“Maak je klaar!” Na 10 dagen zonder eten en telefoon gaat eindelijk de deur van Sara’s kamer open. Haar vader staat in de deuropening. “Morgen trouw je met de neef van je stiefmoeder. Ik heb je niet goed opgevoed; misschien lukt hem dat wel!”
En weer gaat de deur op slot.

Sara (30) is een christen met een moslimachtergrond. Ze bezoekt regelmatig een Center of Hope, een kerk in Irak waar Open Doors mee samenwerkt. In haar kleine appartementje in Noord-Irak vertelt Sara over haar jeugd in Bagdad en de moeizame weg die ze als christen af moest leggen.

Nieuwsgierig

Sara’s moeder overlijdt kort na Sara’s geboorte. Haar vader, met wie Sara een bijzonder goede band heeft, hertrouwt na enige tijd.

Sara woont in een wijk waar veel christenen wonen. Ook haar beste vriendin is christen. Omdat Sara nieuwsgierig is naar het christelijk geloof, geeft haar vriendin haar een Bijbel. Het lezen roept allerlei vragen bij haar op: “Hoe kan God een zoon hebben? Wat betekent het dat Jezus stierf voor mijn zonden?” Haar vader, zelf gematigd moslim, vertelt haar dat de Bijbel een verzonnen boek is: “Laat het liggen en lees het niet meer”, raadt hij aan.

Maar Sara kan het niet laten. Ze blijft de Koran met de Bijbel vergelijken en komt geschokt tot de ontdekking dat de God uit de Bijbel totaal anders is dan de god die ze uit de Koran kent. Voor Allah leefde ze altijd in angst, maar deze God is liefdevol en vredelievend. Sara besluit christen te worden.

Huisarrest

Op een dag, tijdens het eten, bespreekt het gezin van Sara de verschillen tussen Soennieten en Sjiieten (verschillende stromingen binnen de islam, red.). Sara mengt zich in de discussie, met de vraag: “Wat zijn dat voor ideologieën die jullie volgen? God houdt van jullie en Hij wil dat jullie bij Hem komen!” Haar vader stuift woedend op en smijt de tafel omver. “Al dat gevraag naar het christendom; ik dacht dat het een puberfase was die wel voorbij zou gaan”, roept hij. “Maar blijkbaar heb ik je gewoon niet goed opgevoed!”

Sara wordt opgesloten in haar kamer, zonder telefoon en zonder eten. “We zullen eens zien hoe jouw God je hieruit krijgt”, sneert haar vader. Sara is erg ontdaan, want haar vader is tot dan toe altijd vriendelijk tegen haar geweest.

Als haar vader na tien dagen eindelijk de deur opendoet, zegt hij dat ze zich klaar moet maken. “Morgen trouw je met de neef van je stiefmoeder. Ik heb je niet goed opgevoed; misschien lukt hem dat wel.” En weer gaat de deur op slot.

‘We zullen eens zien hoe jouw God je hieruit krijgt’

Een bijzondere droom

Die avond gaat Sara naar bed, boos op God, hopend dat ze de volgende ochtend niet meer wakker wordt. Maar er gebeurt iets heel anders. Ze ziet een licht, iemand pakt haar hand en trekt haar de afgesloten kamer uit. Het lijkt alsof ze droomt, maar als ze de volgende ochtend wakker wordt, bevindt ze zich tot haar verbazing in een hotelkamer in het noorden van Irak – uren verwijderd van waar ze woont.

Een medewerker van het hotel neemt contact op met Sara’s vader, die haar na twee dagen komt halen. “Wie heeft je uit je kamer gehaald en hierheen gebracht?”, wil hij weten. Hij kan niet verklaren hoe Sara uit huis is ontsnapt zonder sleutel of telefoon, of hoe het mogelijk is dat twee camera’s exact op het moment dat Sara het huis verliet korte tijd stopten met filmen. “Dit gebeurde allemaal omdat jij God uitdaagde”, verklaart Sara. “Je zei: Laat jouw God je hier maar uithalen – en dat deed Hij!”

Maar Sara’s vreugde duurt niet lang. “Ik had liever gehad dat je met een man was weggelopen om te trouwen dan dit”, zegt haar vader. Hij keert terug naar Bagdad en laat Sara achter.

Opgericht

Er breekt een moeilijke tijd aan voor Sara. Ze moet vaak wisselen van baan en woonplaats, werkgevers vallen haar vaak lastig. Tot ze een christen ontmoet die zich over haar ontfermt. Hij regelt een woning en helpt haar aan de baan die ze nu nog steeds heeft. Eindelijk kan Sara op adem komen, optrekken met andere christenen en groeien in haar geloof.

Sara deelt nog een laatste pijnlijke herinnering. Als ze op een dag haar gegevens opvraagt bij de burgerlijke stand, blijkt dat haar vader haar naam uit de familiegegevens heeft laten wissen. “Ik had al verwacht dat dit zou gebeuren. Maar het brak mijn hart toen ik hoorde dat het echt zo was” vertelt ze.

Het is niet altijd makkelijk geweest om Jezus te volgen, toch heeft Sara geen spijt van haar beslissing. “Voordat ik Christus kende, was mijn leven leeg. Ik had niet de vreugde en vrede die ik nu heb. God bracht me naar mijn diepste dal, om me daarna weer op te richten.”

De waarde van een vrouw

De waarde van een vrouw

Welke waarde heeft een vrouw? De druk die een christelijke vrouw ervaart vanwege haar geloof, houdt vaak direct verband met het antwoord dat haar omgeving op deze vraag geeft. In Nederland zijn man en vrouw in principe gelijkwaardig. Hoe zit dat in het Midden-Oosten? We vroegen het aan veldwerkster Eva*. Allereerst is het goed om te weten dat ‘de vrouw in het Midden-Oosten’ niet bestaat. Daarvoor is de regio te […]

Een veldwerkster vertelt
Simin

Jezus gaf haar leven zin

Van binnen werd haar geloof in Jezus steeds sterker. Simin uit Iran ervoer de kracht van gebed, voelde hoop die ze nooit eerder had gevoeld en toen ze in de Bijbel las hoe waardevol ze is als vrouw, veranderde haar leven voorgoed. Aan de buitenkant is echter niets van dat alles te zien. Ze moet haar hoofddoek op de juiste wijze dragen en meedoen aan islamitische gebedstijden op haar werk. […]

Lees het verhaal van Simin
Open Doors Magazine 2024

Gratis Open Doors Magazine

Wil je meer weten over de vervolgde kerk? Vraag dan hieronder het gratis Open Doors Magazine aan. Je ontvangt het magazine zes keer per jaar per post, inclusief gebedskalender.  Bestel nu! Het Open Doors Magazine Het nieuwste nummer van ons magazine, dat rond 12 maart op je deurmat valt, staat in het teken van de vervolgde vrouwen. In dit nummer van het Open Doors-magazine lees je onder ander over Simin […]

Vraag ‘m nu aan!
Scroll naar boven