Dominee uit Myanmar verdwijnt zes jaar achter tralies" />

Dominee uit Myanmar verdwijnt zes jaar achter tralies

Kinderen staan hand in hand naast elkaar in Myanmar

Een baptistenpredikant uit Myanmar is veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Hij wordt beschuldigd van terrorisme, illegale ontmoetingen en van het aanzetten tot verzet tegen het regime.

Dominee Hkalam Samson, voormalig voorzitter van de Kachin-baptistenconventie, werd vrijdag 7 april veroordeeld door een interne rechtbank in de Myitkyina-gevangenis, in de hoofdstad van de staat Kachin, in aanwezigheid van alleen zijn advocaat en getuigen. De advocaat sluit hoger beroep tegen het vonnis niet uit.

Niet meer ademen

De 65-jarige voorganger mocht zijn familie niet zien, op zijn vrouw Zung Nyaw na, toen ze tijdens het proces in de getuigenbank verscheen. Zij vertelde aan de New York Times dat haar man 24 dagen lang aan harde politieverhoren was onderworpen. Dochter Hkalam Hparat Hkawn voegde er in die krant aan toe dat het vonnis van zes jaar buitensporig is. “Nu bedreigen ze niet alleen onze vrijheid van meningsuiting, maar we zijn zelfs bang om te ademen.”

Gebedsbijeenkomst

Dominee Samson werd op 4 december op het vliegveld gearresteerd, toen hij op weg was naar de Thaise hoofdstad Bangkok voor een medische behandeling. Hij werd beschuldigd van “terrorisme” en ‘illegale ontmoetingen’ met leiders van een etnische strijdgroep en ministers van de interim-regering in ballingschap. Het ging echter om een gebedssamenkomst waarin hij de Bijbel citeerde, aldus de New York Times, maar die bijeenkomst is door het regime aangegrepen om Samson te beschuldigen van opruiing.

Zung bestreed de aantijgingen en verklaarde dat haar man het algemeen belang wilde dienen. “Hij is een man die God kent en van Hem houdt. Hij is een predikant en heeft geen vijanden. Hij is iemand die zichzelf opoffert en anderen helpt”, zei ze tegen de Amerikaanse krant.

Sinds de machtsovername door het leger in februari 2021 treedt de Myanmarese junta hard op tegen journalisten, advocaten van activisten en politici om hen het zwijgen op te leggen. Myanmar staat op de 14e plaats van de Ranglijst Christenvervolging. Er wonen circa 4,4 miljoen christenen in Myanmar (55 miljoen inwoners).

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven