In de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba en de omringende gebieden zijn sinds afgelopen zomer tenminste 280 mensen vermoord. Internationale nieuwsagentschappen spreken over etnisch geweld, maar partners van Open Doors in Ethiopië signaleren dat veel dodelijke slachtoffers christen zijn en behoren tot de etnische groep van de Oromo’s.
Het land raakte in de ban van het geweld nadat op 29 juni de bekende muzikant en activist Hachalu Hundessa werd vermoord in Addis Abeba. De moord op de muzikant zette een kettingreactie van geweld in gang . De sfeer in de Ethiopische hoofdstad is nog altijd gespannen en lokale bronnen houden er rekening mee dat het dodental de komende tijd mogelijk nog verder zal stijgen.
‘Duivelse daad’
De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch meldt dat “aanvallen op etnische en religieuze minderheidsgroepen in Oromia resulteerden in moordpartijen, massale vernietiging van eigendommen en het verdrijven van mensen van hun geboortegrond”. Daarbij zouden volgens Human Rights Watch ook veiligheidstroepen zijn betrokken die het dodelijke vuur openden op groepen rouwenden en protesteerders.
Minister-president Abiy Ahmed betitelde de moord op Hundessa deze zomer als een “duivelse daad” en “een plan om het land te destabiliseren en de democratische hervorming te laten ontsporen”. Het motief achter de moord is officieel nog niet opgehelderd.
Doelgerichte acties
Lokale partners van Open Doors melden dat veel slachtoffers afkomstig zijn uit orthodoxe en protestantse kringen van de Oromo-gemeenschap. De Orthodoxe Kerk en verschillende evangelische kerken in Ethiopië hebben zich naar aanleiding van de moordpartijen publiekelijk uitgesproken. Zij melden dat het gaat om doelgerichte acties. Meer dan negenduizend christenen zijn als gevolg van de onrust van huis en haard verdreven.
Maatregelen
De Ethiopische overheid heeft intussen maatregelen genomen om de onrust in het land te beteugelen. Zo is het internet drie weken lang volledig platgelegd. Inmiddels is het internet weer in de lucht. Het tv-station van het Oromo Media Netwerk (OMN) evenals twee Tigray televisiekanalen (Tigray TV en Dimtsi Woyane) kregen te maken met vrijheidsbeperkingen. De eigenaar van OMN, Jawar Mohammed, een prominente figuur in de Ethiopische politiek, is opgepakt. Hij werd gearresteerd en – samen met 23 anderen – worden hem telecom-fraude, terrorisme en andere criminele activiteiten ten laste gelegd.
De Oromo’s behoren tot de grootste etnische groep in Ethiopië. In aantallen vormen ze een derde van de bevolking in Ethiopië. Het officiële aantal inwoners van Ethiopië is ruim 110 miljoen.
Ethiopië staat op de 39e plaats op de Open Doors Ranglijst Christenvervolging.
Zelf naar Ethiopië?
In 2022 hoopt Open Doors met de Muskathlon naar Ethiopië te reizen. Wil jij figuurlijk én letterlijk in beweging komen voor vervolgde christenen in de Hoorn van Afrika? Lees dan verder over de Muskathlon.
Inspiratiemail
Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors.