De top-10 van de Ranglijst Christenvervolging laat weinig veranderingen zien ten opzichte van voorgaande jaren. Noord-Korea blijft nipt op nummer 1 staan en heeft die plek al sinds 2002. Tussen de nummers 11 tot en met 50 vinden enkele opvallende verschuivingen plaats. Een aantal stijgers en dalers op de lijst lichten we uit.
Stijgers
Sri Lanka
Dit Aziatische land steeg maar liefst zestien plaatsen en staat dit jaar op de 30ste plek. Sri Lanka behaalde de maximumscore als het gaat om geweld. Dat heeft hoofdzakelijk te maken met de aanslagen die op Paaszondag werden gepleegd. Zeker 200 mensen kwamen hierbij om het leven.
Bij drie kerken en drie hotels bliezen zelfmoordterroristen zich op. Ook was er een ontploffing bij een dierentuin. Een bom bij het vliegveld kon onschadelijk worden gemaakt. De bomaanslagen vonden plaats in de St. Anthony-kerk in Colombo, St. Sebastian-kerk in Negombo, ten noorden van de hoofdstad, en in de Zion-kerk in Batticaloa, een van de grootste kerken in deze stad aan de oostkust.
Christenen zijn in Sri Lanka in de minderheid met bijna 9 procent. Moslims vormen eveneens een minderheid met 12 procent. Het land is overwegend boeddhistisch en de schrik was dan ook groot toen het geweld uit extreem-islamitische hoek kwam en IS de aanslagen opeiste.
Qatar
Deze Golfstaat stijgt elf plekken en komt daarmee dit jaar op 27. Deels heeft de stijging te maken met een herbeoordeling van Qatar ten opzichte van omringende Arabische landen. De stijging komt echter ook door een toename van het aantal geweldsincidenten tegen christenen.
Moslimbekeerlingen hebben het in het bijzonder zwaar door druk van de overheid en de maatschappij.
Bangladesh
Stijgt van 48 naar 38. Het jaar 2019 was een gespannen en beangstigend jaar voor de christelijke minderheid en in het bijzonder voor bekeerlingen. Op alle levensterreinen was er een toename te zien in het aantal punten. Ook de geweldsscore liet een sterke stijging zien. Er werden meer arrestaties en aanvallen gemeld.
Christenen vormen een minderheid. Als ze ook nog eens behoren tot een etnische minderheid in Bangladesh zijn ze vaak dubbel zo kwetsbaar. De steeds nijpender wordende situatie van de Rohingya (gevlucht uit Myanmar) is daar een duidelijk voorbeeld van.
De overheid worstelt om een keer te brengen in de machtstoename van radicaalislamitische groeperingen. Tot voor kort lukte het Bangladesh nog om gevrijwaard te blijven van radicalisme dat andere delen van de wereld teistert. Daar komt verandering in, wat niet bijdraagt aan de veiligheid in het land.
Colombia
Corruptieschandalen zijn veel landen in Latijns-Amerika niet vreemd. Staatsstructuren brokkelden verder af en wantrouwen in de autoriteiten groeide, met meer sociale onrust tot gevolg. Dit komt de straffeloosheid van georganiseerde misdaad en milities ten goede, en vergroot de kwetsbaarheid van de kerk en haar leiders. Kerkleiders werden afgezet, ontvoerd, met de dood bedreigd of ontvoerd. De duidelijkste voorbeelden hiervan zijn zichtbaar in Colombia, dat zes plaatsen steeg op de Ranglijst Christenvervolging naar 41.
Het geweld richt zich tegen christenen om een viertal redenen:
- Christenen stellen corruptie en geweld aan de kaak en verzetten zich ertegen.
- Christenen zetten zich in voor de bescherming van mensenrechten en het milieu.
- Christenen werken onder jongeren, die guerrillastrijders en andere criminele organisaties graag rekruteren voor hun activiteiten.
- Christenen zijn betrokken bij activiteiten rondom de invoering van het vredesakkoord tussen de overheid en de FARC, dat de illegale activiteiten van deze criminele groeperingen in gevaar brengt.
Burkina Faso
Geen land steeg zo snel op de Ranglijst Christenvervolging als Burkina Faso. Vorig jaar nog buiten de top-50 met een score die de 61e plaats opleverde, kwam het Afrikaanse land dit jaar de Ranglijst Christenvervolging binnen op plaats 28. De geweldsscore in Burkina Faso verdubbelde het afgelopen jaar. De explosieve toename van geweld heeft een sfeer van angst gecreƫerd. Christenen durven niet meer naar de kerk en zijn bang om hun kinderen naar school te sturen. Sommige kerken hebben hun veiligheidsmaatregelen aangescherpt.
Bekeerlingen tot het christendom hebben te maken met verstoting door familie en mensen uit de lokale gemeenschap. Ze worden onder druk gezet om hun christelijk geloof af te zweren. Hierdoor zijn veel christenen bang hun geloof openlijk te belijden.
Dalers
Turkije
Turkije scoort drie punten minder dan op de Ranglijst Christenvervolging van 2019 en daalt daardoor tien plaatsen naar 36. De daling op de ranglijst van 2020 te wijten aan een sterke afname van geweld. Die ging van 7.2 naar 3.7 punten. Er waren minder aanvallen op kerkgebouwen in 2019.
De situatie blijft voor christenen echter gespannen. Vorig jaar werden 23 buitenlandse werkers en hun gezinnen gesommeerd Turkije te verlaten, omdat ze samenwerkten met lokale kerken. Het sterk religieus-nationalistische karakter van de maatschappij biedt christenen weinig ruimte hun geloof te belijden. Turkse media berichten bevooroordeeld over christenen en gelovigen ervaren regelmatig discriminatie. Een baan bij de overheid kunnen christenen bijvoorbeeld wel vergeten en ook in de particuliere sector is het voor christenen moeilijk om aan werk te komen.
Bhutan
Het boeddhistische koninkrijk Bhutan daalde twaalf plaatsen naar 45. Een inwoner van Bhutan hoort boeddhist te zijn. Dat biedt Ć¼berhaupt geen ruimte voor de kerk en maakt christelijke activiteiten illegaal.
Bhutan daalde doordat op alle levensterreinen de scores lager waren. De geweldsscore was 0, maar dat komt door het ontbreken van cijfers over het aantal geweldsincidenten. Het betekent volgens de onderzoekers van Open Doors niet dat er per definitie geen geweld heeft plaatsgevonden tegen christenen.
Indonesiƫ
Indonesiƫ daalt maar liefst 19 plekken op de Ranglijst Christenvervolging en staat dit jaar op 49. Dat klinkt als goed nieuws en een verbetering voor de positie van christenen in het grootste moslimland ter wereld. Die conclusie behoeft echter enige nuance.
De daling is hoofdzakelijk te wijten aan het feit dat er in de onderzoeksperiode voor de nieuwste Ranglijst Christenvervolging geen zelfmoordaanslagen zijn geweest op kerken. Hierdoor daalt de geweldsscore drastisch. Een jaar eerder, in mei 2018, waren er wƩl zelfmoordterroristen die het op kerken hadden gemunt. Christenen voelen de nasleep van die aanslagen in Surabaya nog steeds. Ondanks de daling van het aantal geweldsincidenten in Indonesiƫ, laten andere gebieden van vervolging een toename van het aantal punten zien.
De in Indonesiƫ geldende blasfemiewet moet christenen eigenlijk helpen in vrijheid hun geloof te kunnen belijden. De wet wordt echter veelvuldig aangegrepen om mensen te straffen die de islam bekritiseren.
Inspiratiemail
Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors.Ā