Christenen zwaar getroffen bij massale moordpartijen in Ethiopië

Ethiopie

In de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba en de omringende gebieden zijn sinds afgelopen zomer tenminste 280 mensen vermoord. Internationale nieuwsagentschappen spreken over etnisch geweld, maar partners van Open Doors in Ethiopië signaleren dat veel dodelijke slachtoffers christen zijn en behoren tot de etnische groep van de Oromo’s.

Het land raakte in de ban van het geweld nadat op 29 juni de bekende muzikant en activist Hachalu Hundessa werd vermoord in Addis Abeba. De moord op de muzikant zette een kettingreactie van geweld in gang . De sfeer in de Ethiopische hoofdstad is nog altijd gespannen en lokale bronnen houden er rekening mee dat het dodental de komende tijd mogelijk nog verder zal stijgen.

‘Duivelse daad’
De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch meldt dat “aanvallen op etnische en religieuze minderheidsgroepen in Oromia resulteerden in moordpartijen, massale vernietiging van eigendommen en het verdrijven van mensen van hun geboortegrond”. Daarbij zouden volgens Human Rights Watch ook veiligheidstroepen zijn betrokken die het dodelijke vuur openden op groepen rouwenden en protesteerders.

Minister-president Abiy Ahmed betitelde de moord op Hundessa deze zomer als een “duivelse daad” en “een plan om het land te destabiliseren en de democratische hervorming te laten ontsporen”. Het motief achter de moord is officieel nog niet opgehelderd.

Doelgerichte acties
Lokale partners van Open Doors melden dat veel slachtoffers afkomstig zijn uit orthodoxe en protestantse kringen van de Oromo-gemeenschap. De Orthodoxe Kerk en verschillende evangelische kerken in Ethiopië hebben zich naar aanleiding van de moordpartijen publiekelijk uitgesproken. Zij melden dat het gaat om doelgerichte acties. Meer dan negenduizend christenen zijn als gevolg van de onrust van huis en haard verdreven. 

Maatregelen
De Ethiopische overheid heeft intussen maatregelen genomen om de onrust in het land te beteugelen. Zo is  het internet drie weken lang volledig platgelegd. Inmiddels is het internet weer in de lucht. Het tv-station van het Oromo Media Netwerk (OMN) evenals twee Tigray televisiekanalen (Tigray TV en Dimtsi Woyane) kregen te maken met vrijheidsbeperkingen. De eigenaar van OMN, Jawar Mohammed, een prominente figuur in de Ethiopische politiek, is opgepakt. Hij werd gearresteerd en – samen met 23 anderen – worden hem telecom-fraude, terrorisme en andere criminele activiteiten ten laste gelegd.

De Oromo’s behoren tot de grootste etnische groep in Ethiopië. In aantallen vormen ze een derde van de bevolking in Ethiopië. Het officiële aantal inwoners van Ethiopië is ruim 110 miljoen. 

Ethiopië staat op de 39e plaats op de Open Doors Ranglijst Christenvervolging.

Zelf naar Ethiopië? 
In 2022 hoopt Open Doors met de Muskathlon naar Ethiopië te reizen. Wil jij figuurlijk én letterlijk in beweging komen voor vervolgde christenen in de Hoorn van Afrika? Lees dan verder over de Muskathlon.  

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Landschap in Ethiopië 27 mei 2022

Mogelijk rampzalige gevolgen in Ethiopië door droogte

Een humanitaire ramp dreigt in de Hoorn van Afrika. In delen van Ethiopië, maar ook in Kenia en Somalië, heerst extreme droogte. Het gewapend conflict in de Ethiopische regio Tigray dwingt mensen bovendien te vluchten. De combinatie van hongersnood, oorlog en vervolging maakt christenen zeer kwetsbaar. De droogte die heerst in de Hoorn van Afrika is de ergste in veertig jaar tijd. Het is al het vierde opeenvolgende jaar dat […]

Lees meer
6 april 2021

Honderden doden in Ethiopië

De Ethiopische mensenrechtencommissie meldt in haar recent verschenen rapport dat ten minste honderd burgers zijn vermoord door het Eritrese leger. De moorden vonden plaats tussen 18 en 29 november 2020. Bronnen in de noordelijke provincie Tigray spreken over ten minste 750 tot 1000 burgerdoden. Ze beschuldigen de Ethiopische strijdkrachten (ENDF) van massamoord. Ook Amhaarse militia zouden bij deze misdrijven zijn betrokken. De onlusten begonnen op 4 november vorig jaar toen […]

Lees meer
Ethiopie Fatuma Amina 5 juni 2020

Vader zet twee tienermeiden op straat

Fatuma* (19) en Amina* (16) uit Ethiopië zijn door hun vader uit huis gezet. Een halfjaar geleden kwamen zij dankzij het getuigenis van hun moeder tot geloof. Zij houdt haar christen-zijn uit angst voor een echtscheiding al jarenlang geheim voor haar islamitische echtgenoot. Met pijn in haar hart moest de moeder toezien hoe haar man hun twee dochters wel wegstuurde. Met wat kledingstukken op hun rug vertrokken beide meiden naar hun oma die ook christen is. In samenwerking met een plaatselijke kerk voorzien onze […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Urgent

Gebed

Bid mee voor christenen
in India

Scroll naar boven