‘Aanslag Congo had veel erger kunnen zijn’

Woningen in Congo

De brute bomaanslag afgelopen zondag op een protestantse kerk in Kasindi (DR Congo) had nog veel bloediger kunnen zijn. Slechts een van drie geplaatste bommen ging af. De aanslag kostte zeker zeventien kerkgangers het leven en meer dan zestig raakten gewond.

De protestantse koepelorganisatie ‘Église du Christ au Congo’ (ECC) veroordeelde de “laffe en gruwelijke” aanslag scherp en riep de Congolese overheid op de veiligheid van burgers beter te garanderen. Noord-Kivu is een van de twee Congolese provincies waar nog altijd de noodtoestand geldt. “De aanslag van zondag toont aan dat er veel meer moet gebeuren om vreedzame burgers te beschermen”, aldus de ECC. De protestantse kerk heeft drie dagen van rouw afgekondigd.

De aan Islamitische Staat gelieerde militie ADF is verantwoordelijk voor de aanslag, stelt het Congolese leger. Kasindi grenst aan Oeganda, in een streek waar rebellen van de ADF vaker toeslaan. Afgelopen weekend hadden rebellen drie explosieven geplaatst op het kerkterrein, waar die zondag een feestelijke doopdienst zou plaatsvinden.

Catastrofaal

Een kwartier nadat de preek was begonnen, ontplofte een bom. Onder de zeventien doden die daarbij vielen waren vier kinderen en zes vrouwen. Ook van de 63 gewonden was bijna de helft vrouw.

“We danken God dat er niet meer doden zijn gevallen”, zei Dorcas Moussi*, woordvoerder van Open Doors in de Democratische Republiek Congo. “Van de drie bommen ontplofte slechts één; anders waren de gevolgen nog catastrofaler geweest. Afschuwelijk dat mensen die zich hadden verzameld om de Heer te aanbidden het doelwit waren. Het is helaas niet verrassend: al jaren neemt het jihadistische geweld tegen de overwegend christelijke bevolking in Noord-Kivu en in het oosten van de DR Congo toe.”

Moussi smeekte de overheid en de internationale gemeenschap “alles te doen” om herhaling te voorkomen. “We roepen ook de wereldwijde kerk op om te bidden om Gods troost voor de nabestaanden en om Zijn voorziening voor Zijn Kerk in deze omstandigheden.”

Golf van aanslagen

De noordoostelijke regio ondergaat een golf van terreuraanslagen. In de provincie Ituri zijn de afgelopen weken meer dan zestig mensen vermoord. Vorige week vielen er acht dodelijke slachtoffers door een aanslag van de ADF.

Circa 95 procent van alle Congolezen (108 miljoen) is christen. In het noordoosten is het al vele jaren onrustig en zijn kerken vaak doelwit van jihadistische groeperingen.

De Democratische Republiek Congo staat op de 37e plaats op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Bid alstublieft voor vrede in de harten van de PC op het grondgebied van Beni, vooral in de plaatsen Manzia en Mangina. Vraag de Heer om gezinnen die rouwen te troosten. Bid dat deze aanval niet zal leiden tot de sluiting van Gods huis, maar eerder het geloof zal versterken van christenen die door deze zeer moeilijke tijd gaan. Bid tegen angst in de harten van Gods dienstknechten in het noordoosten van de DRC. Bid voor de veiligheid van Gods volk in het noordoosten van de DR Congo 21 februari 2024

Golf van geweld ontmoedigt Congolese christenen

Een golf van geweld heeft Congolese christenen deze maand getroffen. Tientallen christenen zijn vermoord bij aanslagen door militanten van de ADF. De toenemende agressie doet helaas veel gelovigen terugkeren naar traditionele religieuze overtuigingen. Nieuws sijpelt traag door in het moeilijk toegankelijke noordoosten van de Democratische Republiek Congo. Naar nu bekend is geworden, zijn op maandag 5 februari ten minste vijftien pinkstergelovigen, onder wie de voorganger, in het dorp Manzia gedood […]

Lees meer
Vrouwen dragen bananen in dorp DR Congo 8 februari 2024

Dominee in Congo ontvoerd, kinderen vermoord

Een Congolese dominee is samen met zijn vrouw en een onbekend aantal kerkleden ontvoerd door de rebellenbeweging ADF. De beide kinderen van de predikant en drie kerkleden werden vermoord. Update 15 februari: Helaas is ook het predikantsechtpaar vermoord. Hun lichamen zijn vlakbij de kerk gevonden. Zij zijn inmiddels begraven. Het kerkgebouw blijft gesloten. De aanval vond dinsdag 30 januari plaats in Bayeti, een dorp in de provincie Ituri, in het […]

Lees meer
De kerk in Kasindi Lubiriha viert jaar na aanslag weer feest 18 januari 2024

Congolese kerk viert jaar na aanslag toch weer feest

Ondanks een bloedige bomaanslag en angst voor terreur groeit een kleine kerk in het onrustige oosten van de Democratische Republiek Congo. “We hebben vijftien nieuwe gelovigen gedoopt, kerkelijke ambtsdragers bevestigd en de eerste steen gelegd voor een martelarenmonument.” In het door groene heuvels omgeven Kasindi Lubiriha, niet ver van de grens met Oeganda, vierden zondag 15 januari honderden christenen feest. Op exact dezelfde plek waar vorig jaar vijftien christenen waren […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Urgent

Gebed

Bid mee voor christenen
in India

Scroll naar boven