Christen in Saoedi-Arabië

In Saoedi-Arabië wordt alleen het islamitisch geloof erkend. Christenen in het land hebben te maken met veel tegenstand. Er zijn zo’n 2,1 miljoen christenen, de meesten zijn arbeidsmigrant. Zij worden vaak uitgebuit, gediscrimineerd en moeten zich houden aan strenge islamitische regels. Wanneer ze met moslims praten over hun geloof, riskeren ze gevangenisstraf of deportatie.  
 
Er is ook een kleine groep Saoedische christenen, zij leiden meestal een onopvallend bestaan. Wanneer hun geloof wordt ontdekt, krijgen zij te maken met zware onderdrukking, vooral vanuit familie.

Waarom worden christenen in Saoedi-Arabië vervolgd?

Alle Saoedische burgers worden geacht moslim te zijn. De strengislamitische samenleving ziet daarom nauwlettend toe op elke afwijking van het standaard gedrag. Volgens de shariawetgeving is bekering van de islam strikt verboden. Op afvalligheid staat officieel de doodstraf in Saoedi-Arabië, al is het doodsvonnis de afgelopen jaren niet uitgesproken. Wel ervaren Saoedische christenen extreme druk. 

Ontmoet Nadia*

Al op jonge leeftijd ervaart Nadia dat de islam haar geen voldoening geeft. Ze gaat op zoek naar de waarheid en dan gebeurt er iets bijzonders… “Ik ervoer vrede en wist dat ik niet meer alleen was. Ik had het gevoel dat er een Vader was die mij adopteerde na het overlijden van mijn eigen vader.”

*Schuilnaam

Hoe is het leven voor christenen?

Als Saoedische moslims zich bekeren tot het christendom, brengen ze grote schande over hun familie en gemeenschap. Ze tasten de familie-eer aan en kunnen hierom publiekelijk aan de schandpaal worden genageld – al dan niet op een gewelddadige manier. Mannen die christen zijn geworden, kunnen worden verbannen of voor de rechter gesleept met een onterechte beschuldiging. Vrouwen en meisjes lopen het risico om geïsoleerd, mishandeld of uitgehuwelijkt te worden. Soms worden christenen zelfs vermoord om de familie-eer te ‘herstellen’. Toch neemt het aantal christenen onder Saoediërs langzaam toe. En ondanks de risico’s delen sommige bekeerlingen hun geloof via internet en christelijke satelliettelevisiekanalen. Dit leidt soms tot hevige vervolging van hun familieleden en de autoriteiten. Moslims die christen worden, verloochenen niet alleen hun familie, maar ook het land. Daarom treedt de overheid hard op tegen christenen.

Ook gastarbeiders die zich bekeren tot het christendom, kunnen rekenen op vervolging. Zij leven vaak binnen een kleine gemeenschap en kunnen dezelfde druk ervaren als in hun thuisland. Samenkomsten houden ze in kelders of op geheime plekken. Saoedi-Arabië is dan ook een land zonder echte kerkgebouwen

Wat doet Open Doors? 

Open Doors bemoedigt het Lichaam van Christus op het Arabisch schiereiland met:  

  • het oproepen tot gebed 
  • de distributie van Bijbels  
  • het trainen van christenen en kerkleiders 
Kaart van Saoedi-Arabië

Mate van vervolging

Extreem
Geweld 20%
Persoonlijk leven 91%
Familieverband 92%
Gemeenschapsleven 89%
Publieke ruimte 94%
Kerkelijk leven 99%

Soorten vervolging

  • islamitische onderdrukking
  • overheidswantrouwen 
  • tribale vijandigheid

Over Saoedi-Arabië

Regio
Midden-Oosten

Hoofdreligie
Islam 

Christelijke bevolking
2.194.000 (6,0%)

Leider
Koning Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed 

Bid voor Saoedi-Arabië

Blijf je bidden voor de christenen in Saoedi-Arabië?   

  • Bid voor de geheime gelovigen, ze voelen zich vaak alleen. Bid dat ze in contact komen met andere christenen.  
  • Bid dat moslims nieuwsgierig worden naar het christelijk geloof en dat ze via internet of satelliet-tv leren wie Jezus is.  
  • Bid ook voor de christelijke arbeidsmigranten, zij werken vaak onder slechte omstandigheden. Bid dat ze kracht putten uit het geloof en anderen hierover kunnen vertellen. 

Nieuws uit Saoedi-Arabië

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Scroll naar boven