Christen in Congo

Christenen in de Democratische Republiek Congo worden in toenemende mate onderdrukt. Vooral in het oosten van het land is het gevaarlijk voor christenen. Meer dan honderd gewapende groeperingen zijn hier actief. Christenen zijn vaak doelwit van gruwelijke aanslagen door radicaalislamitische groeperingen en rebellen.

Waarom worden christenen in D.R. Congo vervolgd?   

Al meer dan vijftig jaar zijn er conflicten tussen regeringstroepen, gewapende rebellengroepen en milities. Hierbij worden de mensenrechten stelselmatig geschonden. President Félix Tshisekedi beloofde de corruptie in het land te bestrijden. Toch is onder zijn regering het aantal gevechten en aanvallen op burgers alleen maar toegenomen. Jihadistische groeperingen zoals de ADF doen er alles aan om de positie van de kerk te verzwakken. Christenen worden aangevallen en gedood en kerken vernield. Er heerst een klimaat van angst onder christenen.

Hoe is het leven voor christenen in D.R. Congo?  

In het oosten van het land hebben radicaalislamitische organisaties als ADF het voor het zeggen. Elke uiting van het christelijk geloof, zoals het dragen van een kruisje, is hier gevaarlijk. Christelijke dorpen worden platgebrand, christelijke vrouwen uitgehuwelijkt, gelovigen vermoord, en priesters en predikanten ontvoerd. Veel christenen in deze regio zijn bang om kerkdiensten bij te wonen of hun kinderen naar school te sturen. Wie zich uitspreekt tegen onrecht of corruptie, krijgt te maken met intimidatie en overheidsbemoeienis. Daders van geweld tegen christenen blijven vaak ongestraft. Veel christenen slaan op de vlucht voor het geweld. Via lokale partners verleent Open Doors noodhulp aan deze vluchtelingen.  

Bekeerlingen tot het christendom, zowel vanuit de islam als inheemse en traditionele religies, zijn terughoudend. Vrouwelijke bekeerlingen kunnen worden gedwongen te trouwen of te scheiden. Christelijke mannen kunnen worden onterfd, verbannen of ontvoerd. Uit angst voor represailles van familieleden en de gemeenschap houden veel christenen hun geloof geheim.

Ontmoet Marie 

“De oorlog heeft me hier gebracht. We kregen bonen, rijst, twee stukken zeep en zout. Daar hebben we veel aan.” 

Marie is slachtoffer van vervolging door de ADF en ontvangt noodhulp. 

Wat doet Open Doors?  

In samenwerking met lokale partners ondersteunt Open Doors de vervolgde kerk in D.R. Congo door:  

  • training in ‘hoe om te gaan met vervolging’. Wat staat er in de Bijbel over vervolging, hoe kunnen ze hun belagers vergeven en hoe blijven ze staande? 
  • traumazorg en pastorale zorg aan slachtoffers van vervolging en fysiek geweld.
  • discipelschapstrajecten. 
  • projecten om christenen te helpen een bestaan op te bouwen.
Kaart van Democratische Republiek Congo

Mate van vervolging

Zeer hoog
Geweld 95%
Persoonlijk leven 48%
Familieverband 47%
Gemeenschapsleven 75%
Publieke ruimte 58%
Kerkelijk leven 78%

Soorten vervolging

  • islamitische onderdrukking
  • georganiseerde misdaad en corruptie

Over D.R. Congo

Regio
Afrika 

Hoofdreligie
Christendom

Christelijke bevolking
93.396.000 (95,2%)

Leider
President Felix Tshisekedi 

Onheilspellende opmars in de Sahel

Het aantal christenen in Afrika groeit explosief. Waren het er in 2005 al 410 miljoen, de verwachting is dat hun aantal over twee jaar de 750 miljoen bereikt. Toch is het geen succesverhaal, want steeds vaker en bruter keren met name islamistische groepen zich tegen hen.

Bid voor D.R. Congo

Veel Congolese christenen gaan gebukt onder extreme vervolging. Bidden is het krachtigste wat je kunt doen om hen te ondersteunen. 

  • Bid om stabiliteit en gerechtigheid in het land, zodat christenen een vredig bestaan kunnen opbouwen.  
  • Bid om wijsheid, kracht en bescherming voor kerkleiders. Ze worden regelmatig bedreigd en aangevallen en moeten voor hun leden zorgen terwijl ze zelf een trauma hebben.  
  • Bid voor alle lokale partners die vervolgde christenen dienen met noodhulp, pastorale zorg en traumaverwerkingstrajecten.  

Nieuws uit D.R. Congo

De kerk in Kasindi Lubiriha viert jaar na aanslag weer feest 18 januari 2024

Congolese kerk viert jaar na aanslag toch weer feest

Ondanks een bloedige bomaanslag en angst voor terreur groeit een kleine kerk in het onrustige oosten van de Democratische Republiek Congo. “We hebben vijftien nieuwe gelovigen gedoopt, kerkelijke ambtsdragers bevestigd en de eerste steen gelegd voor een martelarenmonument.” In het door groene heuvels omgeven Kasindi Lubiriha, niet ver van de grens met Oeganda, vierden zondag 15 januari honderden christenen feest. Op exact dezelfde plek waar vorig jaar vijftien christenen waren […]

Lees meer
Woningen in Congo 20 januari 2023

‘Aanslag Congo had veel erger kunnen zijn’

De brute bomaanslag afgelopen zondag op een protestantse kerk in Kasindi (DR Congo) had nog veel bloediger kunnen zijn. Slechts een van drie geplaatste bommen ging af. De aanslag kostte zeker zeventien kerkgangers het leven en meer dan zestig raakten gewond. De protestantse koepelorganisatie ‘Église du Christ au Congo’ (ECC) veroordeelde de “laffe en gruwelijke” aanslag scherp en riep de Congolese overheid op de veiligheid van burgers beter te garanderen. […]

Lees meer
Democratische Republiek Congo 28 oktober 2021

Terroristen slaan toe met bommen in Democratische Republiek Congo

Bij een bomexplosie in een passagiersbus in de Democratische Republiek Congo is maandag 25 oktober een man om het leven gekomen. Tal van passagiers raakten gewond. De aanslag werd uitgevoerd door een zelfmoordterrorist met de naam Isac Matovo, lid van de Allied Democratic Forces (ADF), een islamitische groepering gelieerd aan IS. Deze groep is zeer actief in de noordoostelijke provincie Kivu in D.R. Congo, grenzend aan Oeganda. Islamitische Staat heeft […]

Lees meer

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven