Christenen in Mexico

Afgelopen jaar bereikte het aantal geweldsincidenten tegen christenen in Mexico een record. Criminele groeperingen bedreigen christenen, vooral wanneer hun illegale activiteiten gevaar lopen. Deze vervolgers profiteren van het zwakke overheidsbeleid, waardoor corruptie vrij spel heeft. 

Waarom worden christenen in Mexico vervolgd?   

Doordat er steeds meer criminele organisaties actief zijn in Mexico neemt de vervolging van christenen toe. Bendes zien christenen namelijk als bedreiging voor hun criminele activiteiten. Ze zouden de drugshandel in de weg staan, doordat zij zich ertegen verzetten en niet ingaan op de eisen die de bendes stellen. Op het moment dat christenen zich uitspreken tegen misdaden, wordt hun kerk soms doelwit van geweld, met als doel de gehele christelijke gemeenschap te intimideren.  

Christelijke pastors roepen de christelijke jeugd bijvoorbeeld op zich verre te houden van verdovende middelen en zich actief in te zetten in de kerk. De maffia heeft andere belangen en wil de jeugd rekruteren. Door kerkleiders te bedreigen, proberen de bendes steeds meer macht te krijgen, wat nodig is om de drugshandel verder uit te breiden.  

Vervolging van christenen met een inheemse achtergrond komt vooral voor in kleine dorpen waar de gemeenschap heel hecht is. Wanneer iemand zich bekeerd tot het christelijke geloof, ziet de gemeenschap dat als verraad.  

Hoe is het leven voor christenen in Mexico?  

De dreiging van criminele organisaties heeft grote invloed op het leven van christenen. Veel jonge mannen worden gedwongen gerekruteerd of vermoord door bendes. Dat boezemt veel angst in bij de christelijke gemeenschap. 

Vrouwen die zich, vanuit het inheemse geloof, hebben bekeerd tot het christendom kunnen te maken krijgen met mishandeling door de familie. Die hoopt dat ze hierdoor van gedachten zullen veranderen en hun nieuwe geloof zullen opgeven. Bekeerlingen worden afgewezen en/of gestraft, bijvoorbeeld door het uitdelen van boetes, door opsluiting of verbanning. 

Ontmoet pastor Cazares 

“Ik werd middenin de nacht ontvoerd. De criminelen wilden dat ik bad om ‘de negatieve energie te laten verdwijnen’ in de ruimte waar ze meerdere gevangenen hadden vermoord.” 

pastor Cazares

Wat doet Open Doors? 

Open Doors ondersteunt de vervolgde kerk in Mexico onder meer met het bieden van traumazorg, het geven van Bijbeltrainingen en het geven van juridische en sociaal-economische hulp. Open Doors doet dit samen met lokale partners. 

Bijbeltrainingen zijn bijzonder belangrijk in Mexico. Er is namelijk weinig kennis over wat er in de Bijbel staat over vervolging. Het blijvend aanbieden van Bijbeltrainingen zorgt ervoor dat christenen beter voorbereid zijn op vervolging.  

Kaart van Mexico

Mate van vervolging

Zeer hoog
Geweld 84%
Persoonlijk leven 69%
Familieverband 51%
Gemeenschapsleven 75%
Publieke ruimte 66%
Kerkelijk leven 63%

Soorten vervolging

  • georganiseerde misdaad en corruptie
  • etnische vijandigheid 
  • seculiere intolerantie 

Over Mexico

Regio
Latijns-Amerika 

Hoofdreligie
Christendom

Christelijke bevolking
126.876.000  (95,5%)

Leider
President Andrés Manuel López Obrador 

Op reis

In Mexico, waar het grootste deel van de bevolking christen is, denk je misschien niet zo snel aan vervolging. Toch wordt een deel van de christenen sterk onderdrukt. Wil jij deze vervolgde christenen ontmoeten?

Bid voor Mexico

Christenen in Mexico staan onder grote druk. Zij hebben jouw gebed hard nodig. 

  • Bid om bescherming van christenen op plaatsen waar kartels of bendes hen als doelwit zien vanwege hun geloof in de Here Jezus. 
  • Bid voor christenen die deel uitmaken van inheemse gemeenschappen die het christendom met argwaan bekijken. Bid dat deze gemeenschappen vrijheid van godsdienst toestaan en gelovigen niet vervolgen. 
  • Bid om kracht voor de meest vervolgde kerken in Mexico en bid dat ze hoop zullen vinden in de Here Jezus. 

Nieuws uit Mexico

Kinderen in Oaxaca (Mexico) volgen training Open Doors 11 maart 2024

Dertig Mexicaanse christenen tijdelijk uit dorpen verdreven

Na een evangelisatie-actie ondervinden evangelische christenen in Mexico weerstand van katholieke en burgerlijke leiders. Ze zijn niet langer welkom in hun eigen dorpen.

Lees meer
23 december 2020

Verbannen gezinnen Mexico mogen voor Kerst naar huis

Vijf gezinnen in Mexico mogen weer terugkeren naar hun dorpje Napite. De families waren verjaagd omdat ze met hun christelijk geloof naar buiten traden.   De terugkeer is mogelijk na een akkoord tussen de regering van de zuidelijke deelstaat Chiapas, de rooms-katholieke bisdommen van de stad Comitan en de advocaat van de gezinnen.  De 33 christenen, onder wie vrouwen en kinderen, mogen deze week naar Napite terugkeren. Eenmaal thuis krijgen ze weer toegang tot essentiële diensten, al […]

Lees meer
Klaas uitgelicht 25 november 2020

Christelijk geloof in Mexico onder druk

Mexico, een katholiek land en een land om vakantie te vieren aan het strand. Hoe bestaat het dat daar christenvervolging is? Christenvervolging heeft twee gezichten in Mexico. Drugsmaffia tolereren het niet dat christelijke pastors de jeugd oproepen zich verre te houden van verdovende middelen. Ook vragen de pastors de jeugd om actief te zijn in de kerk. Maar de rebellen van de drugsmaffia willen deze jeugd rekruteren. Pastors worden bedreigd […]

Lees meer

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Scroll naar boven