Congolese kerk viert jaar na aanslag toch weer feest

De kerk in Kasindi Lubiriha viert jaar na aanslag weer feest

Ondanks een bloedige bomaanslag en angst voor terreur groeit een kleine kerk in het onrustige oosten van de Democratische Republiek Congo. “We hebben vijftien nieuwe gelovigen gedoopt, kerkelijke ambtsdragers bevestigd en de eerste steen gelegd voor een martelarenmonument.”

In het door groene heuvels omgeven Kasindi Lubiriha, niet ver van de grens met Oeganda, vierden zondag 15 januari honderden christenen feest. Op exact dezelfde plek waar vorig jaar vijftien christenen waren omgekomen na een bomaanslag van de islamitische terreurbeweging ADF. Ook de materiële schade was groot en meer dan zeventig kerkgangers raakten gewond.

“Het doel van deze moslimterroristen was dat de kerk haar deuren zou sluiten”,  blikt dominee Kambale terug. ADF sloeg toe toen bijna duizend christenen een evangelisatieweek in Kasindi feestelijk wilden afsluiten. De bloedige aanslag traumatiseerde de christenen en stortte velen in armoede. Met steun van Open Doors krabbelde de kerkgemeente weer overeind, met een zegenrijk resultaat.

Blijde stoet

Afgelopen week, van 12 tot 14 januari, organiseerde de kerk activiteiten op dezelfde locatie, als bewijs dat Christus Zijn kerk niet in de steek laat. “Mensen staarden ons vol verwondering aan, toen we in een stoet door de straten van Kasindi liepen, in lofprijzing en aanbidding. Ze verwonderden zich erover dat, hoewel Gods volk was gedood en verwond door de Allied Democratic Forces, angst ons niet kon overweldigen. Ik zag zelfs slachtoffers van de aanval bij de festiviteiten”, vertelt dominee Kambale.

“Ze (de ADF-rebellen, red.) waren gekomen om ons uit te roeien. Maar ons geloof konden ze niet afnemen. God strijdt voor ons; ons geloof neemt niet af, we zetten juist een stap vooruit”, zegt Neema*. Deze christelijke vrouw verloor haar 4-jarige zoontje bij de aanslag. Haar andere zoon raakte een oog kwijt en ook zijzelf liep destijds ernstige verwondingen op.

Hulp

Open Doors schoot via lokale partners de kerk in Kasindi Lubiriha te hulp. Binnen een week na de aanslag kwamen lokale partners poolshoogte nemen, bemoedigden de nabestaanden met gebed en zochten slachtoffers op in de ziekenhuizen van Beni en Goma. Voor de overlevenden, onder wie ook voorgangers, was er traumazorg beschikbaar. Ook werden voedselpakketten met rijst, bonen, plantaardige olie en een klein geldbedrag uitgedeeld aan meer dan honderd gezinnen.

De steun hielp mensen hun angst te overwinnen om weer naar de kerk te gaan. In de zomer van 2023 stuurde Open Doors Bijbels naar de Congolese families. Voor Joys Musavuli, moeder van vijf kinderen, was de Bijbel de verzachtende balsem die ze nodig had. Bij de aanslag was haar zoon Muyisa (11) omgekomen, waardoor zij niet meer naar de kerk durfde. Haar man Jean Baptiste vertelde wat het cadeau met Joys deed. “Toen ze de Bijbel zag, was ze zo blij en getroost. Ze leest de Bijbel nu heel vaak, en ik zie dat Gods Woord haar troost, langzaam maar zeker, en haar wonden herstelt. Ik bid dat God ons helpt Zijn wil te begrijpen.”

Dankbaarheid

Een jaar na de aanslag staan honderden christenen bij de kerk. Niet omdat ze zo heldhaftig zijn, maar als een daad van dankzegging aan de Heer die Zijn kerk overeind houdt te midden van de beproevingen. Dominee Kambale ziet het dankbaar aan. “We hebben zondag vijftien nieuwe gelovigen gedoopt. Er zijn voorgangers bevestigd, samen met enkele evangelisten en diakenen.”

Ook is de eerste steen gelegd voor de bouw van een ‘martelarenmonument’. “De vijand had de ondergang van Gods huis gepland, maar de kerk is gegroeid”, concludeert pastor Ki Abraham. “Vorig jaar januari telde de gemeente 998 christenen, nu zijn het er 1.300. Aan God zij de eer!”

Om voor te bidden:

  • Dank God voor de niet-aflatende steun van medechristenen en Open Doors voor de kerk in Kasindi.
  • Bid om volharding en moed voor de kerk in de door geweld geteisterde Kivu-regio. Bid om vrede en welvaart voor de bevolking.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Bromfietsen op het Burkinese platteland 26 februari 2024

Tientallen doden bij aanslagen op kerk en moskee in Burkina Faso

Bij terroristische aanvallen op een kerk en een moskee in het noorden en oosten van Burkina Faso zijn zondag tientallen doden gevallen. Bij de ochtendmis in een katholieke kerk in Essakane, een dorp in het noordoosten, vielen zeker vijftien doden. Het bisdom Dori liet in een verklaring weten dat twaalf kerkgangers op slag dood waren, terwijl drie anderen in het ziekenhuis stierven. Een kerkfunctionaris gaf aan dat de schutters vermoedelijk […]

Lees meer
Plattelandsdorp in het noorden van Mozambique 22 februari 2024

Vluchtelingen in Mozambique eten slakken

De situatie in het noorden van Mozambique blijft zorgelijk vanwege jihadistische aanvallen op de bevolking, het leger en op kerken. In tegenstelling tot sussende geluiden over de onrust in de provincie Cabo Delgado, neemt het geweld toe. Dat melden de katholieke organisatie Kerk in Nood en lokale partners van Open Doors. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn bijna 670.000 Mozambikanen ontheemd door aanslagen van radicaalislamitische groepen. Militair optreden mocht tot op […]

Lees meer
De Heilige Maria-kerk in Istanbul was doelwit van een aanslag 30 januari 2024

Turkse kerkleiders vragen om gebed na aanslag 

Kerkleiders vragen om gebed na de moord op Tuncer Cihan door twee extremisten in de katholieke Heilige Maria-kerk in de Turkse metropool Istanbul.  Tuncer Cihan werd afgelopen zondag gedood door twee extremisten in de Heilige Maria-kerk in Istanbul. Twee gemaskerde schutters drongen tijdens de ochtendmis het gebouw binnen. Eerst vuurden de twee mannen schoten in de lucht en schoten vervolgens Tuncer neer, een regelmatige bezoeker van de kerk sinds december. […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven