Dertig doden bij drone-aanval in Myanmar

Kamp in Myanmar

Bij een drone-aanval op een vluchtelingenkamp in Myanmar zijn zo’n dertig christenen gedood. De democratische regering-in-ballingschap geeft de junta de schuld van de aanval, maar het regime ontkent.

Een Open Doors-partner heeft bevestigd dat er in de nacht van maandag op dinsdag een luchtaanval is geweest op een kamp bij de stad Laiza in de overwegend christelijke deelstaat Kachin, in het noorden van Myanmar. Onder de zeker 29 doden, allen christenen, waren kinderen en bejaarden. Zeker 56 mensen raakten gewond, meldde het persbureau AFP.

De militaire staatsgreep van 2021 die Myanmar in een burgeroorlog stortte, dwong duizenden mensen hun huizen te ontvluchten, soms meer dan eens. Een derde van de bevolking is nu afhankelijk van humanitaire hulp. Twee miljoen mensen zijn huis en haard kwijtgeraakt. Christenen worden vaak door het leger ervan verdacht verzetsgroepen te steunen.

‘Bid en help ons’

Een christelijke man uit de oostelijke deelstaat Kayah vertelde aan partners van Open Doors dat hij met zijn dorpsgenoten op de vlucht zijn geslagen door zware beschietingen van het leger. “In deze zware tijd is het moeilijk te bidden. We denken alleen aan overleven. Als bidden echt werkt… dan daag ik andere christenen uit: bid voor ons, maar help ons ook. We hebben voedsel en medicijnen nodig. Zet uw gebeden om in daden.”

Christenen in Myanmar zitten vaak tussen twee vuren. Aan de ene kant zijn ze doelwit voor het leger omdat ze de oppositie zouden steunen, aan de andere kant staan ze onder druk van meerdere verzetsgroepen om partij te kiezen.

In juli ontvoerde het leger drie diakenen en een voorganger van een presbyteriaanse kerk in de westelijke deelstaat Chin. De kerk werd beschuldigd van steun aan een gewapende groepering. Het viertal werd gemarteld en aangenomen wordt dat de diakenen zijn overleden. De predikant slaagde erin te ontsnappen.

Zeventig kerken

Sinds de staatsgreep heeft het leger ten minste zeven Chin-pastors gedood en meer dan zeventig religieuze gebouwen in de staat vernietigd, inclusief kerken, volgens Radio Free Asia en de Chin Human Rights Organisation. Meer dan vierduizend mensen zijn omgekomen en meer dan 25.000 gearresteerd, meldde de Assistance Association for Political Prisoners (Birma).

Myanmar staat op de 14e plaats van de Ranglijst Christenvervolging. Van de 55 miljoen inwoners is ongeveer acht procent christen (in meerderheid protestants). Driekwart van de bevolking is boeddhist.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Urgent

Gebed

Bid mee voor christenen
in India

Scroll naar boven