In Jemen gloort hoop, maar christenen blijven kwetsbaar

Vrouwen uit Jemen

Voor de bevolking van Jemen gloort na zeven jaar oorlog een sprankje hoop op vrede. De tijdelijke wapenstilstand die deze maand werd gesloten, biedt perspectief. Voor de Jemenitische christenen blijft het leven echter zwaar. 

De twee belangrijkste strijdende partijen – de Houthi-rebellen (gesteund door Iran) en de regering die steun krijgt van de Saudische coalitie – besloten op 1 april tot een twee maanden durend bestand. Dankzij deze wapenstilstand heeft Abd-Rabbu Mansour Hadi, de voormalige veldmaarschalk van de Jemenitische strijdkrachten die sinds 2012 president is, zijn taken officieel overgedragen. Een achtkoppige presidentiële raad nam tijdens een ceremonie op 19 april in Aden, dat dienst doet als tijdelijke hoofdstad, de macht over. 

Open Doors-onderzoeker Henriette Kats noemt het verdrag “veelbelovend”. Ze voegt er wel aan toe dat veel Jemenieten voorzichtig hebben gereageerd. “De situatie is nog steeds erg onzeker en het is te hopen dat het staakt-het-vuren lang genoeg duurt om voldoende hoeveelheden broodnodige hulp te bieden om de noodlijdende Jemenitische bevolking te bereiken.” 

Christenen kwetsbaar 

Voor christenen in Jemen blijft de situatie zorgelijk. Het land staat op de vijfde plaats van de Ranglijst Christenvervolging. Te midden van dertig miljoen Jemenieten leven naar schatting enkele duizenden christenen. De bevolking in Jemen is voor meer dan 99 procent islamitisch en de meerderheid van de lokale NGO-medewerkers is moslim.  
Kats: “Internationale NGO’s zijn afhankelijk van moslim medewerkers, vaak leiders van buurten of stammen, voor de distributie van noodhulpgoederen. Christenen met een moslimachtergrond die noodhulp zoeken, zijn kwetsbaar voor discriminatie en mishandeling, als hun geloof bekend is. Hun namen kunnen van distributielijsten worden verwijderd, vooral als hulp wordt gegeven via lokale moskeeën waar kan worden gecontroleerd of iemand een goede moslim is of niet (op basis van moskeebezoek).” 

Geen privacy 

Kats wijst erop dat de distributie van humanitaire hulp vaak beperkt blijft tot de grotere steden. “Grote aantallen mensen zijn naar die steden verhuisd, velen leven er op straat. Er is geen privacy. Lokale kerkelijke bijeenkomsten trekken snel ongewenste aandacht. Kortom, de manier waarop noodhulp wordt verdeeld, stelt Jemenitische christenen voor tal van uitdagingen.” 

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Plattelandsdorp in het noorden van Mozambique 22 februari 2024

Vluchtelingen in Mozambique eten slakken

De situatie in het noorden van Mozambique blijft zorgelijk vanwege jihadistische aanvallen op de bevolking, het leger en op kerken. In tegenstelling tot sussende geluiden over de onrust in de provincie Cabo Delgado, neemt het geweld toe. Dat melden de katholieke organisatie Kerk in Nood en lokale partners van Open Doors. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn bijna 670.000 Mozambikanen ontheemd door aanslagen van radicaalislamitische groepen. Militair optreden mocht tot op […]

Lees meer
Leah Sharibu werd in 2018 van school ontvoerd 19 februari 2024

Ontvoerde Leah inspireert nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hopen dat ze haar op een dag zullen weerzien. Leah was een van de meer dan honderd meisjes die op 19 februari 2018 van hun school werden ontvoerd door de terreurbeweging Boko Haram. Tragisch […]

Lees meer
St. George's Episcopal Church in Asmara, Eritrea 25 januari 2024

Eritrese christenen opgepakt na verjaardag baby

Het verjaardagsfeestje van een christelijk baby’tje is de Eritrese autoriteiten in het verkeerde keelgat geschoten. Dertig volwassenen en een onbekend aantal kinderen zijn gearresteerd, omdat ze de eerste verjaardag van een eerstgeborene in een christelijk gezin vierden. Het ingrijpen vond afgelopen zaterdag plaats in de Eritrese hoofdstad Asmara, meldden bronnen aan Open Doors. “Ongelovigen werden door de politie naar huis gestuurd”, zei een van hen. De christelijke aanwezigen bij de […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven