In de Democratische Republiek Congo worden christenen in het oosten van het land bedreigd door de ADF, een radicaalislamitische groepering. Deze groep pleegt bloedige aanslagen op christenen en kerken. In een bepaald gebied in het oosten zijn zelfs nog maar vier van de 24 kerken overgebleven. Omdat het geweld tegen christenen zo is toegenomen, staat dit Afrikaanse land ook op de Ranglijst Christenvervolging.

De situatie voor christenen

De ADF streeft naar islamisering van het land en doet er alles aan om de kerk te verzwakken. Radicale moslims zijn vooral actief in het oosten, christenen in deze gebieden lijden zwaar onder de aanvallen. Ze hebben te maken met ontvoering, verkrachting en huizen worden vernietigd. Jonge christelijke meisjes kunnen worden gedwongen te trouwen met oudere moslimmannen en christelijke mannen lopen kans op ontvoering of verminking. Er worden forse dwangsommen betaald om hieraan te ontsnappen. Door het aanhoudende geweld zijn meer dan een miljoen inwoners ontheemd, onder wie veel christenen.

Uit angst voor radicale moslims, islamitische familieleden en de gemeenschap, vertellen christenen met een islamitische achtergrond niemand over hun bekering. Ze blijven deelnemen aan islamitische activiteiten en ceremonies.

Ontmoet Georgine

“Ik ben dankbaar dat er mensen zijn die voor mij bidden. Dat de Here God mij en mijn kinderen troost.”

Georgine’s man werd begin 2020 vermoord door radicale moslims.

Voorbeelden van vervolging

  • Tussen november 2019 en april 2020 heeft de ADF bijna vierhonderd mensen gedood.
  • Georgina is een Congolese gelovige. Toen ze op de ochtend van 4 januari 2020 afscheid nam van haar man Dieudonné, had ze geen idee dat ze hem nooit meer zou zien. Hij werd vermoord door radicale moslims.
  • Teseli sloeg op de vlucht voor het geweld van radicaalislamitische groepen. “Midden in de nacht hoorden we overal geweerschoten. We vluchtten het huis uit, zonder ook maar iets mee te nemen. We hebben niet eens meer een bed om op te slapen.”

Wat doet Open Doors?

Samen met lokale partners steunt Open Doors christenen in Democratische Republiek Congo door:

  • het geven van discipelschapstraining
  • sociaaleconomische projecten
  • het bieden van traumazorg
  • het geven van discipelschapstraining
  • sociaaleconomische projecten
  • het bieden van traumazorg

Bekijk het land op de 39e plaats: Jordanië.

Ga verder naar het land op de 41e plaats: Mozambique.