Een humanitaire ramp dreigt in de Hoorn van Afrika. In delen van Ethiopië, maar ook in Kenia en Somalië, heerst extreme droogte. Het gewapend conflict in de Ethiopische regio Tigray dwingt mensen bovendien te vluchten. De combinatie van hongersnood, oorlog en vervolging maakt christenen zeer kwetsbaar.

De droogte die heerst in de Hoorn van Afrika is de ergste in veertig jaar tijd. Het is al het vierde opeenvolgende jaar dat er daar levensreddende hulp nodig is door droogte. Ook in de voorgaande drie regenseizoenen is er niet genoeg neerslag gevallen. Dit zorgt ervoor dat vee sterft en gewassen niet groeien. Volgens de VN lijden ongeveer dertien miljoen mensen in de regio honger. Snelle hulp is noodzakelijk om sterfte onder de bevolking te voorkomen.

Conflict

Voor Ethiopië stapelen de problemen zich hiermee op. Het land is nog verwikkeld in een conflict in de regio Tigray. Tigray wordt geleid door het TPLF, de partij die Ethiopië 29 jaar met harde hand bestuurde maar in 2018 aan de kant werd geschoven. Het TPLF trok zich terug op zijn thuisbasis in Tigray en verzette zich tegen alle vernieuwingen van de nieuwe premier. Tigray stevende af op autonomie. In het federale Ethiopië, met tien deelstaten en circa tachtig volken, was dit voor het centrale gezag in Addis Abeba onverteerbaar. Toen TPLF-milities in de herfst van 2020 ook nog eens een basis van het Ethiopische leger aanvielen in Tigray, was de maat vol. President Abiy stuurde troepen om Tigray in op de knieën te dwingen. Het conflict zorgt ervoor dat er naar schatting zo’n 1.1 miljoen mensen op de vlucht zijn. Zij worden nu extra hard geraakt door de aanhoudende droogte.

Christenen

Christenen die op het overwegend islamitische platteland van Ethiopië leven, krijgen dikwijls geen toegang tot gemeenschapsvoorzieningen zoals een waterput. Of ze worden verbannen uit het dorp. Dat alles maakt hen volledig afhankelijk van noodhulp, hulp die juist in tijden als deze zo ontzettend nodig is. Open Doors zoekt hen op en geeft de hulp die ze anders niet zouden krijgen. Geef alsjeblieft gehoor aan de noodkreet van Ethiopische gelovigen, bid de komende tijd voor ons werk in Ethiopië en omliggende landen en draag bij.

Ethiopië staat op plek 38 van de Ranglijst Christenvervolging.