In Jemen gloort hoop, maar christenen blijven kwetsbaar

Vrouwen uit Jemen

Voor de bevolking van Jemen gloort na zeven jaar oorlog een sprankje hoop op vrede. De tijdelijke wapenstilstand die deze maand werd gesloten, biedt perspectief. Voor de Jemenitische christenen blijft het leven echter zwaar. 

De twee belangrijkste strijdende partijen – de Houthi-rebellen (gesteund door Iran) en de regering die steun krijgt van de Saudische coalitie – besloten op 1 april tot een twee maanden durend bestand. Dankzij deze wapenstilstand heeft Abd-Rabbu Mansour Hadi, de voormalige veldmaarschalk van de Jemenitische strijdkrachten die sinds 2012 president is, zijn taken officieel overgedragen. Een achtkoppige presidentiële raad nam tijdens een ceremonie op 19 april in Aden, dat dienst doet als tijdelijke hoofdstad, de macht over. 

Open Doors-onderzoeker Henriette Kats noemt het verdrag “veelbelovend”. Ze voegt er wel aan toe dat veel Jemenieten voorzichtig hebben gereageerd. “De situatie is nog steeds erg onzeker en het is te hopen dat het staakt-het-vuren lang genoeg duurt om voldoende hoeveelheden broodnodige hulp te bieden om de noodlijdende Jemenitische bevolking te bereiken.” 

Christenen kwetsbaar 

Voor christenen in Jemen blijft de situatie zorgelijk. Het land staat op de vijfde plaats van de Ranglijst Christenvervolging. Te midden van dertig miljoen Jemenieten leven naar schatting enkele duizenden christenen. De bevolking in Jemen is voor meer dan 99 procent islamitisch en de meerderheid van de lokale NGO-medewerkers is moslim.  
Kats: “Internationale NGO’s zijn afhankelijk van moslim medewerkers, vaak leiders van buurten of stammen, voor de distributie van noodhulpgoederen. Christenen met een moslimachtergrond die noodhulp zoeken, zijn kwetsbaar voor discriminatie en mishandeling, als hun geloof bekend is. Hun namen kunnen van distributielijsten worden verwijderd, vooral als hulp wordt gegeven via lokale moskeeën waar kan worden gecontroleerd of iemand een goede moslim is of niet (op basis van moskeebezoek).” 

Geen privacy 

Kats wijst erop dat de distributie van humanitaire hulp vaak beperkt blijft tot de grotere steden. “Grote aantallen mensen zijn naar die steden verhuisd, velen leven er op straat. Er is geen privacy. Lokale kerkelijke bijeenkomsten trekken snel ongewenste aandacht. Kortom, de manier waarop noodhulp wordt verdeeld, stelt Jemenitische christenen voor tal van uitdagingen.” 

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Laleh Saati is veroordeeld tot twee jaar cel 25 april 2024

Twee jaar cel voor christelijke vrouw in Iran

Iran heeft een christelijke vrouw twee jaar celstraf opgelegd. Zij had beelden van haar doop op sociale media gedeeld.

Lees meer
Inwoners van Lambram nemen de schade op na de aanval van Boko Haram. 19 maart 2024

Boko Haram doodt vader van vijf kinderen in Kameroen

Aanslagen van Boko Haram jagen de bevolking in Noord-Kameroen schrik aan. Het bloedige geweld blijft echter vrijwel onopgemerkt door de wereldgemeenschap.

Lees meer
Moslim in gebed in moskee tijdens ramadan 12 maart 2024

Syrische christenen zijn voorzichtig tijdens ramadan

De ramadan is begonnen. Voor christenen die te midden van moslims leven, is het vaak een spannende periode.

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven