De Ethiopische mensenrechtencommissie meldt in haar recent verschenen rapport dat ten minste honderd burgers zijn vermoord door het Eritrese leger. De moorden vonden plaats tussen 18 en 29 november 2020. Bronnen in de noordelijke provincie Tigray spreken over ten minste 750 tot 1000 burgerdoden. Ze beschuldigen de Ethiopische strijdkrachten (ENDF) van massamoord. Ook Amhaarse militia zouden bij deze misdrijven zijn betrokken.
De onlusten begonnen op 4 november vorig jaar toen het Ethiopische leger de opstandige deelstaat Tigray binnenviel. Tigray wordt geleid door het TPLF, de partij die Ethiopië 29 jaar met harde hand bestuurde maar in 2018 aan de kant werd geschoven. Abiy Ahmed werd de nieuwe premier van Ethiopië en beloofde meer vrijheid.
Autonomie
Het TPLF trok zich terug op zijn thuisbasis in Tigray en verzette zich tegen alle vernieuwingen van de nieuwe premier. Tigray stevende af op autonomie. In het federale Ethiopië, met tien deelstaten en circa tachtig volken, was dit voor het centrale gezag in Addis Abeba onverteerbaar. Toen TPLF-milities in de herfst van vorig ook nog eens een basis van het Ethiopische leger aanvielen in Tigray, was de maat vol. Abiy stuurde roepen om Tigray in het gareel te dwingen.
Vanuit het zuidoosten rukte het Ethiopische leger op. Vanuit het zuidwesten vielen zwaarbewapende milities uit de buurdeelstaat Amhara Tigray binnen. In het noorden trokken Eritrese divisies de grens met Tigray over.
Bittere strijd
Abiy had net vrede gesloten met buurland Eritrea na bijna dertig jaar koude oorlog, een bittere strijd met veel doden. Hij kreeg er de Nobelprijs voor de Vrede voor, eind 2019. Inmiddels zijn er aanhoudende berichten dat ook Somalische eenheden vanuit het oosten de milities van Tigray aanvallen. Partners van Open Doors in de regio zijn met afschuw vervuld over het grootschalig menselijk leed dat ze aantreffen in Ethiopië. Door het conflict zijn circa 200.000 inwoners op de vlucht geslagen. De regio stevent af op een grote humanitaire ramp. Daarom met klem gebed gevraagd.
Gebedspunten
- Bid dat recht gedaan zal worden aan de slachtoffers en hun families.
- Bid om wijsheid en gebed voor de kerken om een zout en licht te blijven in deze complexe situatie.
- Bid ook dat de kerk de verleiding zal weerstaan om helemaal in dit etnische conflict getrokken te worden. Bid bovenal om vrede en rust voor deze veel geplaagde regio.
Copyright foto: AMISOM Public Information, CC BY-SA 1.0, via Wikimedia Commons
Inspiratiemail
Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors.