Afgelopen jaar kreeg Open Doors melding dat tientallen Noord-Koreaanse gelovigen uit verschillende ondergrondse kerken ontdekt en geëxecuteerd zijn. Volgens de verhalen werden meer dan honderd familieleden van deze christenen naar werkkampen gestuurd. Naast dit soort verschrikkelijke gebeurtenissen voerde Noord-Korea de zogenaamde anti-reactionary thought-law in. Volgens deze wet is christen zijn en/of het bezitten van een Bijbel een ernstig strafbaar feit waar strenge straffen op staan. Dit, en het feit dat er weer een toenemend aantal incidenten gemeld werd, maakt dat Noord-Korea – na een jaar op plek 2 – weer aan kop gaat op de Ranglijst Christenvervolging.

De situatie voor christenen

Het rapport dat The International Bar Association en The Committee for Human Rights in North Korea in 2022 uitbrachten vermeldt dat vooral christenen het slachtoffer zijn van marteling in Noord-Koreaanse gevangenissen. “Naar verluidt zitten christenen langer gevangen dan andere groeperingen, en getuigen verklaren dat ‘mensen van wie bekend is dat ze christen zijn, langer worden ondervraagd (wat vaak gepaard gaat met martelingen) en vaker doelwit zijn van de meest wrede martelingen met als doel namen los te krijgen van andere christenen’”, zo staat in het rapport.

Christenen in heel Noord-Korea lijden onder het strenge regime van de overheid. Ze worden gezien als een bedreiging van het regime en vijanden van de samenleving. De grens met China wordt tegenwoordig nog strenger dan anders bewaakt waardoor het nog lastiger is voor Noord-Koreanen om hun land te ontvluchten.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Ontmoet Yong-Gi

“Stap voor stap besefte ik dat de Heilige Geest mijn leven leidt. Ik besloot mijn hele leven in Gods handen te leggen.”

Yong-Gi, een Noord-Koreaanse christen die in een safehouse hulp ontving.

Wat doet Open Doors?

In samenwerking met lokale partners in China ondersteunt Open Doors Noord-Koreaanse gelovigen o.a. met:

  • opvang in schuilhuizen
  • discipelschapstrainingen
  • voedsel- en noodhulp
  • opvang in schuilhuizen
  • discipelschapstrainingen
  • voedsel- en noodhulp