Christen in Bhutan

‘Een Bhutanees is een boeddhist.’ Dat is wat de overheid van Bhutan beweert. Van alle Bhutanese burgers wordt verwacht dat ze het boeddhisme aanhangen. Deze religie zit dan ook verweven in alle aspecten van de cultuur.

Wanneer iemand zich bekeert tot het christendom, worden er pogingen gedaan om de bekeerling terug te brengen naar de traditionele religie. Religieuze leiders, de lokale gemeenschap en familie werken hier vaak aan mee.  

Waarom worden christenen in Bhutan vervolgd?   

Bhutan is een klein land, grenzend aan China en India, dat langzaam maar zeker aan het moderniseren is. Tradities lijken soms opzij te worden geschoven door invloeden van buitenaf. Door conservatieve groepen worden pogingen gedaan om extra buitenlandse invloed te minimaliseren. Onder die buitenlandse invloed valt wat hun betreft ook een ‘westers’ geloof als het christendom. 

Tijdens de Universele Periodieke Doorlichting van het land bij de VN-Mensenrechtenraad in 2019 verklaarde de regering dat religieuze groepen vrij zijn om hun geloof te praktiseren zonder zich te registreren. Ondanks deze verklaring zijn christenen nog steeds niet officieel erkend in het land en moet de claim in de praktijk nog worden waargemaakt. En ondertussen geldt nog steeds de strenge National Security Act, die het als landverraad beschouwt om tegen de koning, het volk of het land te spreken. De wet overtreden leidt tot een gevangenisstraf.  

Hoe is het leven voor christenen in Bhutan?  

De meeste christenen in Bhutan hebben een Nepalese achtergrond en wonen voornamelijk in het zuiden van het land. Zij kunnen – net als andere christelijke gemeenschappen – samenkomen, maar moeten dit doen zonder veel aandacht te trekken. 

Geen enkele kerk in Bhutan is officieel erkend door de staat. En kerken die registratie hebben aangevraagd, wachten nog steeds op goedkeuring van de regering. In theorie beoefenen christenen dus illegaal hun godsdienst. Er is ook geen enkele christelijke gemeente die toestemming heeft gekregen om een kerkgebouw te bouwen

Ook in hun persoonlijke levenssfeer wordt het christenen niet makkelijk gemaakt. Lokale autoriteiten weigeren vaak een ‘verklaring van geen bezwaar’ te geven die nodig is voor het aanvragen van een lening, het registreren van onroerend goed, solliciteren naar een baan en het vernieuwen van identiteitskaarten. Christenen worden achtergesteld en zijn sociale paria’s. 

Vooral christenen met een boeddhistische achtergrond hebben het zwaar. Ze kunnen wreed worden behandeld door familieleden en de lokale gemeenschap. Vooral op het platteland verzetten boeddhistische monniken zich tegen de aanwezigheid van christenen. Vaak worden christenen onder druk gezet om afstand te doen van hun nieuwe geloof en terug te keren naar het boeddhisme. 

Vrouwen die het hindoeïsme of boeddhisme de rug toekeren en christen worden, hebben de grootste kans op vervolging. Zij kunnen worden gedwongen om te scheiden, krijgen vaak te maken met huiselijk geweld of worden gedwongen om te trouwen. Mannelijke christenen lopen het risico te worden verstoten of onterfd. 

Ontmoet Meena 

“Ik heb hoop gevonden in Jezus. Zo lang ik hier op aarde ben, zet ik me in voor Zijn koninkrijk.” 

Meena

Meena is een jonge christen die onder druk wordt gezet door haar lokale gemeenschap vanwege haar geloof in de Here Jezus.

Wat doet Open Doors? 

In samenwerking met lokale partners ondersteunt Open Doors vervolgde gelovigen in Bhutan door christenen wereldwijd op te roepen om te bidden en praktische hulp te bieden. 

Kaart van Bhutan

Mate van vervolging

Zeer hoog
Geweld 13%
Persoonlijk leven 78%
Familieverband 72%
Gemeenschapsleven 74%
Publieke ruimte 84%
Kerkelijk leven 86%

Soorten vervolging

  • religieus nationalisme

Over Bhutan

Regio
Azië

Hoofdreligie
Boeddhisme

Christelijke bevolking
19.500 (2,4%)

Leider
Koning Wangchuck

Bid voor Bhutan

Bidden is het krachtigste wat je kunt doen om vervolgde christenen in Bhutan te steunen. 

  • Bid voor bekeerlingen vanuit het boeddhisme. Vraag de Here God om hen te beschermen tegen druk, discriminatie en vervolging. 
  • Bid om de mogelijkheid voor Bhutanese christenen om ongestoord samen te kunnen komen. 
  • Bid voor christenen die familie, eigendommen of bezittingen hebben verloren omdat ze de Here Jezus volgen. Vraag God om hen te troosten en hen te voorzien van Zijn vrede die alle verstand te boven gaat. 

Nieuws uit Bhutan

9 december 2020

Klaas Muurling vertelt over het land van de draak

Het land van de draak, dat is de officiële betekenis van het land dat wij beter kennen als Bhutan. Christenen hebben in dit land geen bestaansrecht. ‘’Een Bhutanees is een boedhist,’’ aldus de overheid. De koning en de overheid leggen hier grote nadruk op. Het christendom is volgens hen een gevaarlijke buitenlandse invloed en wordt daarom met argwaan bekeken. Kerken zijn verboden en christenen die toch in het geheim samenkomen, […]

Lees meer
Ranglijst 15 januari 2020

Deze landen verschuiven op de Ranglijst Christenvervolging

De top-10 van de Ranglijst Christenvervolging laat weinig veranderingen zien ten opzichte van voorgaande jaren. Noord-Korea blijft nipt op nummer 1 staan en heeft die plek al sinds 2002. Tussen de nummers 11 tot en met 50 vinden enkele opvallende verschuivingen plaats. Een aantal stijgers en dalers op de lijst lichten we uit. Stijgers Sri LankaDit Aziatische land steeg maar liefst zestien plaatsen en staat dit jaar op de 30ste […]

Lees meer

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Scroll naar boven