Christen in Myanmar

Sinds de militaire staatsgreep in 2021 verkeert Myanmar in burgeroorlog. Onder militair bewind is een op de drie mensen afhankelijk van humanitaire noodhulp en verloren zeker twee miljoen mensen hun huis. Talloze christenen sloegen op de vlucht en leven in vluchtelingenkampen of kerken. Ondertussen gaan de aanvallen van de regering op christelijke doelen onvermoeid door. Het gaat bergafwaarts met het land, ook als het gaat om godsdienstvrijheid.

Waarom worden christenen in Myanmar vervolgd?

Een oplossing voor het gewelddadige conflict in Myanmar lijkt ver weg. Sinds de staatsgreep van het leger wordt er gevochten en in sommige delen van het land zijn de gevechten toegenomen. Volgens het leger steunen christenen de verzetsgroepen. Daarom valt het leger stelselmatig christelijke doelen aan, terwijl boeddhistische kloosters grotendeels ongemoeid blijven.  

De militaire regering kijkt intussen de kunst af bij buurland China, dat geavanceerde technologie inzet om de bevolking in de gaten te houden. Dit digitale controlemodel lijkt geëxporteerd te worden naar Myanmar. Dit is terug te zien in de middelen die Myanmar gebruikt bij aanvallen. Zo kwamen er bij een drone-aanval op een vluchtelingenkamp zo’n dertig christenen om.

Hoe is het leven voor christenen in Myanmar?

Christen zijn in Myanmar is zwaar, helemaal nu het land in oorlog is en het leger het voorzien heeft op christenen. Kerken worden in brand gestoken, christelijke dorpen en vluchtelingenkampen aangevallen en christelijke hulpverleners en kerkleiders gedood. Veel mensen sloegen op de vlucht voor het geweld. Zeker 250.000 christenen verblijven in vluchtelingenkampen, de meesten al jaren. Er is hier een groot voedseltekort en de humanitaire toegang is geblokkeerd.

Afgezien van de algehele malaise in het land hebben vooral christenen met een boeddhistische of islamitische achtergrond het moeilijk. Regelmatig krijgen ze te maken met geweld uit de gemeenschap. Daarnaast is het een uitdaging om in een cultuur te leven waar andere goden en ook soms demonen openlijk worden aanbeden. Zo kwam Esthers man thuis met blauwe plekken en zonder voortanden, omdat hij in elkaar was geslagen en vervloekt door buren. Op deze manier worden ze onder druk gezet terug te keren tot het boeddhisme of de islam.  
 
Het kleine aantal bekeerde Rohingya’s is dubbel kwetsbaar. Deze christenen worden vervolgd vanwege hun nieuwe geloof, maar ook vanwege hun etnische achtergrond. Ook niet-traditionele kerkgenootschappen ondervinden tegenstand, vooral als zij zich op het platteland bevinden of actief evangeliseren.

Dominee krijgt gevangenis­straf

De militaire junta houdt er een slimme strategie op na. Voorgangers worden met een valse beschuldiging opgesloten. Zo werd ook dominee Hkalam Samson beschuldigd van terrorisme, illegale ontmoetingen en van het aanzetten tot verzet tegen het regime. Volgens The New York Times was hij echter op een gebedssamenkomst waar hij uit de Bijbel citeerde. Hij is veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. 

Ontmoet een christelijke vluchteling

“In deze zware tijd is het moeilijk te bidden. We denken alleen aan overleven. Als bidden echt werkt… dan daag ik andere christenen uit: bid voor ons, maar help ons ook. We hebben voedsel en medicijnen nodig. Zet uw gebeden om in daden.”

Een christelijke vluchteling

Wat doet Open Doors?

Open Doors helpt vervolgde christenen in Myanmar, samen met lokale partners. Zo versterkt Open Doors vervolgde broers en zussen in Myanmar door:

  • het oproepen tot gebed 
  • verspreiding van christelijke materialen   
  • het geven van (discipelschaps) trainingen 
  • retraiteprogramma’s voor kinderen, jongeren en getrouwde stellen 
  • hulp bij voorziening in levensonderhoud
Kaart van Myanmar

Mate van vervolging

Zeer hoog
Geweld 96%
Persoonlijk leven 73%
Familieverband 63%
Gemeenschapsleven 80%
Publieke ruimte 82%
Kerkelijk leven 78%

Soorten vervolging

  • religieus nationalisme  
  • etnische vijandigheid
  • overheidswantrouwen  

Over Myanmar

Regio
Azië

Hoofdreligie
Boeddhisme

Christelijke bevolking
4.479.000 (8,0%)

Leider
Generaal Ming Aung Hlaing

Digitaal vervolgd

Niet meer kunnen internetbankieren en voortdurende angst omdat je telefoon onder toezicht staat. Heb jij een idee wat digitale vervolging precies inhoudt? Lees Ko Aung’s verhaal.

Doneer nu

Help vandaag nog

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bid voor Myanmar

Inwoners van Myanmar leven voortdurend in angst, gelovigen zijn getraumatiseerd en worstelen om te overleven. Dagelijks zijn ze doelwit. Bid je mee voor Myanmar?

  • Bid dat er een einde komt aan de gewelddadige strijd en de christenvervolging. 
  • Bid om bescherming van christenen in Myanmar. 
  • Bid dat de noodhulp terecht komt bij de mensen die het zo hard nodig hebben. 

Nieuws uit Myanmar

Mensenrechtenorganisaties publiceren regelmatig satellietbeelden van beschoten kerken in Myanmar 24 januari 2024

Myanmar bombardeert kerk tijdens dienst

De eerste kerkdienst van het jaar eindigde voor de dorpskerk in Kanan (West-Myanmar) in een verschrikkelijk drama. Het leger van Myanmar bombardeerde de kerk op zondag 7 januari. Daarbij vielen zeventien doden, onder wie negen kinderen. De bittere strijd van de Myanmarese junta tegen opstandelingen is sinds enkele jaren weer opgelaaid. Na de militaire machtsgreep in februari 2021 verkeert het land in een soort burgeroorlog, omdat minderheden in verzet zijn […]

Lees meer
Kamp in Myanmar 13 oktober 2023

Dertig doden bij drone-aanval in Myanmar

Bij een drone-aanval op een vluchtelingenkamp in Myanmar zijn zo’n dertig christenen gedood. De democratische regering-in-ballingschap geeft de junta de schuld van de aanval, maar het regime ontkent. Een Open Doors-partner heeft bevestigd dat er in de nacht van maandag op dinsdag een luchtaanval is geweest op een kamp bij de stad Laiza in de overwegend christelijke deelstaat Kachin, in het noorden van Myanmar. Onder de zeker 29 doden, allen […]

Lees meer
Vernielde shelters 7 augustus 2023

Christelijke Rohingya in India zijn wanhoop nabij

Een groep christelijke Rohingya-vluchtelingen voelt zich in India zo bedreigd dat zij naar Nepal willen uitwijken. Dat heeft de Rohingya Christian Assembly (RCA) in Delhi laten weten.   In India krijgen christelijke Rohingya – die in Myanmar vervolgd worden door zowel het leger als islamitische Rohingya – te maken met arrestaties en opsluiting in detentiecentra. Volgens hen biedt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR geen hulp of bescherming. De RCA roept medechristenen op tot […]

Lees meer

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Scroll naar boven