ‘onislamitische’ activiteiten.  

Naast de arrestatie van drie buitenlandse christenen, arresteerden de autoriteiten zeven Libiërs, onder wie één vrouw van 22 jaar. Ze worden beschuldigd van afvalligheid en bekering tot het christendom. De afgelopen dagen zijn video’s van hen, overigens met wazige gezichten, openbaar gemaakt op de website van ISA. Daarin leggen ze gedetailleerde verklaringen af over hoe ze tot geloof zijn gekomen in Jezus Christus, en wie ze hebben ontmoet en gesproken.  

Afgedwongen bekentenissen

De veiligheidsdienst wil met deze ‘bekentenissen’ aantonen dat Libië het doelwit is van een samenzwering van buitenaf om de islamitische aard van de Libische samenleving en staat te ondermijnen. Dit heeft geleid tot een haatcampagne tegen christenen op sociale media.  

Sinds de val van kolonel Gaddafi, die in augustus 2011 door coupplegers is vermoord, verkeert het wetteloze Libië in een chaotische machtsstrijd van elkaar bestrijdende facties. Zowel Libische als buitenlandse christenen krijgen te maken met extreem geweld, dat varieert van ontvoering tot moord.  

Intense druk

Het woestijnland staat op de vijfde plaats van de Ranglijst Christenvervolging, het jaaroverzicht van landen waar christenen het hevigst vervolgd worden. Christenen die in het openbaar hun geloof uiten en het evangelie met anderen proberen te delen, lopen kans op arrestatie of vergelding door extremistische groeperingen. Libische ex-moslims lopen grote kans door familie of leefgemeenschap onder intense druk te worden gezet om het christelijk geloof af te zweren.  

Open Doors roept christenen over de hele wereld op om te bidden voor de gearresteerde Libiërs en expats.