In 2020 kwam de Democratische Republiek Congo (DRC) niet voor op de Ranglijst Christenvervolging. De sterke stijging weerspiegelt het extreme geweld waarmee christenen te maken hebben. Islamitische terreurgroep Allied Democratic Forces (ADF) pleegt bloedige aanslagen in het land. De groep heeft nauwe banden met Islamitische Staat.

De situatie voor christenen

De ADF streeft naar islamisering in het land en doet er alles aan om de kerk te verzwakken. Radicale moslims zijn vooral actief in het oosten van het land, christenen in deze gebieden lijden zwaar onder de aanvallen. Ze hebben te maken met ontvoering, verkrachting en huizen worden vernietigd. Jonge christelijke meisjes kunnen worden gedwongen te trouwen met oudere moslimmannen en christelijke mannen lopen kans te worden ontvoerd of verminkt. Er worden forse boetes betaald om hieraan te ontsnappen. Door het aanhoudende geweld zijn meer dan een miljoen inwoners ontheemd, onder wie vele christenen.

Uit angst voor radicale moslims, islamitische familieleden en de gemeenschap, vertellen christenen met een islamitische achtergrond niemand over hun bekering. Ze blijven deelnemen aan islamitische activiteiten en ceremonies.

Voorbeelden van vervolging

  • Tussen november 2019 en april 2020 heeft de ADF bijna vierhonderd mensen gedood.
  • Georgina is een Congolese gelovige. Toen ze op de ochtend van 4 januari 2020 afscheid nam van haar man Dieudonné, had ze geen idee dat ze hem nooit meer zou zien. Hij werd vermoord door moslimradicalen.
  • Teseli sloeg op de vlucht voor het geweld van radicaal-islamitische groepen. “Middenin de nacht hoorden we overal geweerschoten. We vluchtten het huis uit, zonder ook maar iets mee te nemen. We hebben niet eens meer een bed om op te slapen …”

Wat doet Open Doors?

Open Doors roept christenen wereldwijd op te bidden voor geloofsgenoten in de Democratische Republiek Congo en andere landen. Bidt u mee?

Om veiligheidsredenen is het niet mogelijk om informatie te geven over eventuele activiteiten in dit land.

Bekijk het land op de 39e plaats: Brunei.

Ga verder naar het land op de 41e plaats: Kazachstan.