Bethany

Het verhaal van Bethany

uit Nigeria

Nieuwe hoop

Herinner je je het verhaal van Mary* uit Nigeria nog? Moedig getuigde zij van haar geloof tegenover haar ontvoerders. Kort nadat ze was vrijgelaten, overleed ze onverwacht.
Dit is het verhaal van haar moeder, Bethany* – die afgelopen jaar zelf ontvoerd werd.

“Ik herinner me hoe mijn dochter thuiskwam, nadat zij traumahulp van jullie had ontvangen: vol hoop en liefde”, vertelt Bethany aan onze lokale partners. Dat was een groot goed, na alles wat Mary meegemaakt had.
Maar de vreugde om het weerzien duurde helaas niet lang. Begin 2023 overleed Mary onverwacht, na een kort ziekbed.

‘Waarom ik, Heer?’

En dan gebeurt het ondenkbare. Op een dag, als Bethany aan het werk is op haar boerderij, wordt ze zelf ontvoerd door militante Fulani-herders. “Ik zal nooit vergeten hoe het was om in de handen van mijn ontvoerders te zijn”, vertelt ze. “Ik voelde dezelfde pijn die mijn dochter Mary gevoeld had. Ik huilde dag en nacht en bad tot God om me te redden. Ik bleef God maar vragen: ‘Waarom ik?’ Na alles wat ik al meegemaakt had – ik voelde nog steeds de pijn omdat mijn dochter verkracht was door die slechte mannen, en net toen ik dacht dat God mijn tranen droogde, verloor ik haar!”

Aan de voeten van Jezus

Als Bethany na een maand vrijkomt, besluit ze dezelfde traumatraining te volgen die Mary gevolgd heeft. “Ik weet nog dat mijn dochter hier kwam… Ik had toen nooit kunnen raden dat ik op een dag hetzelfde mee zou maken.” Het helpt Bethany enorm haar ervaringen te kunnen delen in een groep. “Het beste deel van het programma was ‘mijn pijn naar het kruis brengen’. Ik liet alles wat me verdrietig maakte vallen aan de voeten van Jezus, en ik voelde vrede en vreugde.”

Nieuw thuis

“Als ik dit programma niet had bijgewoond, denk ik niet dat ik vandaag nog zou leven”, vertelt Bethany. “Maar God is nog niet nog niet klaar met mij!” Ze is zeer dankbaar voor de steun die ze kreeg.

Maar onze lokale partners konden Bethany op nog een manier helpen. Bekijk onderstaande video, waarin Bethany verrast wordt met een nieuwe woning voor haar gezin – in een veiliger gebied in Nigeria. Een ontroerend, emotioneel moment!

Bethany video

Dank- en gebedspunten

  • Dank God dat Bethany nu een veilige plek heeft om te wonen.
  • Bid dat ze een periode van rust en bescherming ervaart, zodat ze kan genezen van haar emotionele wonden.
  • Bid om genezing en bescherming van alle vrouwen in Nigeria die door een soortgelijk trauma heengaan, of die hiervoor vrezen.
Scroll naar boven