Myanmar bombardeert kerk tijdens dienst

Mensenrechtenorganisaties publiceren regelmatig satellietbeelden van beschoten kerken in Myanmar

De eerste kerkdienst van het jaar eindigde voor de dorpskerk in Kanan (West-Myanmar) in een verschrikkelijk drama. Het leger van Myanmar bombardeerde de kerk op zondag 7 januari. Daarbij vielen zeventien doden, onder wie negen kinderen.

De bittere strijd van de Myanmarese junta tegen opstandelingen is sinds enkele jaren weer opgelaaid. Na de militaire machtsgreep in februari 2021 verkeert het land in een soort burgeroorlog, omdat minderheden in verzet zijn gekomen en terrein winnen. Het leger valt regelmatig religieuze gebouwen aan (zie foto), met name in Chin, de westelijke deelstaat die als enige een christelijke meerderheid heeft in het door boeddhisten gedomineerde land.

De luchtaanval op de St. Peter Baptist-kerk in Kanan, een dorp dat in de buurt ligt van de stad Mandalay, is doelbewust uitgevoerd, zeggen ooggetuigen. “Het gebeurde om half 11.  De luchtmacht van Myanmar liet opzettelijk een zware bom vallen om onschuldige dorpelingen te doden. Door de kracht van de explosie stortten veel huizen en kerkgebouwen in. Christenen raakten gewond”, zei een ooggetuige tegen Open Doors.

Daisy Htun*, een lokale partner van Open Doors, vertelde dat gepoogd wordt de slachtoffers te helpen. “Momenteel kunnen we de weeskinderen en getroffen families niet bereiken omdat niet precies bekend is waar ze naartoe zijn gevlucht en omdat wegen zijn afgesloten vanwege vuurgevechten tussen leger en opstandelingen. Reizen is niet veilig, net zo min als vragen stellen over de situatie, omdat we gezien kunnen worden als informanten. We bidden dat er een veilig moment komt om contact op te nemen.”

Oorlogsmisdaden

Dinsdag publiceerde mensenrechtenorganisatie Centre for Information Resilience (CIR) een studie die aantoont dat kerken, tempels en kloosters regelmatig doelwit zijn van luchtaanvallen. Ze bewijzen dat de militaire junta in Myanmar zich schuldig maakt aan oorlogsmisdaden, aldus de rapporteurs. Religieuze gebouwen hebben een speciale beschermde status onder internationaal recht.

De aanvallen op kerken in de deelstaat Chin “maken deel uit van een bredere aanval op religieuze gemeenschappen” in het door oorlog verscheurde land. In de deelstaat zijn sinds 2021 ten minste 107 religieuze gebouwen – waaronder 67 kerken en vijf boeddhistische kloosters – door het leger verwoest, stelt de Chin Human Rights Organization.

Strategie

Dat is volgens mensenrechtenactivisten een duidelijke toename in vergelijking met voorgaande jaren. Journalist en Myanmar-expert Benedict Rogers van Christian Solidarity Worldwide (CSW) zei tegen media dat het bombarderen van kerken een “doelbewuste strategie” is: het regime “valt rechtstreeks de identiteit van religieuze gemeenschappen aan”. Maar ook boeddhistische kloosters die verdacht worden van hulp te geven aan verzetsgroepen, krijgen te maken met bombardementen.

Om voor te bidden:

  • Bid om troost en genade voor de nabestaanden van de bombardementen. Vraag God kerken te beschermen tegen oorlogsgeweld.
  • Bid voor genezing voor de gewonden en de ontheemde gezinnen in Myanmar. 
  • Bid om vrede en veiligheid in het door geweld verscheurde land, en om herstel van de democratische rechtsstaat.

*Namen zijn om veiligheidsredenen gewijzigd. 

17

Myan­mar

Myan­mar staat op plek 17 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven