Mogelijk rampzalige gevolgen in Ethiopië door droogte" />

Mogelijk rampzalige gevolgen in Ethiopië door droogte

Landschap in Ethiopië

Een humanitaire ramp dreigt in de Hoorn van Afrika. In delen van Ethiopië, maar ook in Kenia en Somalië, heerst extreme droogte. Het gewapend conflict in de Ethiopische regio Tigray dwingt mensen bovendien te vluchten. De combinatie van hongersnood, oorlog en vervolging maakt christenen zeer kwetsbaar.

De droogte die heerst in de Hoorn van Afrika is de ergste in veertig jaar tijd. Het is al het vierde opeenvolgende jaar dat er daar levensreddende hulp nodig is door droogte. Ook in de voorgaande drie regenseizoenen is er niet genoeg neerslag gevallen. Dit zorgt ervoor dat vee sterft en gewassen niet groeien. Volgens de VN lijden ongeveer dertien miljoen mensen in de regio honger. Snelle hulp is noodzakelijk om sterfte onder de bevolking te voorkomen.

Conflict

Voor Ethiopië stapelen de problemen zich hiermee op. Het land is nog verwikkeld in een conflict in de regio Tigray. Tigray wordt geleid door het TPLF, de partij die Ethiopië 29 jaar met harde hand bestuurde maar in 2018 aan de kant werd geschoven. Het TPLF trok zich terug op zijn thuisbasis in Tigray en verzette zich tegen alle vernieuwingen van de nieuwe premier. Tigray stevende af op autonomie. In het federale Ethiopië, met tien deelstaten en circa tachtig volken, was dit voor het centrale gezag in Addis Abeba onverteerbaar. Toen TPLF-milities in de herfst van 2020 ook nog eens een basis van het Ethiopische leger aanvielen in Tigray, was de maat vol. President Abiy stuurde troepen om Tigray in op de knieën te dwingen. Het conflict zorgt ervoor dat er naar schatting zo’n 1.1 miljoen mensen op de vlucht zijn. Zij worden nu extra hard geraakt door de aanhoudende droogte.

Christenen

Christenen die op het overwegend islamitische platteland van Ethiopië leven, krijgen dikwijls geen toegang tot gemeenschapsvoorzieningen zoals een waterput. Of ze worden verbannen uit het dorp. Dat alles maakt hen volledig afhankelijk van noodhulp, hulp die juist in tijden als deze zo ontzettend nodig is. Open Doors zoekt hen op en geeft de hulp die ze anders niet zouden krijgen. Geef alsjeblieft gehoor aan de noodkreet van Ethiopische gelovigen, bid de komende tijd voor ons werk in Ethiopië en omliggende landen en draag bij.

Ethiopië staat op plek 38 van de Ranglijst Christenvervolging.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

6 april 2021

Honderden doden in Ethiopië

De Ethiopische mensenrechtencommissie meldt in haar recent verschenen rapport dat ten minste honderd burgers zijn vermoord door het Eritrese leger. De moorden vonden plaats tussen 18 en 29 november 2020. Bronnen in de noordelijke provincie Tigray spreken over ten minste 750 tot 1000 burgerdoden. Ze beschuldigen de Ethiopische strijdkrachten (ENDF) van massamoord. Ook Amhaarse militia zouden bij deze misdrijven zijn betrokken. De onlusten begonnen op 4 november vorig jaar toen […]

Lees meer
Ethiopie 16 september 2020

Christenen zwaar getroffen bij massale moordpartijen in Ethiopië

In de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba en de omringende gebieden zijn sinds afgelopen zomer tenminste 280 mensen vermoord. Internationale nieuwsagentschappen spreken over etnisch geweld, maar partners van Open Doors in Ethiopië signaleren dat veel dodelijke slachtoffers christen zijn en behoren tot de etnische groep van de Oromo’s. Het land raakte in de ban van het geweld nadat op 29 juni de bekende muzikant en activist Hachalu Hundessa werd vermoord in […]

Lees meer
Ethiopie Fatuma Amina 5 juni 2020

Vader zet twee tienermeiden op straat

Fatuma* (19) en Amina* (16) uit Ethiopië zijn door hun vader uit huis gezet. Een halfjaar geleden kwamen zij dankzij het getuigenis van hun moeder tot geloof. Zij houdt haar christen-zijn uit angst voor een echtscheiding al jarenlang geheim voor haar islamitische echtgenoot. Met pijn in haar hart moest de moeder toezien hoe haar man hun twee dochters wel wegstuurde. Met wat kledingstukken op hun rug vertrokken beide meiden naar hun oma die ook christen is. In samenwerking met een plaatselijke kerk voorzien onze […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven