In Jemen gloort hoop, maar christenen blijven kwetsbaar
Lees het bericht
Niet zonder reden is Jemen twee plaatsen gestegen op de Ranglijst Christenvervolging. De druk op christenen met een moslimachtergrond neemt toe. De jarenlange burgeroorlog, de humanitaire crisis, de aanwezigheid van terreurgroepen en het coronavirus maken het leven van christenen ondraaglijk zwaar.
Het verlaten van de islam wordt in Jemen gezien als een grote schande. Zowel familie, gemeenschap als de overheid treedt hier tegenop. Christenen die eerst moslim waren, kunnen worden bedreigd, mishandeld of vermoord. Ook misbruik, seksuele intimidatie en verkrachting komen vaak voor. De meeste christenen houden hun geloof daarom angstvallig geheim.
In het hele land worden christenen onderdrukt. In het zuiden is terreurorganisatie al-Qaeda actief, die haat en angst zaait onder de bevolking. En het gebruik van geweld wordt niet geschuwd. In andere gebieden hebben sjiieten het voor het zeggen. Ook hier worden christenen vervolgd.
Daar komt nog bij dat in Jemen op dit moment de grootste humanitaire crisis ter wereld plaatsvindt. Hulpgoederen worden verspreid via islamitische organisaties en lokale moskeeën. Wie geen goede moslim is, ontvangt niets.
“Ik kon de Bijbel thuis niet lezen, dat zou te gevaarlijk zijn. Daarom verstopte ik het en las ik het buitenshuis. Lange tijd dacht ik dat ik de enige christen in Jemen was. Nu weet ik dat er veel meer zijn zoals ik.”
Mohammed
Via lokale partners ondersteunt Open Doors de vervolgde kerk op het Arabisch schiereiland door:
* Schuilnaam
Bekijk het land op de 4de plaats: Libië.
Ga verder naar het land op de 6de plaats: Eritrea.