De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft een gesloten gewaand gevangenenkamp allang weer in gebruik. Kamp 17, dat in 1983 werd gesloten, blijkt al bijna tien jaar weer te fungeren als heropvoedingskamp.
De heropening van Kamp 17 (‘Gaechon’) vond plaats in november 2014, meldt de nieuwssite Daily NK, dat een geheim netwerk heeft in Noord-Korea. Daarmee zette Kim Jong-un de tactiek van zijn voorgangers, Kim Il-sung en Kim Jong-il, voort om de bevolking te onderdrukken via concentratiekampen en staatscontrole.
Bij zijn aantreden in 2011 voerde Kim Jong-un politieke zuiveringen door, waardoor het systeem van strafkampen moest worden uitgebreid. Volgens een anonieme bron exploiteert Noord-Korea negen grote heropvoedingskampen (waaronder Kamp 25 op de satellietfoto) . Kamp 17 werd in 2014 heropend en telt nu zelfs het grootste aantal gevangenen: 44.000.
Daily NK schat dat er ongeveer 200.000 politieke gevangenen in strafkampen zijn opgesloten; dat komt overeen met schattingen van Open Doors. Daarnaast zitten er nog tienduizenden mensen in reguliere gevangenissen en zijn honderdduizenden Noord-Koreanen verbannen naar afgelegen gebieden.
En de christenen?
De Noord-Koreaanse christenen zijn overal in het gevangenissysteem. Een aantal van hen is tientallen jaren geleden verbannen vanwege het geloof van hun ouders of grootouders. Anderen zitten in de gevangenis of in een strafkamp. Sommigen werden opgesloten omdat ze als christen werden ontmaskerd, anderen werden gearresteerd voor een andere ‘misdaad’. De laatste categorie zijn geheime christenen, zelfs in de gevangenis moeten zij hun geloof verborgen houden.
“Het nieuws over de uitbreiding van werkkampen is geen verrassing”, zegt Simon Lee (‘broeder Simon’), Open Doors-coördinator voor bediening onder Noord-Koreanen. “Kim Il-sung was een krachtige leider, een echte ‘Big Brother’, populair dankzij alle indoctrinatie. Zijn zoon, Kim Jong-il, had niet hetzelfde charisma, maar hij was erg sluw. Hij versterkte het gevangenissysteem om de mensen te onderdrukken. De appel valt niet ver van de boom: zijn zoon Kim Jong-un gebruikt dezelfde tactiek.”
Heropvoeding
Heropvoedingskampen zijn gevangenissen voor die burgers die – in de ogen van de staat – nog ‘heropgevoed’ kunnen worden. Ze worden gedwongen om te werken en krijgen levensbeschouwelijke training. Ze leven van zeer kleine voedselrantsoenen en worden vaak mishandeld, in gevaarlijke werksituaties gebracht of wreed gestraft voor eventuele overtredingen. Als de gevangene het echter overleeft, kan hij of zij worden vrijgelaten.
Daarnaast exploiteert Noord-Korea ook kampen onder de benaming ‘totale controlezones’. Dit zijn kampen waaruit gevangenen nooit levend worden vrijgelaten. Vijanden van de staat die te ver heen worden geacht voor heropvoeding, moesten zich letterlijk doodwerken. De omstandigheden in deze kampen zijn nog slechter dan in heropvoedingskampen.
Om voor te bidden:
- Bid voor de christenen in de gevangenis. Moge God hen gebruiken als getuigen van het evangelie. Bid dat God hen zal steunen met Zijn genade en hen kracht en moed geeft om anderen te helpen.
- Vraag God dat Hij gevangenisbewakers van gedachten doet veranderen en christenen als medemens laat behandelen.
- Bid dat de onderdrukking van de Noord-Koreanen snel zal stoppen. Bid om vrijheid en genezing van het land.
Inspiratiemail
Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors.