Misdaadbendes in Mexico profiteren van de coronapandemie. Door de politieke onrust in het land, lukte het hen om de touwtjes steviger in handen te krijgen. Dit maakt protestantse christenen bijzonder kwetsbaar. Door de coronapandemie besloten ook inheemse autoriteiten strenger op te treden tegen christenen die zich niet langer houden aan de traditionele gebruiken en wetten.

De situatie voor christenen

Criminele groeperingen in Mexico krijgen in bepaalde delen steeds meer grip op de samenleving. Wie afwijzend reageert op de eisen en voorwaarden van bendes, of openlijk getuigt van de Here Jezus, loopt gevaar.

In Mexico leven tientallen inheemse stammen. Veel mensen komen tot geloof. Zij krijgen te maken met afwijzing, boetes, opsluiting of verbanning. Verder lijkt de rooms-katholieke Mexicaanse bevolking steeds minder verdraagzaam te zijn naar evangelische christenen. Er zijn steeds meer mensen die geloven dat christenen onverdraagzaam zijn en tegen de rechten van vrouwen. Demonstranten vallen kerken aan en bekladden die met graffiti.

Voorbeelden van vervolging

  • Al jarenlang voert dominee Imeldo een juridische strijd. Hij is door het bestuur van zijn dorp San Andres Yaá verbannen omdat hij weigert zijn geloof op te geven. Het hoogste gerechtshof in Mexico heeft bepaald dat Imeldo wel terug mag keren, maar de lokale autoriteiten hebben hem opnieuw weggestuurd.
  • Vier christelijke gezinnen in Chiapas weigerden mee te betalen aan rooms-katholieke festiviteiten. Als gevolg daarvan werden ze uit het dorp verbannen.

Wat doet Open Doors?

Open Doors steunt christenen in Mexico door:

  • christenen wereldwijd te vragen te bidden voor Mexico
  • het geven van juridische hulp
  • het trainen van christenen hoe om te gaan met vervolging
  • christenen wereldwijd te vragen te bidden voor Mexico
  • het geven van juridische hulp
  • het trainen van christenen hoe om te gaan met vervolging

Bekijk het land op de 42ste plaats: Turkije.

Ga verder naar het land op 44ste plaats: Kameroen.