Ondanks een lichte afname van gewelddadige aanvallen op christenen, blijft de vervolging extreem in Somalië. Christenen in Somalië zijn nergens veilig; stammen, families en radicale groeperingen vormen een serieuze dreiging.

De situatie voor christenen

Al jarenlang is Somalië een veilige haven voor radicaalislamitische groeperingen zoals al-Shabaab. Zij willen het land ‘zuiveren’ van christenen en niets lijkt hen hierin tegen te houden. De gebieden onder hun bewind zijn het gevaarlijkst voor christenen.

De weinige christenen in Somalië hebben grotendeels een islamitische achtergrond. Het verlaten van de islam wordt gezien als verraad aan familie en gemeenschap. Ook als ze geen doelwit zijn van terroristische groepen, ervaren ze extreme onderdrukking. Als de islamitische familie of gemeenschap erachter komt dat iemand christen is, dan wordt die persoon lastiggevallen, bedreigd en onder druk gezet terug te keren naar de islam. Soms leidt alleen al de verdenking van bekering tot gruwelijke moord. Andere christenen ontmoeten is niet mogelijk.

Ontmoet Fatuma*

“Mijn man en ik werden gearresteerd om ons geloof. In de rechtbank werden we onder druk gezet. We konden kiezen: ons geloof in Jezus opgeven of onze overlijdensakte ondertekenen. We zeiden: ‘We zullen de Here Jezus niet verloochenen en tekenen nog liever voor onze dood’.”

Fatuma

Voorbeelden van vervolging

  • Nala* (22) bekeert zich in het diepste geheim tot het christelijk geloof. Haar strengislamitische familie zet haar onder druk terug te keren naar de islam, ze wordt zelfs uitgehuwelijkt aan een sjeik. Nala weet het land net op tijd te ontvluchten.
  • Wanneer een Somalische vrouw wordt verdacht van een overstap naar het christendom, kan ze worden uitgehuwelijkt, verkracht, vernederd, ontvoerd of zelfs gedood.
  • In moskeeën en koranscholen verklaren imams regelmatig openlijk dat er in Somalië geen ruimte is voor het christelijk geloof, christenen en kerken.

Wat doet Open Doors?

Via lokale partners ondersteunt Open Doors de Somalische christenen in heel de Hoorn van Afrika, onder meer met:

  • christelijke materialen, trainingen en radio-uitzendingen
  • het oproepen tot gebed
  • projecten die de gemeenschap versterken
  • christelijke materialen, trainingen en radio-uitzendingen
  • het oproepen tot gebed
  • projecten die de gemeenschap versterken

* Schuilnaam

Bekijk het land op de 2de plaats: Noord-Korea.

Ga verder naar het land op de 4de plaats: Libië.