Er is het afgelopen jaar veel gebeurd in Myanmar. Na de militaire staatsgreep in februari 2021 werd er gevochten in overwegend christelijke staten. Kerken werden vernietigd en christenen gedood. Talloze christenen sloegen op de vlucht, zij wonen nu in vluchtelingenkampen. Vanwege hun geloof ontvangen ze vaak geen voedsel en gezondheidszorg.

De situatie voor christenen

Al sinds 1948 zijn er gevechten in Myanmar. Christenen vormen vaak een doelwit voor militaire groeperingen, vooral als deze christenen een boeddhistische achtergrond hebben. Dit wordt namelijk gezien als verraad.

Zowel de gemeenschap als de overheid, de militaire junta en lokale bevolking heeft het op christenen voorzien. Zo wordt hen vaak de toegang tot waterbronnen in de buurt ontzegd. Ook worden christenen in de gaten gehouden en verbannen uit hun woonplaats. Ook niet-traditionele kerken en de vaste kern van christenen ervaren vervolging. Boeddhistische monniken zetten gemeenschappen aan tot het aanvallen van kerkgebouwen. Christenen maken zich ongerust over de ontwikkelingen.

Ontmoet pastor MinNaing*

“Ik woon in Yangon, het is hier niet veilig. Iedere dag hoor ik geweerschoten en explosies van granaten. Overdag blijven we zo veel mogelijk binnen en ‘s avonds laten we de lampen uit en zijn we stil. Wil je bidden om bescherming?”

pastor MinNaing

Voorbeelden van vervolging

Wat doet Open Doors?

Samen met partners werkt Open Doors in Myanmar door:

  • distributie van christelijke boeken
  • discipelschap- en leiderschapstraining
  • sociaaleconomische projecten
  • distributie van christelijke boeken
  • discipelschap- en leiderschapstraining
  • sociaaleconomische projecten

* Schuilnaam

Bekijk het land op de 11de plaats: Saudi-Arabië.

Ga verder naar het land op de 13de plaats: Soedan.