Kindhuwelijken in Jemen stijgen fors als gevolg van de oorlog
Lees het bericht
Alle inwoners van Jemen worden geacht moslim te zijn. Bekering tot het christendom is ten strengste verboden. De overheid handhaaft de sharia, de streng-islamitische wetgeving. De jarenlange oorlog en de crisis waarin het land verkeert, hebben de inwoners van Jemen uitgeput. Het coronavirus maakt hun leven nog zwaarder.
Te midden van deze voortdurende noodsituatie hebben christenen het dubbel zwaar te verduren. Verreweg de meeste van hen hebben een moslimachtergrond. Hun bekering tot het christendom wordt gezien als een schande. Daarom lopen ze het risico mishandeld of zelfs vermoord te worden door familieleden of de gemeenschap. De meeste christenen houden hun geloof daarom angstvallig geheim.
Daarnaast zijn er verschillende radicaalislamitische groeperingen in Jemen actief. Zij zaaien haat en angst onder de bevolking en deinzen er niet voor terug geweld te gebruiken. Dit raakt in het bijzonder de christenen. De humanitaire crisis in het land verergert de situatie van gelovigen. Hulpgoederen worden verspreid via islamitische organisaties en lokale moskeeën. Zij weigeren vaak deze goederen uit te delen aan mensen die geen toegewijd moslim zijn. In 2020 werd bij een aantal ziekenhuizen aan christenen toegang tot hulp ontzegd.
“Als gelovigen hebben we de hoop en de zekerheid dat morgen beter zal zijn. Met Gods wil zullen we hier doorheen komen, ondanks de angst en vrees die ons omringen.”
Nasser
In samenwerking met lokale partners ondersteunt Open Doors de vervolgde kerk in Jemen op een aantal manieren: