Farah

Het verhaal van Farah

uit Irak

Het is 2017. Farah is terug in het dorp waar ze bijna haar hele leven heeft gewoond. Ze staat voor haar huis dat beschadigd, geplunderd en besmeurd is. Ze is net langs haar kerk gelopen: beschadigd en verbrand. Haar schoonheidssalon? Leeg en verbrand.

De strijders van terreurgroep IS zijn verdreven uit de Nineveh-vlakte in Irak. Voorzichtig keren de inwoners terug naar het gebied dat ze drie jaar daarvoor halsoverkop hebben moeten verlaten. Ze treffen het gebied in een verschrikkelijke staat aan. IS zaaide niet alleen dood en verderf onder de christelijke bevolking, ze lieten ook een spoor van vernielde kerken en huizen achter. “We waren opgewonden dat we terug waren, maar ook verdrietig toen we het dorp dat we kenden vergeleken met het dorp dat het geworden was”, vertelt Farah.

2023

Hoe anders is de situatie nu! Duizenden huizen op de vlakte van Nineveh zijn hersteld, waarvan 2.229 mede door jouw steun. “Dit is onze plek, hier zijn we opgegroeid”, zegt Farah. Ook haar huis is inmiddels gelukkig hersteld. “We willen hier alles weer opbouwen en verder gaan met ons leven, als God het geeft.” Ongeveer de helft van de bevolking keerde terug, scholen zijn weer open, bedrijven functioneren weer.
Toch leven veel christenen in Irak nog in angst, legt Farah uit, na alles wat ze de afgelopen jaren meemaakten. “Maar ondanks alles blijven we hier. Het enige wat we nodig hebben is veiligheid, meer niet. Ik zou Irak niet graag verlaten.”

Schoonheidssalon

Farah is blij dat ze weer in haar eigen huis kan wonen. Maar naast een huis heeft het gezin van Farah ook voldoende inkomen nodig. “Mijn man heeft twee banen. Van zeven tot twee werkt hij voor de overheid, en dan nog van drie tot twaalf in een restaurant.” Toch moet ook Farah werken om alle rekeningen te kunnen betalen. Met behulp van een microkrediet restaureert ze haar oude schoonheidssalon en schaft ze de benodigde materialen aan. “Toen ik de salon heropende, voelde ik me goed en bang tegelijk. Ik begon weer van voren af aan. Ik opende de salon zonder te weten of het zou lukken of niet. Maar, God zij dank, nu heb ik zelfs mensen nodig om me te helpen met al het werk!”


Farah is nu kapster, manicure en schoonheidsspecialiste tegelijk. Ze is de mensen die doneerden om het microkrediet mogelijk te maken erg dankbaar. “Woorden van dank schieten tekort. Jullie hielpen ons, stonden ons bij, jullie steun was bemoedigend. Het stelde me in staat om mijn bedrijf weer op te starten, om weer op eigen benen te staan.”

Dank- en gebedspunten

  • Dank God dat Farah terug kon keren naar haar dorp, haar huis, haar werk.
  • Bid voor Farah en haar gezin, om bescherming en een leven zonder angst.
  • Farah vraagt om gebed om veiligheid en stabiliteit in Irak.

Scroll naar boven